Consolidarea Centrului Vechi, o prioritate a Primariei. Cum ar putea fi inlocuite bulinele disparute

31-10-2013 19:54


Primaria Capitalei vrea sa consolideze cat mai repede Centrul Vechi pentru ca pune viata oamenilor in pericol in cazul unui cutremur puternic.

Oficialii se gandesc sa dea in concesiune cladirile aflate in posesia Primariei ca sa poata fi refacute. Iar cele care au proprietar vor fi reparate pe cheltuiala acestora, altfel vor fi inchise toate activitatile economice desfasurate acolo, cum ar fi terasele, cluburile sau restaurantele.

O initiativa parlamentara vorbeste chiar de afisarea unor banere mai mari decat actualele buline care sa scoata in evidenta pericolul de prabusire.

Corespondent PRO TV - Ramona Pauleanu: "Pe strada Covaci, la numarul 11, se afla unul dintre cele 9 imobile pe care primaria Capitalei vrea sa le consolideze cu bani de la privat. Vorbim de o cladire veche de 100 de ani, cum sunt, de altfel, mai toate."

Vechimea i-ar putea speria, insa pe investitori care ar trebui sa cheltuiasca o suma uriasa pentru consolidare, care ar costa mai mult, spun expertii, decat daramarea cladirii si reconstruirea ei.

Sorin Oprescu: "Este singura varianta, trebuie sa le oferim siguranta celor care vin acolo. Ar putea fi date pe 3, 4, 5 ani, nu am stabilit asta inca."

Exista si alte masuri. Cum ar fi cele de avertizare a trecatorilor.

Corespondent PRO TV - Ramona Pauleanu: "O simpla bulina, asta in cazul in care nu a disparut deja, nu este de ajuns, spune un deputat, care vine cu o noua propunere. Toate cladirile subrede ar trebui sa aiba afisat un panou de 2,5 metri patrati pe care sa scrie mare "Atentie, cladire cu risc seismic ridicat, pericol de prabusire"."

Parlamentarul a depus un proiect la camera deputatilor, care prevede inclusiv exproprierea in regim de urgenta a celor care se opun sau refuza consolidarea.

Dan Cristian Popescu, deputat Forta Civica: "Daca se ajunge la expropriere, o sa primeasca o suma de bani, raportata la pretul actual al locuintei neconsolidate. Exproprierea il obliga sa accepte."

La toate acestea se adauga si dorinta municipalitatii de a-i obliga prin lege pe toti proprietarii de case vechi si nerenovate sa le consolideze.

Altfel, vor fi interzise toate activitatile publice in acele cladiri. O astfel de masura ar putea inchide magazine, restaurante, cluburi, baruri si orice tip de servicii care functioneaza in imobile cu bulina.

Propunerea de modificare a legii consolidarii se afla acum pe masa ministerului dezvoltarii si a prim ministrului.

VIDEO PROTVPLUS.RO