Comisia Europeană se așteaptă ca economia UE să intre în recesiune tehnică. „Situația s-a deteriorat semnificativ”
Zona euro și majoritatea statelor din Uniunea Europeană se vor îndrepta către o recesiune economică în ultimul trimestru al anului 2022, potrivit previziunilor economice de toamnă ale Comisiei Europene.
Comisia Europeană se aşteaptă la o contractare a economiei zonei euro în ultimele trei luni din 2022 şi în primul trimestru din 2023, în principal din cauza creşterii preţului energiei, provocat de invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Situația economică s-a deteriorat semnificativ și ne îndreptăm spre două trimestre de contracție”, a afirmat vineri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.
„Ne așteptăm ca economia UE să se contracte atât în trimestrul curent, cât și în primul trimestru al anului 2023. Această recesiune tehnică se va reflecta în toate componentele cererii”, a mai adăugat Gentiloni, precizând că majoritatea statelor membre înregistrând două trimestre consecutive de contracție.
Cu excepţia celor două trimestre de scădere economică - recesiune tehnică - rata şomajului în zona euro, nivelul deficitului şi al datoriei nu se vor deteriora foarte mult, arată previziunile Executivului comunitar.
În 2023, deficitul bugetar al zonei euro ar urma să se adâncească la 3,7% din PIB, de la un nivel estimat de 3,5% din PIB în acest an. În UE, deficitul se va situa la 3,4% din PIB anul acesta şi la 3,6% din PIB anul viitor.
De asemenea, rata inflaţiei în zona euro ar urma să crească la 8,5% în 2022, urmând să scadă la 6% în 2023, în timp ce în UE rata inflaţiei va ajunge la 9,3% în 2022, urmând să coboare la 7% în 2023, potrivit Agerpres.
Nivelul datoriei publice ca procent din PIB în zona euro va ajunge la 92,3% în 2023, de la 93,6% în 2022, urmând să scadă la 91,4% în 2024.
Activitatea economică este de așteptat să se stabilizeze în primăvara anului viitor, înainte de a începe să-și recapete o oarecare putere, pe fondul scăderii progresive a inflației, creșterii venitului disponibil al gospodăriilor și diminuării perturbărilor din ofertă. Dar revenirea va fi redusă, deoarece incertitudinea rămâne ridicată, șocul negativ din cauza evoluțiilor pieței energetice persistă, înăsprirea politicii monetare, iar cererea externă își revine doar ușor.
Pentru 2023 în ansamblu, această prognoză prevede o creștere reală a PIB-ului atât în UE, cât și în zona euro la 0,3%.
În 2024, creșterea este programată să-și recapete progresiv tracțiunea, cu o medie de 1,6% și respectiv 1,5% în UE și zona euro.