Trei cutremure in 6 ore, in Romania. Activitatea seismica in zona Vrancea a crescut cu 30 la suta fata de anii trecuti
Trei cutremure s-au produs duminica noapte in Romania, intr-un interval de 6 ore. Au avut magnitudinea cuprinsa intre 2,5 si 4,4 pe scara Richter.
"Asistam, intr-adevar, la o activitate crescuta a scoartei terestre", vine si raspunsul oficialilor de la Fizica Pamantului, care tin totusi sa precizeze ca situatia din zona Vrancea nu este ingrijoratoare.
Locuitorii din Focsani, Covasna si Ramnicu Sarat au simtit trepidatiile seismului cu magnitudinea de 4,4 inregistrat la ora 2 noaptea.
Este al doilea mare cutremur inregistrat in 2014, dupa cel de 4,7 din ianuarie. Alte zeci, numai in Vrancea, au avut magnitudinea cuprinsa intre 2,2 si 4.
Multe, putine? Ca sa aflam, luam, de pilda, perioada octombrie- ianuarie din diferiti ani, contabilizam cutremurele cu magnitudine peste 3 si incepem sa comparam. Asa aflam ca anul trecut, de exemplu, au fost inregistrate 64 de seisme, aproape de doua ori mai mule fata de perioada din 2010-2011. Asta ca sa nu mai spunem ca in acelasi interval de 4 luni din 2006-2007 s-au inregistrat doar 27 de cutremure.
Cresterea este evidenta, vine raspunsul celor de la Fizica Pamantului, care precizeaza, insa, ca seismicitatea, chiar si crescuta cu aproape 30 la suta fata de aceeasi perioada a anilor trecuti, se incadreaza in limite normale. Atata vreme cat intr-o luna inregistram diferente cuprinse intre 20 si 30 de cutremure, cel putin in teorie ar trebui sa stam linistiti.
Mircea Radulian, director Institutul de Fizica Pamantului: "Daca e sa analizam tot ce avem noi in arhiva, nu cred ca a existat nicio luna in care numarul de cutremure din Vrancea sa fie mai mare de 30. Daca am ajunge la o crestere cu 40 de cutremure, sau 50, atunci ar fi un semn de intrebare pentru ca atunci am avea un regim anormal".
Atentia seismologilor e indreptata in special asupra cutremurelor cu magnitudine de peste 5 pe scara Richter. Si asta pentru ca inaintea marilor seisme care au zguduit Romania in '40, in '77 sau '86 au existat cutremure destul de puternice.
Mircea Radulian: "S-a intamplat sa apara o anomalie. In 1940 au fost destul de multe cutremure peste 5, unele si peste 6. 4-5 cutremure peste 5. in '77 a fost un cutremur de magnitudine 6, 5 luni inainte. E posibil sa fie un presoc".
Nici aceasta teorie nu trebuie sa devina lege. Nu de alta, dar in 2004 de pilda, cutremurul de 6 pe scara Richter nu a fost urmat de altul mai puternic.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, vrancea, seism, magnitudine, Mircea Radulian,
Dată publicare:
24-02-2014 07:20