Marturiile bucurestenilor treziti de cutremur. Ce spun expertii despre un alt seism in 24 de ore
Cutremurul de 5,5 pe Richter cu epicentrul in Vrancea a inspaimantat mii de oameni in Bucuresti.
La ora 4:37, blocurile si obiectele din case s-au zguduit, iar lumea s-a gandit la ce este mai rau.
Din fericire nu au fost inregistrate victime sau pagube materiale, dar seismologii vorbesc despre o eventuala replica nu la fel de intensa, care ar putea aparea in cel mult 24 de ore de la cutremurul produs in zori.
"Eram culcata acolo, am auzit trosnetul, si cand am vrut sa ma ridic a inceput zgaltaiala. Cat s-a zgaltait, n-am putut sa ma ridic din pat. Parca am intepenit. M-am uitat, lustra s-a miscat zdravan, n-am mai cautat nici grinda, nici nimic, ma uitam la asta sa vad daca incepe mai tare sau se opreste.", spune o femeie.
"Eram trantit in pat si la un moment dat am simtit ca se misca patul cu mine. Zic: gata, cutremur!", a declarat un barbat.
"Este un cutremur mai mare, cel mai mare din ultimii ani. A fost simtit destul de bine in Bucuresti.", a declarat Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului pentru Fizica Pamantului.
Secundele in care pamantul s-a zdruncidat au fost inspaimantatoare pentru cei care locuiesc la etajele superioare dar si pentru cei care erau in strada ori se distrau.
"Eram in club si am vazut cum s-au miscat lampile care erau sus, lume nu mai era plecasera deja acasa.", a declarat o femeie.
"Am simtit si eram langa masina si am crezut ca o ia masina din loc.", spune o alta tanara.
Miscarile pe orizontala, dar si pe verticala sunt confirmate si de seismograma de azi noapte inregistrata la Institutul din Magurele. Stiintific, ele se numesc undele P si S.
"Unda P are sosire aici la 01.37 , aici undeva se vede intrarea undei S. Propagarea undelor P este sub forma unui ciocan , deci lovituri, undele S vin serpuite asa in pln orizontal sau in plan vertical", spune Alexandru Hlevca, seismolog.
Seismologii descriu cutremurul de azi dimineata ca fiind unul mediu, insa e cel mai mare inregistrat in ultimii 4 ani. Un seism asteptat, spun ei, avand in vedere ca in zona Vrancea astfel de cutremure cu magnitudine 5 au loc o data la 2-3 ani.
"Zona s-a detensionat in Vrancea, ceea ce dintr-un anumit punct de vedere este bine in sensul ca totusi a fost o descarcare de energie care e foarte bine ca s-a produs. Daca se prelungea mai mult starea asta de tensionare putea sa duca la un cutremur mai mare", spune Mircea Radulian.
-Acesta este cutremurul mare din 2013?
-Eu zic ca da.
Pe de alta parte, George Purcaru, profesor la Institutul de Stiinte Geologice din Frankfurt e de parere ca raul nu a trecut.
"Daca aceste cutremure mai cresc ca numar. tot aproximativ de aceste marimi, sau chiar un pic mai mare de cat a fost aici, 5,5, poate sa fie 6, se poate duce la un cutremur mare cum a fost cel din 1977. Eu nu pot sa spun ca cutremurul va veni mare peste o luna, peste un an. nu pot. ", spune George Purcaru, profesor seismolog la Universitatea J. W. Goethe.
Citeste si: Inspiro, trenul SF care nu are nevoie de conducator. Siemens construieste metroul viitorului. VIDEO