Ciobanii, disperați că românii preferă mieii de import. De ce nu cumpără de la locali
I-a cuprins disperarea pe ciobanii români care spun că, de Paşte, mieii vor ajunge să cântărească aproape cât oile şi nu vor reuşi să îi vândă.
Unii au deja 10 kilograme, iar la sfarstul lui aprilie, greutatea aproape că li se va tripla. Astfel, sunt şanse mari ca oamenii să prefere, din nou, animale aduse din străinătate.
În fermele din Mărtinești, Cluj, oile au început să fete încă din decembrie iar primii miei au luat deja în greutate. În mai puţin de două săptămâni, au ajuns la şase kilograme.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru că anul aceasta Paștele catolic pică pe 21 aprilie iar cel ortodox pe 28 - ciobanii se tem că le va fi foarte greu să îi vândă pentru că vor fi deja prea mari, de 25 - chiar 30 de kilograme.
Ioan Chiorean, fermier: "Anul aceasta va fi mai greu, nu ştim ce să facem. O să vină oamenii şi o să îi împartă. O să vină oamenii doi la un miel ori o să scadă preţul foarte mult. Sincer, de cât să îi dau la un preţ de nimic, mai bine îi ia să crească. Deja mi-au fătat 60 de oi."
Client: "Noi de Paşte, 30 de kilograme nu luăm că cine mănâncă, doamnă, atâta. O să iau şi o să împart. Oricum e foarte mult, nu o să mâncăm atât de mult."
În preajma Paştelui, ciobanii din Maramureş speră să vândă mieii cu cel puţin 12 lei kilogramul în viu sau 28 de lei kilogramul de carcasă. Calculele lor sunt puse însă în pericol.
Ilie Chiver, fermier: "Preţurile mi-e frică că o să fie mai mici şi costurile cu iarna asta grea sunt mai mari i dacă mai prindem o iarnă sau două la fel ne lăsăm de meserie."
Pentru ca mieii crescuţi la noi vor fi prea mari de Paşte, oierii se tem că românii îi vor prefera pe cei din import. România oricum se confruntă cu o situaţie paradoxală.
Deşi este al patrulea cel mai mare crescător de oi din Uniunea Europeană, importă masiv carne de oaie. În 2017 - de pildă - în ţara au intrat peste 600 de tone de carne de miel şi oaie - aproape dublu faţă de anul anterior.
Fermier: "Îi un pic problema cu vânzare. Sunt oameni care le trebuie să aibă 15-16 kilograme de carne să aibă la Paşti să pună pe mână."
Românii consumă carne de oaie doar de sărbători. În rest prefera porcul şi carnea de pui. Potrivit datelor statistice - un roman cumpăra anual 31 de kilograme de carne de porc, 23 de carne de pui şi 2,3 kilograme de carne de oaie.