Cinci ani de la tragedia din Colectiv. 65 de morți, suferință pe viață pentru sute de oameni și nicio schimbare
Vineri seara, la ora 22 şi 30 de minute, se împlinesc 5 ani de la incendiul din Clubul Colectiv. A fost cea mai mare tragedie prin care a trecut România după Revoluție.
O tragedie care a dus la pierderea a zeci de vieți și la condamnarea altor sute de tineri la suferință pe viață. Au trecut 5 ani și România încă nu are un centru modern pentru tratarea pacienților cu arsuri, nici suficiente pături sau o bancă de piele, deși toate au fost promise de autorități.
Spitalele au început din nou să ascundă infecțiile nosocomiale, iar justiția nu a decis până acum cine este responsabil pentru viețile pierdute după incendiul de la Colectiv.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Vineri seara, zeci de oameni au fost prezenți în piață din fața fostului club Colectiv, pentru a marca exact momentul în care a început tragedia, în urmă cu 5 ani. La ora 10 și 32, tinerii au etalat o pancartă, au păstrat un moment de reculegere, după care au aplaudat.
Revoltați sau resemnați, părinți sau prieteni de-ai victimelor, precum și oameni care nu au rămas indiferenți la ce s-a întâmplat, au venit să aprindă lumânări în memoria celor 65 de vicitme.
Reporter: "Credeți că s-a schimbat ceva real e la tragedia din clubul colectiv până acum, în ceea ce privește societatea românească?”
Participant: ”Eu cred că începe să se schimbe, asta trag nădejdea, cred că începe să se schimbe și cred că începem să ne trezim."
Participant: "Cred că Colectiv a fost un sistem de alarmă pentru sistemul sanitar, măcar de acolo să se fi produs niște schimbări, nu mai vorbim de schimbările politice, se știe situația de la sect 5, e frustrant pt noi cei care am avut prieteni în Colectiv, eu am avut copil în colectiv, e frustrant să vezi că oamenii au uitat."
Participant: ”Schimbarea în societate, ar fi trebuit să fie mi multă empatie, noi nu ne punem în locul părinților, surorilor, fraților, în România mi se pare că a dispărut un pic empatia."
Au fost 153 de secunde de coşmar, 65 de vieţi pierdute, sute de vieți multilate. Au trecut 5 ani. De dimineaţă, piaţa din faţa clubului era pustie. Pe 30 octombrie 2015, acolo erau resuscitaţi răniţii, iar părinţii îşi căutau cu disperare copiii.
Vineri, 30 octombrie 2020, o maşină a salubrităţii curăța în jurul monumentului pe care sunt trecute numele morţilor. Veneau oficialii să depună coroane de flori.
Primul a fost preşedintele Iohannis. A aşezat o coroană din trandafiri albi.
Mai târziu, opt preoţi au oficiat o slujbă. Premierul a ajuns la prânz, apoi piaţa a rămas din nou pustie. În faţa clubului vin tot mai puţini oameni. În timp, doar cei care au supravieţuit tragediei şi rudele victimelor vor mai continua să vină. Ei nu vor uita niciodată cele 135 de secunde şi ce a urmat după ele.
Cristian Matei, supraviețuitor Colectiv: ”În momentul de față, sentimentele mele sunt de tristeţe, de dezamăgire, de revoltă, pentru că dacă tragi o linie şi te uiţi în urmă, observi că totul a fost o bătaie de joc. Spitale care nu există, centre de mari arşi, infecţii nosocomiale, aceiasi decidenţi politici. Avem primar judecat şi condamnat, Cristian Popescu Piedone, ales din nou ca primar”.
Cristian Matei a rămas cu arsuri pe 30% din corp. Trei săptămâni a fost în comă şi nu mai ştie câte operaţii a suferit.
Cristian Matei: ”Din punct de vedere psihic, foarte greu să treci peste traume de genul ăsta. Sunt prieteni, colegi care au murit acolo, n-ai cum să uiţi aşa ceva, chiar astăzi mă uitam pe imagini filmate atunci şi e foarte greu”.
Reporter: Poţi să te uiţi la imagini?
Cristian Matei: ”Mă forţez să mă uit, pentru că nu vreau să uit. Consider ca vindecarea se face în momentul în care accepţi ce s-a întâmplat”.
România are astăzi la fel de puţine paturi pentru marii arşi ca în 2015: 23. Cazurile grave trebuie transferate tot în străinătate.
Ludovic Orban, prim ministru: ”În plină pandemie am aflat că mai bine de trei sferturi din spitalele din România n-au raportat nicio infecţie nosocomiala anul acesta. Sistemul ascunde din nou mizeria sub preş, cum a făcut la colectiv. Mulţi dintre morţii de atunci ar mai fi avut o şansă dacă nu s-ar fi infectat în spital”.
Adina Apostol s-a tratat în Belgia, unde a rămas trei ani pentru recuperare. Şi este convinsă că n-ar fi supravieţuit dacă ar fi rămas în spitalele din România, de unde a luat bacteriile.
Adina Apostol: ”Au fost unele bacterii pe care le ei pur şi simplu. Erau eradicate de mult şi nu mai ştiau ce să facă, pentru că erau rezistente”.
Mihai Grecea: ”Eu am văzut moartea, am văzut-o la modul direct moartea, am avut prognostic vital de 4 ore”.
Mihai Grecea a fost tratat în România. Este singurul dintre răniţii de la Colectiv cu arsuri pulmonare grave care a supravieţuit. L-a salvat doctorul Ion Bubenek, care a venit cu ideea să-i filtreze sângele cu ajutorul unui aparat folosit la operaţiile pentru inimă.
Mihai Grecea: ”Eu am scăpat în România nu pentru că sistemul medical din România în mod organizat mi-ar fi dat o şansă, ci pentru că un profesor şi-a asumat să folosească această tehnică nouă în România şi am avut noroc, am avut zile”.
Mihai şi prietenii săi filmau concertul trupei Goodbye to Gravity în noaptea incendiului. Imaginile şi sunetul captate de ei sunt acum probe cruciale în dosarul care anchetează intervenţia din noaptea incendiului.
Mihai şi alţi supravieţuitori trataţi în România simt că sunt actori într-un teatru absurd. Instanţele nu le recunosc toate zilele de spitalizare la calculul despăgubirilor. El a stat o lună în comă, iar instanţă îi ia în calcul doar primele 5 zile de spitalizare.
Mihai Grecea: ”Nişte documente care arată că eram într-o stare rea, dar nici pe departe nu arată evoluţia mea catastrofală care s-a întâmplat în următoarele zile de spitalizare”.
Cum s-a ajuns aici? Mihai spune că, potrivit legii, victimele accidentelor trebuie să se prezinte în maximum 30 de zile la institutul medico legal să obţină un certificat.
Mihai Grecea: ”Eu eram în comă, în 30 de zile trebuia să mă duc la IML. Și nu puteam să mă duc. Eu am fost eliberat din spital la jumătatea lunii ianuarie 2016”.
În instanțe sunt astăzi trei dosare. Primul anchetează cauzele incendiului şi încă nu avem sentințe definitive. Au fost condamnaţi în primă instanţă primarul Cristian Popescu Piedone, patronii clubului, organizatorii concertului, patronii firmei de artificii şi angajaţi ai ISU.
Al doilea anchetează reacţia autorităţilor după incendiu. Nici măcar n-a fost trimis în judecată.
Al treilea este despre imaginile surprinse de cameramanii pompierilor în timpul intervenţiei. Imagini pe care nu le-au predat procurorilor ca probe. Nici acesta nu a fost trimis în judecată.
Astăzi preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care costurile tratamentelor răniţilor de la Colectiv vor fi acoperite pe viaţă de statul român.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: victime, autoritati, dosare penale, marturie, colectiv, responsabili,
Dată publicare:
30-10-2020 19:38