Clinica la care Gyuri fusese cu putin timp inainte de a muri. "Trebuia sa mai vina luni si marti - si luni s-a intamplat"

×
Codul embed a fost copiat

Un artist sensibil, pe care viata l-a incercat de multe ori, isi cauta raspunsurile si linistea in invataturile maestrului Dang, dar si in divinitate. Asa ajunsese Ioan Gyuri Pascu in ultimii sai ani de viata.

Poate ca asa se explica reticenta sa fata de medicina clasica. A refuzat uneori sa-si faca analizele si a ales sa se trateze prin credinta, lumina si iubire. Acestea sunt de fapt directiile cultului Dang, la care aderase si artistul si fosta lui sotie. Gyuri Pascu vorbea adesea despre atingerea perfectiunii spirituale prin puterea proprie insa nu se indepartase de credinta crestina.

De aproape 15 ani, dupa despartirea de Divertis, Ioan Gyuri Pascu a fost intr-o cautare a linistii, a bucuriei si a implinirii. S-a rupt de fosta lui existenta, a imbratisat cultura Dang si a devenit unul dintre discipolii care promova aceste invataturi. In ianuarie 2007 a ajuns la Melbourne la ziua de nastere a maestrului Dang. Artistul vorbea in public de cate ori avea ocazia de respectul si dragostea pe care i le purta lui Dang.

Ioan Gyuri Pascu: ''Am invatat de la maestrul Dang ca viata nu e o cursa stupida, viata este un cadou, iar atunci cand primesti un cadou trebuie sa-l imparti cu toata lumea pentru ca un cadou nu trebuie sa-l pastrezi doar pentru tine. Am inteles ca suntem totul. Impreuna suntem un intreg si fiecare dintre noi suntem pe cont propriu si destinul nostru, telul principal este sa obtinem intelepciunea trupului si iluminarea sufletului."

Citește și
Ioan Gyuri Pascu
Fosta sotie a lui Ioan Gyuri Pascu, audiata de procurori. A confirmat ca artistul a refuzat categoric internarea
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

In Romania cultul Dang a pornit sub numele de "Scoala de energie", iar acum este recunoscut sub denumirea de "Academia Spirituala". Liderul miscarii este chiar fosta sotie a lui Gyuri, Daniela Maria Marin.

Telul principal declarat al acestei miscari este de a atinge si mentine o stare de echilibru a corpului, mintii si sufletului. Discipolii Dang cred ca Puterea Suprema este de fapt propria energie, iar cei care ating un nivel inalt de cunoastere au puterea de a trimite energii pozitive care sa-i vindece pe semenii aflati la necaz. Asa ar face si maestrul Dang intr-un filmulet postat pe internet.

Tocmai de aceea medicina traditionala nu ar fi acceptata de toti adeptii Dang. Bolile ar fi "karmice", iar medicii nu pot trata decat efectul. Asta, spun prietenii, l-ar fi putut indeparta pe Ioan Gyuri Pascu de medici si spitale. Desi suferea de boli grave, a refuzat de multe ori sa se trateze sau sa isi faca analize - recunostea de curand chiar fosta sotie. In schimb, accepta medicina alternativa. Asa a ajuns sa faca mai multe sedinte de acupunctura la o clinica din Targoviste. Personalul de aici povesteste ca artistul s-a simtit din ce in ce mai bine dupa ce a urmat 10 sedinte de acupunctura. Ultima data a revenit aici in urma cu doua saptamani.

Reporter: ''Cat a petrecut la dumneavoastra?"
Maria Stanica, asistent medical clinica de acupunctura: "Pai, o saptamana fara doua zile. Cinci zile. Cam asa."
Reporter: "Zi de zi?"
Maria Stanica: "Da."
Reporter: "Facea naveta?"
Maria Stanica: "Da, il aducea un domn cu masina. Trebuia sa mai vina luni si marti si luni s-a intamplat. Noi l-am asteptat luni, dar am vazut la televizor..."

Medicul de la clinica de acupunctura ii ceruse sa mearga sa isi faca niste investigatii cardiologice, iar artistul ar fi refuzat.

Dr. Angela Tudor, presedinta Societatii de Medicina Traditionala: ''Il asteptam ca l-am conditionat de consultul cardiologic. Chiar l-am conditionat - vine la mine la tratament numai dupa ce a facut un consult. Investigatie pe care, desi a fost programat de apartinatorii dansului la consult cardiologic, a refuzat-o. Oarecum am oprit tratamentul cu dorinta sa isi faca acel consult. Dansul a fost furios ca nu voia sa se prezinte in alta unitate medicala. Niciodata nu mi-a dat explicatii.''

Cu toate acestea, Ioan Gyuri Pascu nu a indemnat niciodata in public pe nimeni sa NU mearga la medic. Mesajul lui se referea mai ales la vindecarea sufleteasca.

Ioan Gyuri Pascu: ''Imi amintesc ca mi a spus (n.r. - maestrul Dang) cu sapte ani in urma, in ianuarie, ca daca o sa continui sa cant, vocea mea va fi mai puternica pentru sufletele unora si vocea mea va transmite mesajul dragostei al adevarului si ca o sa cant si o sa le vorbesc oamenilor si imi amintesc ca pe vremea aceea cantam o melodie denumita ''Iluminarea omenirii si iubirea'' si din acel moment am scris o multime de cantece pline de pace ale maestrului Dang.''

Ioan Gyuri Pascu: ''Un cantec care este ca un fel de traducere romaneasca... esenta Scolii de energie universala, ce liberi am fi.''

Gyuri spunea deseori ca muzica lui nu este suficient difuzata si credea ca mesajul din versuri nu ajunge la destui oameni. Asa ca impreuna cu Daniela Maria Marin a infiintat Teatrul Spiritual, unde au pus in scena piese care vorbesc despre iubirea si purificarea sufletului, doua dintre directiile cultului Dang.

Poezii, cantece sau articole despre cum poate un om sa atinga perfectiunea spirituala au fost scrise de-a lungul anilor atat pe blogul artistului, cat si pe cel al fostei sotii.

''Multora ni se promite iluminarea (in zece, douazeci, patruzeci de pasi). Eu zic: un om iluminat nu mai are intrebari'' - scria Gyuri in urma cu cateva luni pe blogul personal. Insa artistul nu se indepartase de credinta crestina. Vorbea si scria des despre Dumnezeu.

Ioan Gyuri Pascu, interviu Trinitas: ''Cand avem o boala, cand ne doare piciorul atunci ne rugam la Dumnezeu sa ne ajute, sa nu stiu ce. Cand apare un cutremur, cand apar razboaie il gasim imediat vinovat pe Dumnezeu. In schimb uitam cand ne este bine sa multumim ca ne-am trezit. Il cautam pe Dumnezeu undeva in exterior, uitam sa-l cautam in inima noastra, un loc geometric infinit unde multe lucruri sunt. Primul lucru... sa ai credinta pentru a avea curaj!''

Incercat uneori de prea multe probleme, Gyuri a cautat un ajutor nu in oameni, ci in divinitate, iar in ultimii ani a ales un drum pe care putini il inteleg.

Ioan Gyuri Pascu, interviu Trinitas: "Eu in 1998 mi-am decretat sa nu mai am grija zilei de maine. Era fetita mica, aveam probleme financiare. Am intrat in garaj, am plans si am zis: Doamne, ziua de maine o las in grija ta, trebuie sa traiesc ziua de azi."
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ce este
Ce este "miscarea lui Dang", cultul religios care l-a atras pe Gyuri Pascu. Fosta sotie ar fi liderul gruparii din Romania

Ezoterism, spiritualitate orientala, iluminare, medicina alternativa si yoga. Acestea sunt ingredientele cu care vietnamezul Luong Minh Dang a castigat mii de adepti, in zeci de tari, inclusiv in Romania.

Fosta sotie a lui Ioan Gyuri Pascu, audiata de procurori. A confirmat ca artistul a refuzat categoric internarea
Fosta sotie a lui Ioan Gyuri Pascu, audiata de procurori. A confirmat ca artistul a refuzat categoric internarea

Fosta sotie a lui Ioan Gyuri Pascu, Daniela Marin, afost audiata miercuri de procurori, la sediul Politiei Capitalei, au precizat, surse din cadrul institutiei.

Mesajul fostei sotii a lui Gyuri Pascu despre noaptea in care actorul a murit.
Mesajul fostei sotii a lui Gyuri Pascu despre noaptea in care actorul a murit. "Nu stiu daca isi dorea sa fie salvat"

La o saptamana de la moartea lui Ioan Gyuri Pascu, fosta sa sotie a dat publicitatii un mesaj tulburator in care dezvaluie, printre altele, ca artistul isi pierduse increderea in medici in urma unor episoade dureroase petrecute in familia sa.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.