Tablourile de patrimoniu furate din Piatra Neamt, cautate cu caini de urma

×
Codul embed a fost copiat

Un jaf la comanda, se pare, pune politia in fata unei imense incercari. Trebuie sa afle rapid cine a plecat cu 9 tablouri de pictori celebri, 4 de patrimoniu national, din casa unei femei de 72 de ani.

Cand a intrat in vila din Piatra Neamt, hotul s-a pierdut. Aproape 200 de panze, dar si alte obiecte de arta il inconjurau, asa ca n-a stiut pe ce sa puna mana mai intai. Dupa cateva ore in care a terorizat-o pe proprietara, intrusul a plecat cu "crema" colectiei.

Proprietara tablourilor furate tocmai si-a spus povestea la audieri. Le-a vorbit investigatorilor in amanunt despre vila ei din centrul orasului Piatra Neamt, un adevarat muzeu de arta. Cu pereti plini de picturi, aproape 200 la numar, mobila de valoare, vaze de pret ori statuete din fildes. Uriasa avere, a declarat femeia, a fost adunata impreuna cu sotul, un colectionar impatimit, pe care l-a pierdut acum trei ani. Venit dintr-o familie de negustori, Stoiciu Spiru a mostenit aproape jumatate din tablouri. Colectia a fost continuata de fiica lui, Mihaela Stoiciu, regizor la opera din Iasi.

Toate picturile de sute mii de euro, printre care tablouri semnate Grigorescu, Tonitza, Luchian, Bancila si Baba i-au ramas in grija femeii in varsta de 72 de ani. Locuieste singura in vila imprejmuita cu sarma ghimpata si prevazuta cu un sistem de alarma. Amanunte care nu au contat pentru hot.

Aproape o saptamana a stat la panda din casa alaturata, parasita de proprietar. Marti a decis ca este momentul potrivit sa atace. A rupt gardul vecin si a intrat in vila printr-o usa lasata intredeschisa de la demisol. A legat-o cu mainile la spate pe proprietara, apoi dezorientat in fata colectiei impresionante i-a poruncit sa ii spuna care sunt tablourile cele mai valoroase din colectie. Sapte ore a terorizat-o si i-a urlat ca o va ucide daca nu ii arata care sunt cele mai scumpe tablouri. Cinci picturi de Grigorescu, printre care Portret de femeie si un Car cu boi, un Tonitza - Irisi galbeni, Piersicile lui Bancila, natura moarta si natura statica a lui Corneliu Baba.

Citește și
Licitatie
"Tarancuta odihnindu-se" a lui Grigorescu, vanduta cu un pret record
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Se pare ca dupa ce a dat lovitura, tanarul s-a intors la fata locului impreuna cu un prieten pentru a afla cum merge ancheta politiei. Investigatia procurorilor nu este deloc usoara. Au pus la treaba inclusiv cainii de urma. Duse marti seara la vila jefuita, patrupedele i-au condus pe anchetatori langa casa lui Aurelian Soric, fostul sef al IPJ Neamt destituit intr-un scandal al lumii interlope.

Investigatorii au identificat toate cele 9 tablouri in cataloage si acum colaboreaza cu expertii pentru le stabili valoarea. Greu de spus la cat se ridica intreaga colectie a familiei Stoiciu. O tineau departe de ochii lumii, nu erau activi pe piata colectionarilor, nu vindeau, nu faceau schimburi. Pe langa mostenirea din partea domnului Stoiciu, familia a detinut la un moment dat si o fabrica de confectii in zona Moldovei.

Povestea familiei Stoiciu are si un capitol tragic. Fiul lor a murit trasnit cand a implinit 18 ani. La 7 ani dupa, in anul 1992, parintii au decis sa expuna intreaga colectie in memoria lui. A fost prima si ultima ora cand panzele au fost scoase la lumina.

Deocamdata nici valoarea exacta a tablourilor nu a fost stabilita. Se stie ca hotul ca are in jur de 30 de ani, in jur de 1 metru 70 inaltime si constitutie atletica. In momentul loviturii purta un hanorac negru cu gluga, pantofi sport albi si un trening albastru. In vila mai erau si alte obiecte de pret, dar hotul a ales tot ce era mai valoros.

Vecinii cred ca autorul jafului impreuna cu complicele sau s-ar fi intors in zona pentru a vedea cum decurge ancheta politiei. Ei spun ca doi barbati, dintre care unul corespunde semnalmentelor, ar fi stat mai mult timp si ar fi supravegheat casa la cateva ore dupa spargere.

Citeste si:

Avocatii sefului FMI: Daca au avut loc relatii sexuale, au fost consimtite

Imaginile zilei. Buldozerele au ras Bamboo de pe plaja. De ce a fost inchis

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Un Grigorescu furat, gasit la Codrin Stefanescu. Il luase doar cu 7000 euro
Un Grigorescu furat, gasit la Codrin Stefanescu. Il luase doar cu 7000 euro

Iubitori de frumos sunt pretutindeni, insa doar unii au norocul sa isi clateasca zi de zi privirea cu un "Peisaj" de Grigorescu, fie el... si furat. Este si cazul lui Codrin Stefanescu, pe vremuri vicepresedinte al PRM.

"Tarancuta odihnindu-se" a lui Grigorescu, vanduta cu un pret record

Opera a fost adjudecata, miercuri, pentru suma de 270.000 de euro. Pictura ofera un inventar pretios de informatii estetice, etnografice si de istoria artei si culturii despre Romania inceputului de secol al XX-lea.
 

Tablouri de Grigorescu si Darascu, recuperate dupa 5 ani de la furt
Tablouri de Grigorescu si Darascu, recuperate dupa 5 ani de la furt

Doua tablouri din patrimoniul national, semnate Nicolae Grigorescu si Nicolae Darascu, si disparute in urma cu 5 ani din casa memoriala a lui Petru Groza au fost recuperate de politie.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.