Inteligența artificială este testată cu succes și în câteva spitale din România. Imagistica are cel mai mult de câștigat
Inteligența artificială e testată cu succes și în câteva spitale de stat de la noi. Softurile pun rapid diagnostic în diferite tipuri de cancer sau AVC.
În special în imagistică, aceste programe le oferă rezultate în câteva secunde medicilor care ulterior decid mai ușor investigații suplimentare scheme de tratament sau intervenții de urgență.
La Spitalul Clinic "Căi Ferate" din Timișoara funcționează un video dermatoscop ce folosește inteligența artificială pentru a analiza alunițele, unghiile şi scalpul pacientului şi pentru a depista cancerul de piele.
De la o vizită la alta aparatul arata inclusiv evoluţia aluniţelor. Ultimul cuvânt îl are însă doar medicul.
Doctor Claudia Târziu: ”Atunci când leziunile sunt suspecte, se face biopsie pentru confirmarea diagnosticului.El văzând niște aspecte ieșite din comun, el o dă ca și leziune suspectă, dar nu e întotdeuna așa".
Şi specialiștii de la Institutul Oncologic din Cluj folosesc deja inteligența artificială în imagistică.
După ce softul trece printr-o bază imensă de imagini, în doar câteva secunde redă un diagnostic, pe care radiologii îl analizează ulterior.
Andrei Roman – medic primar radiologie: "Poate să fie o leziune de mici dimensiuni care datorită volumului mare de muncă poate să scape ochiului uman, dar sistemul de inteligență artificială pune acel cerculeț în jurul leziunii."
Spitalul Județean din Suceava folosește o aplicaţie care poate diagnostica un accident vascular cerebral în câteva minute, după ce cauta asemănări prin mii de CT-uri.
Mihai Crețeanu, medic radiolog Spitalul Județean de Urgență Suceava: "A făcut ca timpii pentru tratamentul endovascular a pacienților cu AVC acut să scadă până la 30 de minute prin faptul că simulta toți membrii echipei.Sunt anunțați prin această aplicație de faptul că vine și e posibil un pacient eligibil cu stroke."
Spitalul foloseşte aplicaţia gratuit timp de 4 luni, după care softul va costa 30.000 de euro.
Horia Pop - directorul Institutului de Inteligență Artificială al UBB: "Nu este ceva de viitor, este ceva de prezent. Este un element colosal în avantajul medicului”.
Un studiu recent făcut în unitatea de primiri urgențe dintr-un spital din Olanda a arătat că inteligența artificală poate ajuta și la diagnosticare rapidă. Totuși în cazul a 30 de pacienți din cadrul studiului au fost și erori.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, inteligenta artificiala, testare, spitale, imagistica,
Dată publicare:
27-09-2023 19:22