Consiliere psihologică gratuită pentru tinerele mame. Așa pot fi evitate adevărate tragedii din cauza depresiei post-natale
Româncele pot beneficia de consiliere psihologică gratuită timp de patru luni după naștere, cu o condiție: să fie asigurate în sistemul național de sănătate.
Măsura este binevenită în situația în care la 13% dintre femei se instalează depresia post-partum potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
„De multe ori avem senzația că poate nu ne pricepem foarte bine la creşterea celui mic. Vă dați seama, am avut și eu o mulțime de îndoieli în ceea ce priveşte creșterea ei” spune o mamă.
O mamă din 10 trece prin astfel de spaime, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. Psihologii spun însă că numărul lor ar fi de fapt mult mai mare, dar de tema că pot fi judecate de societate, femeile aleg să se confrunte cu depresia în tăcere.
„Sunt foarte multe mămici care se confruntă cu această depresie. Unele mămici ajung chiar să-şi abandoneze copiii în spital”. (...) „Cu siguranță că sunt multe mămici care trec prin această depresie imediat după naștere” consideră unele femei.
Erau doar cinci ședințe acoperite
Până acum, serviciile de psihoterapie erau disponibile doar în maternitate, timp de cinci zile după naștere. Insuficient, consideră specialiștii. Potrivit acestora, adevăratele provocări emoționale apar abia după ce mamele ajung acasă cu bebelușul. La început, trec prin ceea ce se numeşte „babyblues” - adică o stare de tristețe care, în timp, se adânceşte.
Ana Iliescu, psiholog: „Ce trebuie să înţelegem e că toate trecem prin aceste stări. Nu este o stare care o să ne ocolească. Este o stare cu care poate nu intrăm în contact, la început. Dar peste un an, peste doi, apare o depresie mult mai gravă”
Ana Măița, fondatoarea unei organizații pentru mame: „O depresie post-partum nediagnosticată poate să degenereze în psihoză post-partum, care, din păcate, duce la adevărate tragedii, când mama îşi face rău ei însăși, sau chiar îi face rău bebelușului”.
Ca să beneficieze de cele 6 şedinţe de terapie gratuite, mamele trebuie să revină în maternitatea în care au născut, și să facă o cerere către medicul ginecolog și psihologul spitalului. Ulterior, pot să meargă la orice specialist care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Serviciile de psihoterapie pot fi aprobate numai dacă se încadrează în bugetul alocat. Dacă suma acordată de stat pentru anul în curs se termină, mamele trebuie să aștepte fondurile alocate pentru anul următor în speranţa ca legea rămâne în vigoare.