Șese proiecte pentru construirea de spitale noi ar putea fi eliminate din PNRR. Cum justifică autoritățile decizia
Șase proiecte pentru ridicarea de noi unități sanitare au fost propuse pentru a fi scoase de pe lista de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Jumătate dintre ele aveau deja contractele semnate. Încă de acum doi ani, Comisia Europeană a anunțat că trebuie făcută o corecție a bugetului pentru PNRR.
La sănătate, unde s-au tăiat 740 de milioane de euro, Guvernul vrea să elimine acele spitale care au puține șanse să fie făcute repede. Autoritățile spun însă că aceste proiecte vor fi continuate prin împrumuturi de la Banca Europeană pentru Investiții.
O clădire nouă și modernă, cu 10 niveluri și heliport, ar trebui să cuprindă Complexul Matern - Pediatrie din Arad. Aparatură nouă și peste 300 de paturi în care să fie îngrijiți copii cu probleme, iar costurile investiției trec de 100 de milioane de euro. Banii ar fi trebuit să vină prin Planul Național de Redresare și Reziliență, doar că proiectul a bătut pasul pe loc, spun cei de la Minsiterul Sănătății, așa că vor să îl scoată de pe lista PNRR, împreună cu alte cinci.
Iustin Cionca, președinte CJ Arad: „Noi nu am primit nimic oficial, iar miercuri avem la sediul CJ semnătura pentru proiectarea tehnică. Am citit și eu declarația ministrului, iar dânsul spune că schimbă tipul de finanțare. Partea neplăcută în toată situația asta este faptul că nu este nimic predictibil în România, tot timpul noi trebuie să modificam, să muncim, să facem studii să facem proiecte tehnice pe diferite tipuri de finanțare după care le schimbă”.
Șase proiecte care prevedeau construirea de unități sanitare noi au fost scoase de la finanțarea prin PNRR. Autoritățile din sănătate spun că vor fi realizate prin împrumuturi de la BEI și cel mai probabil termenul de execuție va fi prelungit.
Dr. Alexandru Rogobete, Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Pot continua procedurile de achiziție pentru proiectul tehnic, pentru construcție, iar sursa de finanțare de schimbă din PNRR în BEI. Pentru cei care au semnat deja contractul de finanțare se va face un act adițional în care se va mențina acest lucru și anume că se schimbă sursa de finanțare''.
Comisia Europeană a anunțat încă de acum aproape doi ani că va face o corecție a bugetului pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. De la sănătate au fost tăiate 740 de milioane de euro, iar Guvernul a decis să reducă 677 de milioane de euro de la dezvoltarea infrastructurii spitalicești, adică de la construcția de unități sanitare noi.
Ministrul Alexandru Rafila spune că au fost scoase de pe lista PNRR proiectele care aveau șanse mari să nu fie realizate în timp util.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Să ne înțelegem, dacă nu termini la timp trebuie să dai banii înapoi”.
Reporter: Ministerul Sănătății are pârghii prin care să-i grăbească pe menageri să termine proiectele?
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Noi avem pârghii de monitorizare sau putem avea pârghii la cele 2 spitale care sunt în subordinea Ministerului Sănătății - Institutiul de Oncologie din Timișoara și CC Iliescu. Pentru celelalte spitale aflate în ordinea autorităților locale nu există astfel de pârghii''.
Pe de altă parte, proiectele care încă sunt incluse în PNRR merg înainte cu pași mici, din cauza birocrației, spun managerii.
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: „Documenatia este stufoasă, lucrăm la actualizarea prețurilor din SF, urmează HG cu prețurile actualizate și abia apoi putem să începem licitația. Am trimis către minister documentația pentru HG care să ne permită demolarea clădirilor vechi și sperăm să începem licitația anul acesta și undeva anul viitor să începem construcția spitalului nou”.
Termenul de finalizare al spitalelor noi este 30 iunie 2026.