Constantin Ionescu, director INFP, despre cutremurul de 5,7 din Gorj: „E o surpriză că zona respectivă s-a activat”
Corespondentul Știrile ProTV Cosmin Stan a stat de vorbă cu Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Vă prezentăm mai jos principalele teme cuprinse în interviu. Discuția integrală poate fi urmărită în video de mai sus.
Constantin Ionescu: Nu ne așteptam la o activitate așa de ridicată și la cutremure cu magnitudinea aceasta, mai ales că zona respectivă a dat cutremurul maxim din 1943 de 5,2, iar cutremurele anterioare au fost mult mai mici decât această valoare de la cutremurul de ieri. Nu avem ce să spunem, și nici nu știm exact care sunt problemele acolo în zonă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cosmin Stan: Care ar fi explicația, totuși. O posibilă explicație?
Constantin Ionescu: O posibilă explicație, aceste deplasări... Dar le căutăm, încercăm să căutăm aceste aceste explicații. Chiar pregătim niște stații de GPS care măsoară deplasările crustale, să vedem cam de unde vin forțele, pe faliile din zona respectivă.
Cosmin Stan: Dar s-au produs, din informațiile dumneavoastră, alte mișcări, alte cutremure în zone apropiate, în falia europeană, care să fi influențat această zonă?
Constantin Ionescu: Nu, nu s-a produs nimic, pentru că noi localizăm cutremure la nivel global și nu avem o informație sau o explicație acum, dacă zona respectivă poate fi legată de de Turcia.
Cosmin Stan: La ce vă așteptați în continuare?
Constantin Ionescu: Ne așteptăm la replici și acum să vedem, să încercăm să deplasăm anumite echipamente în zona respectivă ca să putem să ne edificăm despre fenomenul de acolo.
Constantin Ionescu: E o surpriză că zona respectivă s-a activat
"E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut. (...) Din punct de vedere geologic, mişcarea a fost pe verticală, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată, adică au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui", a precizat Constantin Ionescu, ulterior, într-o conferinţă la Ministerul Afacerilor Interne.
Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,7 s-a produs, marţi, la ora locală 15:16, în Oltenia, judeţul Gorj, după ce luni a avut loc în aceeaşi zonă un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri.