Sanctiunea data de Ambulanta Bucuresti medicului care a intervenit primul la Ioan Gyuri Pascu, anulata de instanta
Tribunalul Bucuresti a anulat sanctiunea de reducere cu 10 la suta a salariului pe doua luni data de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov medicului Anca Dobre, care a ajuns prima dupa solicitarea de interventie la Ioan Gyuri Pascu.
Managerul Serviciului de Ambulanta, Alis Grasu, a declarat ca instanta a invocat un viciu de procedura legat de modalitatea in care s-a facut comunicarea deciziei de sanctionare si a precizat ca institutia va ataca hotararea Tribunalului Bucuresti, pentru a sustine procedura legala care a stat la baza sanctionarii medicului.
Medicul Anca Dobre a contestat, in decembrie 2016, la Tribunalul Bucuresti sanctiunea primita, iar in 3 aprilie, instanta i-a admis cererea si a dispus anularea deciziei din 11 octombrie 2016 emisa de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.
Instanta a obligat Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov sa ii plateasca medicului Anca Dobre 3.500 de lei cheltuieli de judecata.
Decizia nu este definitiva, putand fi contestata de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov in 10 zile de la comunicarea hotararii.
Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF), Alis Grasu, a declarat, miercuri, ca institutia nu a primit inca motivarea deciziei instantei si ca, imediat ce o va primi, o va ataca cu recurs, pentru a sustine procedura legala care a stat la baza sanctionarii medicului.
Alis Grasu a mai spus ca, din ceea ce i-a comunicat consilierul juridic care a reprezentat SABIF in proces, instanta a invocat un viciu de procedura legat de modalitatea in care s-a facut comunicarea deciziei de sanctionare.
Managerul SABIF a precizat ca decizia de sanctionare a medicului, luata de Comisia de disciplina, i-a fost comunicata acesteia la adresa care figureaza in dosarul de personal, adresa care intre timp s-a schimbat si pe care SABIF nu o are nici la aceasta ora.
La sfarsitul lunii septembrie 2016, Comisia de disciplina a solicitat Comitetului Director al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov reducerea cu 10 la suta, timp de doua luni, a salariului medicului de pe prima ambulanta care a intervenit in cazul lui Ioan Gyuri Pascu.
Managerul SABIF, Alis Grasu, declara atunci ca sanctiunea disciplinara a fost propusa intrucat au fost incalcate doua dintre articolele Regulamentului de ordine interioara, respectiv unul care obliga medicul sa mearga la consultatie cu trei truse din dotarea ambulantei, dar acesta a avut doar una, si cel de-al doilea legat de faptul ca nu a luat acordul scris al pacientului in care sa se arata ca refuza transportul la spital, ci s-a multumit cu acordul verbal al acestuia.
In ceea ce priveste acuzatia de malpraxis, Comisia de disciplina a SABIF a solicitat inaintarea dosarului catre Colegiul Medicilor Bucuresti.
Actorul si muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit in 26 septembrie, la varsta de 55 de ani, in locuinta fostei sale sotii, din Bucuresti. In aceeasi zi, Parchetul Tribunalului Bucuresti a deschis un dosar in care se fac cercetari pentru moarte suspecta.
In urma necropsiei facute, la solicitarea familiei, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici", s-a stabilit drept cauza a decesului afectiunea de cord de care suferea artistul, pe fondul diabetului preexistent. Trei apeluri au fost primite la 112 in cazul lui Ioan Gyuri Pascu, in 26 septembrie 2016, la orele 03.23, 04.42 si 04.53, primele doua pentru urgenta medicala si al treilea pentru agravarea starii pacientului, potrivit Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).
Persoana care a efectuat primul apel, la ora 03.23, a anuntat o urgenta medicala, motiv pentru care a fost transferat Dispeceratului de Urgenta al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. Fosta sotie a lui Gyuri Pascu, Daniela Marin, scria in octombrie 2016, pe blogul sau, ca la sosirea primei ambulante, acesta isi revenise complet si ca nu mai existau nici macar simptomele atacului de panica. Ea arata ca din 13 septembrie artistul avea probleme la un picior, motiv pentru care mergea cu ajutorul carjelor, ca aceasta, diabetul si scaderea vederii erau singurele afectiuni pe care le recunostea si ca se temea de medici.
"Desigur, daca profesional vorbind a omis sa mai faca ceva doctorita care a venit cu prima salvare, sa se actioneze in consecinta… nu e treaba mea. Asta nu-l ajuta pe Gyuri si din pacate, parerea mea e ca nu va ajuta pe nimeni altcineva decat pe doamna in cauza. Dar, cand a venit dumneaei, Gyuri isi revenise complet. Chiar am si zis ca e ca in sala de asteptare la stomatologie cand, de frica, nu te mai doare nimic. Nici macar ceea ce denumea atac de panica nu a avut loc in prezenta doamnei doctor. I-a explicat ce simtea, i-a raspuns la intrebari… Chiar ma uitam cu speranta ca atunci parca uitase de panica complet", a scris atunci Daniela Marin in textul intitulat "Pentru Gyuri". Ea mai spunea ca inclusiv dupa ce a condus-o pe doctorita la poarta si s-a intors, Gyuri Pascu era bine.