Un cimitir celtic și morminte de 6.000 de ani, descoperite în Cluj. VIDEO
La Iclod, în județul Cluj, au fost descoperite două așezări, una neolitică, de acum aproximativ 6.000 de ani și alta celtică, din urmă cu circa 2.200 de ani.
Este vorba despre morminte de inhumație, de acum 6.000 de ani, când au apărut primele vase de lut și unelte din piatră. În timpul săpăturilor, la capul sau la picioarele scheletelor umane au fost găsite și vase, în acestea punându-se ofrande în momentul înmormântării, conform Gherla Info.
Paul Pupeză, arheolog la Muzeul Național de Istore a Transilvaniei, a explicat că atunci locuințele se fortificau cu ziduri din lemn, iar cei mai înstăriți locuitori locuiau în zonele cele mai bine fortificate. Pe șantierul de la Iclod au fost găsite cel puțin trei inele de zid din lemn.
În aceeși zonă au fost găsite urmele unui cimitir de incinerație, din epoca fierului. Celții ardeau trupurile morților și le puneau în urne, care erau îngropate în pământ alături alte alte vase de ofrandă sau piese din fier.
„Povestea lor trebuie spusă, scoasă la iveală, prin astfel de săpături. Aflând mai multe despre ei, vom știi mai multe despre noi. Suntem primii care punem mâna pe aceste fragmente, după mii de ani”, a spus Paul Pupeză.
Obiectele urmează să fie duse la muzeu, analizate, restaurate, conservate și unele vor fi expuse publicului.