Chipul raului. Portretul-robot al celui mai rafinat hot din Romania

Ultima actualizare: 21-10-2012 01:01

Politia are portretul robot al hotului, autorul celui mai spectaculos jaf de opere de arta din Romania. Cazul incredibil aduce in discutie faptul ca marii colectionari nu au posibilitatea de a-si asigura valorile.

Tablourile de patrimoniu furate din Piatra Neamt, cautate cu caini de urma

Nu are cine sa le expertizeze si sa le evalueze corect, iar piata de profil nu este pregatita, sustin ei.

Este vorba de un tanar de aproximativ 30 de ani, cu ochi caprui, 1,70 metri inaltie si constitutie atletica. In momentul jafului purta un hanorac cu gluga, pantaloni de trening si pantofi sport.

Politia a luat amprente din vila jefuita si din casa parasita de alaturi, de unde hotul a pandit cel putin o saptamana inainte sa dea lovitura. Cele mai valoroase informatii au fost oferite de proprietara tablourilor, care a avut sapte ore la dispozitie sa-i studieze chipul.

In tot acest timp, tanarul a selectat cele mai pretioase tablouri din colectia de peste 200 de piese. A ales Grigorescu, Luchian, Tonitza, Corneliu Baba si Octav Bancila, cateva statuete de fildes, un ceas de aur si bani de drum: peste 1.400 de lei.

Suspectul a furat tablourile dintr-o casa imprejmuita cu sarma ghimpata si prevazuta cu un sistem de alarma. Care oricum n-a functionat. Operele nu erau asigurate, lucru dificil, daca nu chiar imposibil pentru ca piata de asigurari nu este pregatita. Asiguratorii recunosc si ei ca o astfel de polita este foarte greu de incheiat.

O solutie pe care au gasit-o proprietarii ca sa isi protejeze cat de cat colectiile a fost asigurarea pe locuinta. Colectiile impresionante cu tablouri celebre sunt, insa, cel mai bine protejate atunci cand sunt pastrate in muzee, recomanda politia, dupa dosarul de la Piatra Neamt.

Citeste si:

Ultima teorie. Judecata de Apoi vine pe 21 mai. Afla la ce ora in Romania

Barbatul care a sunat de 17.185 de ori la salvare intr-un an a murit

FOTO impresionante cu Marea Criza. America, asa cum nu ai mai vazut-o

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO