O eroare umană, ipoteza care se conturează în cazul exploziei de la Uzina Mecanică Băbeni
O eroare umană - este ipoteza care se conturează în cazul exploziei de la Uzina Mecanică Băbeni unde, ieri, patru persoane au murit și alte trei au fost rănite.
Managerul companiei spune că procedura de casare a muniției este una sigură și cunoscută de angajați, dar cel mai probabil, unul dintre muncitori a detonat accidental mina antipersonal în timp ce încerca să o dezamorseze. Cercetările sunt coordonate de procurori, iar în sprijinul lor au mers la Vâlcea și pirotehniști și experți SRI.
Adriana Trăistaru avea 52 de ani și de 30 de ani lucra la Uzina Mecanică Băbeni. În ultimii 5 ani a devenit confecționer de produse pirotehnice și manevra muniția care urma să fi casată. Din păcate, se afla în încăperea în care s-a produs explozia.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cumnatul victimei: „Îi era frica rău și zicea: Nașe, nu îmi vine să mă mai duc.”
În încăperea în care s-a produs deflagrația ar fi trebuit să intre o singură persoană care să așeze minele antipersonal într-un dispozitiv de casare apoi să iasă și să urmărească de la distanță dezamosarea muniției, pe un monitor.
Sebastian Fârtat, prefectul județului Vălcea: „Din primele date pe care le avem și din cele patru cadavre pe care le avem la intrarea în încăpere și în încăpere este clar că erau cel puțin patru.”
Directorul uzinei exclude posibilitatea ca muniția să fi explodat de la sine. Bănuiește că unul dintre cei patru muncitori aflați în interior a făcut o manevră greșită.
Gheorghe Lori Boian, directorul Uzinei Mecanice Băbeni: „Ceva s-a întâmplat acolo, dar nu știm ce. Vă dați seama că o asemenea mină o transporți sute, mii de kilometri, a stat și în depozite, transportată și în interiorul fabricii, se manipulează în siguranță. Problema e să nu faci ceva greșit asupra ei. E clar că a fost o inițiere accidentală.”
Dan Pascaru, purtător de cuvânt ISU Vâlcea: „Această mină antipersonal este pe principul, dacă știți cum e o grenadă, are un fitil de care se trage. Este foarte posibil să fi fost o greșeală de manevrare, posibil, dar sunt informații care vor rezulta în urma verificărilor de la fața locului.”
Explozia i-a ucis pe loc pe cei patru muncitori din încăpere: trei bărbați și o femeie. Alte trei femei aflate pe hol au ajuns la spital rănite de schije. Una dintre ele are afecatat un ochi, iar cealaltă a fost operată de urgență pentru că avea afectate organe interne.
Dan Ponoran, manager SJU Vălcea: „Starea lor a fost stabilă, au fost conștiente, leziunile au fost diferențiate de la caz la caz.”
Ancheta declanșată în acest caz trebuie să lămurească dacă muncitorii știau care sunt procedurile de lucru și dacă, într-adevăr, a fost vorba de greșeală a unuia dintre ei. Procurorii sunt sprijiniți în cercetare și de experți pirotehniști, dar și specialiști SRI. În urmă cu doi ani, un muncitor de 22 de ani a murit într-o altă explozie, produsă la aceeaşi uzină.