Va fi mai rau ca in 1977. Romania, complet nepregatita pentru un cutremur major
Tragedia din 1977 s-ar putea repeta oricand, doar ca in 2014 va face mai multe victime din cauza starii proaste a cladirilor.
Va simtiti in siguranta in casa? Nu ar trebui: Romania este pe locul 4 in Europa ca expunere la risc seismic. Avem 500 de cladiri in toata tara care ar putea sa cada daca pamentul se misca mai tare. Consolidarile sunt mult in urma iar in unele locuri oamenii se plang de calitatea proasta a lucrarilor.
Bilantul a fost facut cu o zi inainte de implinirea a 37 de ani de la cutremurul devastator din 1977, in urma caruia si-au pierdut viata, doar in Bucuresti, peste 1.400 de oameni. Tragedia este insa ca, data fiind situatia actuala, un cutremur precum cel din '77 ar produce azi de patru ori mai multe victime. Iar masurile luate de autoritati mai degraba fac cladirile de nelocuit decat sa le consolideze.
Consolidari care mai mult strica
Consolidarea acestei cladiri din Bucuresti, de pe Bulevardul Dacia, a inceput in 2011, iar receptia a fost facuta la inceputul acestui an. Locatarii se plang insa ca lucrarile au fost facute de mantuiala si ca mai degraba le-au fost distruse apartamentele.
"Oamenii sunt nemultumiti si de faptul ca le-au fost luati 10 din cei 140 de metri patrati prin ingrosarea peretilor chiar si cu 30 de cm in unele zone. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt strambi, dupa cum bine puteti observa" relateaza de la fata locului Raluca Stirbet, corespondent PROTV.
"Ne-au crescut niste stalpi care fac imposibil sa stai in casa. Toata mobila trebuie aruncata si sa faci alta, pentru ca nu mai ai cum sa o mai potrivesti", se plang locatarii.
Pe langa cei 1.000 de lei pe luna, bani pe care-i datoreaza autoritatilor, timp de 25 de ani, sotii Antonov sunt nevoiti acum sa repare tot ce au stricat muncitorii. "Presupunem ca undeva va depasi suta de milioane doar cu forta de munca. Incercam sa facem casa locuibila", spune Mihai Antonov, locatar.
Firma care s-a ocupat de consolidare spune ca a respectat proiectul."Refacerea finisajelor se face numai acolo unde au fost afectate de consolidare. Prin urmare constructorul este obligat sa refaca partial finisajele."
Iar Primaria Capitalei sustine ca lucrarile au fost executate si receptionate conform legislatiei. "Nu se pot finanta din bani publici lucrari de finisare si tamplarie, acestea trebuiesc suportate de proprietari in cazul unor nemultumiri."
186 de case risca sa cada peste bucuresteni
In Bucuresti sunt 374 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, dintre care 186 reprezinta un pericol public. Din 2011 si pana anul trecut, autoritatile au reparat doar 18 cladiri.
Autoritatile spun ca de vina sint si proprietarii care refuza de multe ori sa isi paraseasca apartamentele. Fara sa tina cont insa de faptul ca in cazul unei tragedii ei risca dosar penal. "Ordonanta 20 prevede inca de la articolul 2 ca responsabilitatea actiunilor revine proprietarului", spune Aurelia Radu, sef serviciu consolidari PMB.
Va fi mult mai rau ca in 1977
Prognozele arata ca in cazul unui cutremur de peste 7 pe scara Richter, precum cel din 4 martie 1977, 6.500 de bucuresteni si-ar putea pierde viata, iar 16 mii ar fi raniti grav. In afara de Bucuresti, alte 70 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic exista in judetele Prahova, Braila si Galati.
Marturii din infern: 4 martie 1977
In 1977 si-au pierdut viata 1.578 de oameni, majoritatea in Capitala si au fost raniti peste 11.000. Un bilant tragic, dar care pare modest fata de ce estimeaza autoritatile in cazul unui cutremur similiar in 2014.
"Cand mai vin la Bucuresti, vad cladiri cu buline rosii si gasesc ca este criminal sa se permita locuirea acolo. Si intr-un cort, pe strada, ar fi mai sigur daca ar veni un alt cutremur", spune unul dintre medicii care erau de garda la Spitalul de Urgenta acum 37 de ani.
In 2010, Stirile Pro TV au lansat campania "Exista viata dupa cutremur", pentru a trage un semnal de alarma in privinta situatiei dezastruoase in care se afla un numar impresionant de imobile din Romania. In timp ce romanii se afla in orice moment in pericolul de a fi striviti sub daramaturi in urma unui eventual cutremur, alte tari au pus siguranta si protectia cetatenilor pe primul plan si au construit imobile care sa reziste chiar si in fata celor mai mari dezastre.
Intre timp, situatia nu s-a schimbat semnificativ. Avem un sistem de avertizare cu 30 de secunde inainte, insa in cazul cladirilor cu risc seismic, tot ce am putut face a fost sa le marcam cu o bulina rosie. Bulina care adesea este scoasa de proprietari de pe fatada sau pur si simplu vopsita.
Dincolo de speculatii, riscul unui cutremur de mari proportii care sa afecteze si Capitala nu este tocmai mic. Acum nici jumatate de an, un seism de 5.5 pe scara Richter, cu epicentrul in Vrancea, i-a trezit din somn pe bucuresteni.
Directorul Institutului de Fizica a Pamantului spunea atunci ca acesta ar fi "cutremurul cel mare" din 2013. Pe de alta parte, George Purcaru, profesor la Institutul de Stiinte Geologice din Frankfurt, sustine ca poate fi semnul unui seism mai mare. "Daca aceste cutremure mai cresc ca numar. tot aproximativ de aceste marimi, sau chiar un pic mai mare de cat a fost aici, 5,5, poate sa fie 6, se poate duce la un cutremur mare cum a fost cel din 1977. Eu nu pot sa spun ca cutremurul va veni mare peste o luna, peste un an", spune George Purcaru, profesor de seismologie la Universitatea J. W. Goethe.
Exista totusi si o veste buna: anul trecut autoritatile au inceput sa se gandeasca la o aplicatie care sa anunte populatia cu 30 de secunde inainte de producerea cutremurului. Pana acum, astfel de sisteme exista doar "la privat", pe baza de abonament lunar.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, cutremur, consolidare, seism, bilant, prognoza,
Dată publicare:
03-03-2014 19:42