Bulinele rosii dispar cu zecile de pe cladiri. Cum reuseste statul sa reabiliteze doar un imobil/an
O noua metoda de a ne taia singuri craca de sub picioare functioneaza de minune in Bucuresti. Bulinele rosii de pe cladirile cu risc de prabusire la cutremur dispar cu zecile.
Unele sunt vopsite, altele indepartate pur si simplu, ca sa nu mai alunge eventualii cumparatori sau chiriasi. In plus, preturile cresc acolo unde nu mai scrie pe zid "pericol de prabusire".
"- N-avea bulina blocul?
- Normal asa ar trebui, dar vad ca pe bloc nu e.
- Dar ati cumparat acum apartamentul?
- Da
- E din '35 blocul, stiati?
- Nu ma intereseaza, ca il inchiriez"
Alegeri 2024
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
Am numarat pana acum numai pe bulevardele principale din Bucuresti zeci de astfel de cladiri unde bulinele specifice, rosii, care anunta ca sunt in clasa de risc seismic ridicat lipsesc cu desavarsire.
Fie au fost vopsite, ca aici, fie au fost pur si simplu scoase de pe fatada cladirilor. Imediat, coincidenta sau nu, preturile au crescut, fie la chirii, fie la apartamentele de vanzare.
Intr-unul dintre aceste blocuri, care si-au pierdut in timp semnele clasei de risc seismic, locuieste chiar fostul director al Institutului pentru Fizca Pamantului, Gheorghe Marmureanu, care vorbeste deschis despre cum se iau deciziile de reabilitare.
"Pur si simplu e vorba de bani. Si-apoi sa stiti ca daca ai un apartament pe Magheru, ai 80 si ceva de ani, aaa! nu mai intereseaza pe nimeni...", spune Marmureanu.
Statul reuseste "performanta" ca din 400 de cladiri pericol public si alte 2 mii cu risc de prabusire la un cutremur de peste 6 pe Richter, sa reabiliteze una pe an.
"Legislatia in momentul de fata trebuie amendata ca in forma in care s-a nascut se vede ca s-a intepenit. Adica lumea, pe de o parte e fatalista - n-o sa mi se-ntample mie, multi au plecat, multi au vandut, multi au inchiriat, etc. - pe de alta parte, daca cineva e contra reabilitarii, el trebuie dat in judecata de primarie si lamurit ca sa fie de acord, chiar daca ceilalti toti sunt de acord", explica prof. dr. Dan Lungu, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
O alta metoda prin care s-a renuntat la bulina, desi legea prevede obligativitatea ei, a fost pusa in practica in acest bloc de 8 etaje, pe Calea Grivitei, unde locuiesc 200 de familii.
A fost reabilitat termic, vopsit in culori vii si arata acum impecabil, insa muncitorii au "uitat", se pare, sa mai puna cercul rosu pe fatada. Ignoranta, insa, nu ne apara in fata dezastrelor, sustin seismologii.
"E foarte probabil ca pe masura ce trece timpul sa apara si un cutremur mai mare. Nu putem neglija acest lucru!", spune Mircea Radulian, director stiintific la INFP.
VEZI AICI pentru lista imobilelor cu risc de prabusire la cutremur