Cutremur în România, al doilea în această săptămână. Bilanțul oficial: S-au produs ”efecte” în 6 localități din 3 județe
Un nou cutremur, de 5, 7 pe Richter, a scuturat Oltenia marți, 14 februarie, dupa ce luni, 13 februarie 2023, oamenii s-au speriat de un seim cu o magnitudine ceva mai mică: 5,2.
Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, precum și șeful INCFDP, Constantin Ionescu, au prezentat într-o conferință de presă cele mai noi detalii despre acest seism, care a avut nu mai puțin de 5 replici.
Cutremurul a fost resimțit cel mai puternic în Târgu Jiu! O bucată din fațada Teatrului Dramatic din oraș s-a prăbușit peste mesele de la o terasă, iar la primărie au căzut coșurile centralei.
Zeci de oameni au sunat la 112, să reclame atacuri de panică, dar și probleme provocate de cutremur.
Directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că este o "surpriză" că zona unde s-a produs seismul de marţi s-a activat, deoarece până acum nu s-au înregistrat decât seisme de magnitudine mică.
Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, bilanțul cutremurului de marți, 14 februarie 2023, din România, până la ora 16.30, este următorul:
-► Cutremurul s-a simțit în 6 localități din 3 județe: Gorj, Dolj și Mehedinți.
-► În județul Gorj au fost semnalate efecte în 3 localități - Târgu Jiu, Arcan și Bumbești-Jiu, care constau în fisuri la mai multe imobile și elemente de construcție desprinse, inclusiv la nivelul Primăriei și al Prefecturii.
-► La unitățile de primiri urgență Gorj și la nivelul compartimentului de primiri urgențe Novaci s-au prezentat 5 persoane cu atac de panică și 2 persoane rănite ușor. Dintre aceste persoane, una s-a aflat în interiorul Primăriei Târgu Jiu. O persană are traumatisme cranio-cerebrale minore, iar alta are un traumatism dorsolombar minor.
-► Avarii constatate până la ora 16.30: șapte case de locuit cu fisuri sau cu elemente de construcție căzute: una în localitatea Arcan și 6 în localitatea Târgu Jiu.
-► La nivelul județului Gorj, 4 sedii de instituții, afectate: Instituția Prefectului Gorj, Direcția Evidenței Populației Gorj, sediul Primăriei Târgu Jiu și Biserica Centrală Târgu Jiu, 2 spații comerciale din Târgu Jiu și 5 blocuri de locuit, 2 din Târgu Jiu și 3 din Bumbești Jiu.
-► De asemenea, au fost semnalate 15 avarii la coșuri de fum de la unele blocuri de locuit din zona municipiului Târgu Jiu.
-► La Gorj, județul Dolj, avem elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul sediului Poliției de Frontieră din orașul Calafat.
-► În județul Mehedinți, localitatea Baia de Aramă, elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul unui bloc de locuințe, iar în localitatea Drobeta Turnu Severin, fisură la o casă socială a primăriei din care s-au autoevacuat 22 de persoane, precum și la alte 3 imobile unde au apărut fisuri.
Sinteza declarațiilor:
Constantin Ionescu, director INCDFP:
- E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar (...) Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat.
- Din punct de vedere geologic, mișcarea a fost pe verticală, două plăci care s-au mișcat una față de cealaltă. Acest al 2-lea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui.
Șeful DSU, Raed Arafat:
- Imediat când am fost înștiințați, IGSU au început procedurile lor, clasice, și anume să înceapă evaluările.
- În județul Gorj, având în vedere că s-a resimțit mai puternic, a fost convocat Inspectoratul pentru Situații de urgență.
- Cutremurul a produs efecte în șase localități din trei județe: Gorj, Dolj și Mehedinți, fiind înregistrate peste 50 de apeluri de urgență la 112, privind fisuri sau elemente de construcție căzute.
- Au fost și câteva atacuri de panică.
- Din fericire, nu avem răniți grav.
- Este normal să apară un moment de panică.
- Tindem să credem tot ce se scrie pe Facebook sau alte site-uri, dar rugămintea noastră este să verificați și pe site-urile oficiale, DSU, Guvernul României, și comparați-le cu informațiile celelalte.
- Cel care poate să prezică un cutremur înseamnă că a ajuns la un nivel mai sus decât știința.
Constantin Ionescu, director INCDFP:
- Nu există nicio legătură cu zona seismică Vrancea.
Raed Arafat:
- Ce trebuie făcut? Cine are acces la internet sau la smartphone poate descărca aplicația DSU de pe AppStore sau Google Pay, acolo sunt toate informațiile. De asemenea, există site-ul www.fiipregatit.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, cutremur, raed arafat, seism, gorj,
Dată publicare:
14-02-2023 16:43