Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei: În trei spitale de psihiatrie pacienții au fost abuzați fizic și verbal
Un raport al Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei pune în lumină, o dată în plus, neregulile din spitalele de psihiatrie de la noi.
În patru astfel de unități medicale, pacienții au parte de tratamente abuzive. Este vorba inclusiv de bătăi repetate. Situația cea mai rea ar fi la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Botoșani. Documentul îndeamnă România să ia măsuri urgente.
Reprezentații Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei au vizitat patru spitale de Psihiatrie din București, Iași și Botoșani, în septembrie anul trecut. Potrivit raportului dat, joi, publicității, în trei dintre aceste instituții, pacienții erau abuzați fizic și verbal.
„În secţia bărbaţi din cadrul Clinicii de Psihiatrie Botoşani, delegaţia a primit numeroase acuzaţii de rele tratamente aplicate pacienţilor: loviți cu pumnii, pălmuiți, împinși, strigat la ei de către personalul auxiliar”, se arată în raportul Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei.
Experții au aflat de la pacienți că sunt bătuți și umiliți. Iată ce spune Radu Răzvan Horațiu, procuror și reprezentantul României în Comitetul European pentru Prevenirea Torturii.
Radu Răzvan Horațiu, Comitetul European pentru Prevenirea Torturii: „Experții constată chiar acte ce pot echivala cu tratamente inumane și degradante. Au fost raportate loviri din partea personalului. Se dă și un exemplu de o cameră cu nouă paturi, unde erau înghesuite 18 persoane”.
În luna mai, un bărbat de 47 de ani s-a stins la Botoșani, după ce intrase în sevraj și devenise agitat. I s-a administrat tratament, apoi a fost legat de pat 45 de minute. După câteva ore, cadrele medicale au văzut că pacientul respiră cu dificultate. Starea lui s-a deteriorat rapid și a fost chemată ambulanța. Când a ajuns echipajul, omul era deja în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvat. De atunci se fac verificări pentru a se stabili dacă nu cumva a fost sedat prea puternic, iar asta i-a adus sfârșitul.
Cati Irimia, soția pacientului: „Mi-a zis de la poliție că a decedat, că e moarte suspectă”.
Cei care răspund acum de secția de Psihiatrie susțin că s-ar fi îmbunătățit situația, de anul trecut și până acum.
Emanuela Boghinciuc, medic-șef secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Botoșani: „Secția are 50 de paturi, personalul este subnormat. Investiții materiale și instrucții periodice cu personalul, vizavi de comportamentul cu pacienții”.
Monica Adăscăliței, manager interimar Spitalul Județean Botoșani: „Va fi o anchetă internă în care tot personalul să aducă la cunoștință ce s-a întâmplat”.
Tratamentele inumane aplicate pacienților și condiții precare în unitățile de psihiatrie au fost descoperite și de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice, în vizitele făcute în țară.
Georgiana Pascu, manager de programe Centrul de Resurse Juridice: „Suprapopularea, utilizarea mijloacelor de contenționare fizică, mai ales legarea de o manieră neadecvată și sedarea drept motiv pentru acoperirea lipsei personalului specializat”.
Radu Răzvan Horațiu, Comitetul European pentru Prevenirea Torturii: „Pot exista și anumite consecințe. Se poate ajunge inclusiv la condamnări la CEDO”.
Raportul Comitetului pentru Prevenirea Torturii recomandă, printre altele, să se angajeze mai mult personal, care să fie și bine instruit.