Cinci ani de la tragedia Colectiv. Rudele îndurerate și oameni de rând s-au rugat pentru cei dispăruți
Tot într-o vineri, în 2015, asistam neputincioși la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în România modernă. 65 de oameni au pierit în incendiul de la Colectiv și în lunile care au urmat.
Au lăsat în urmă nu doar familii ruinate și destine frânte, ci și senzația amară că totul se poate repeta oricând. Mai ales că, de cinci ani de zile, nu există vinovați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Încă de dimineață, rudele îndurerate, dar și oameni de rând au venit la Colectiv să aprindă o lumânare și să se roage pentru cei dispăruți. Și președintele Klaus Iohannis a ținut un scurt moment de reculegere.
Exact cinci ani, atât au trecut de la tragedia din Colectiv. Era tot într-o zi de vineri când s-a produs nenorocirea.
65 de tineri au murit în urma incendiului care s-a propagat cu o viteză uimitoare și, de-a lungul timpului, aproape 200 de persoane au pătimit cumplit de pe urma rănilor.
La cinci ani distanță, președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori și a aprins o candelă în memoria victimelor de la Colectiv. La fel a făcut și primul ministru Ludovic Orban.
Seara, pentru comemorarea victimelor de la Colectiv, se va forma un lanț uman. Au fost chemați bucureștenii să formeze acest lanț uman, de la Curtea de Apel București și până la clubul Colectiv.
Procesul Colectiv, reluat la Curtea de Apel București
În 2016 au fost trimiși în judecată patronii clubului, cei de la firma de pirotehnie care au organizat focurile de artificii din acea noapte fatidică, primarului Sectorului 4, dar și doi angajați ISU, care controlaseră înainte clubul.
În urmă cu un an, Tribunalul București a dat pedepse grele cu închisoarea, de la 13 ani la 2 ani. Și tot Tribunalul București a dispus atunci plata a mai mult de 50 de milioane de euro familiilor victimelor incendiului de la Colectiv.
Sentința a fost atacată cu apel, iar din septembrie acest an procesul a reînceput la Curtea de Apel București și se află acum în faza de audieri.
Tot vineri, președintele României a promulgat legea prin care victimele incendiului de la Colectiv vor beneficia, în mod gratuit, de tratament medical, pe toată durata vieții.
Toate aceste tratamente vor fi decontate de statul român.