CFR-istii ameninta cu greva generala, dupa ce negocierile cu Ministerul Transporturilor au esuat: "Nu am gasit nicio solutie"

Dată publicare: 23-09-2015 22:13
Dată actualizare: 26-09-2015 07:04


tren CFR

CFR-istii ar putea intra in greva generala de la 15 octombrie, dupa ce negocierile sindicalistilor din domeniul feroviar cu reprezentantii Ministerului Transporturilor au esuat.

 

"In urma negocierilor pe care le-am avut in seara aceasta (miercuri seara - n.r.) cu reprezentantii Ministerului Transporturilor nu am gasit nicio solutie pozitiva. In continuare avem numai promisiuni ca se rezolva, dar fara solutii. Toata lumea asteapta. Noi ne mentinem punctul de vedere: la 1 octombrie declansam procedura de intrare in greva. Pana in 30 (septembrie - n. r.) suntem sub contract, adica sub acord. Nu putem declansa procedura decat conform Legii conflictelor de munca, adica dupa ce iesim de sub contract, si atunci cu parcurgerea pasilor legali. Probabil ca dupa 15 octombrie se va ajunge la greva propriu-zisa, la greva generala", a declarat, miercuri seara, pentru Agerpres, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva (FML), Iulian Mantescu.

Potrivit acestuia, in cursul zilei de joi sindicatele vor avea discutii cu societatile feroviare. De asemenea, greva japoneza va continua, ca semn de protest.

"Maine ne vom intalni cu toate societatile. Numai sindicatele cu societatile. Pana luni nu cred ca se vor mai lua alte hotarari. Ministrul Transporturilor este plecat cu premierul la o intalnire cu reprezentantii BERD, la Londra, si asteptam sa se intoarca. Noi ramanem pe pozitii. Greva japoneza va continua si maine, ca semn de protest. Asteptam negocieri, suntem dispusi la orice rezultat pozitiv pana la 1 (octombrie - n.r.), iar dupa 1 (octombrie - n. r.), probabil ca, daca nu se vor gasi solutii, fiecare isi urmeaza calea: sindicatele isi urmeaza calea de atac, pe partea cealalta administratia... Noi suntem dispusi la negocieri, ca sa se gaseasca solutii. Este regretabil ca s-a ajuns aici", a subliniat Mantescu.

Acesta a reiterat ca, de la 1 octombrie, vor fi declansate procedurile conflictului de munca si cu urmarea pasilor, care implica negocierea revendicarilor, in prezenta reprezentantilor Ministerului Muncii. in caz ca nu se gasesc solutii, in final se va ajunge la greva propriu zisa.
"Probabil ca vor cere mediere. Noi nu suntem dispusi sa ne medieze altii", a adaugat liderul de sindicat.

Federatiile Sindicale din Transporturile Feroviare au anuntat, pe 15 septembrie, ca vor declansa greva generala, in cazul in care Contractul Colectiv de Munca (CCM) nu va fi semnat pana cel tarziu pe 30 septembrie 2015, iar salariile nu vor creste cu cel putin 10%.

Sindicalistii solicita, totodata, acordarea de tichete de masa pentru toate zilele lucratoare, acordarea de vouchere de vacanta, incepand cu 1 ianuarie 2016, dar si o politica de personal care sa asigure functionarea in bune conditii a acestui domeniu 'legat direct si explicit de siguranta nationala'.

"Conducerea organizatiilor sindicale reprezentative din domeniul feroviar s-a intalnit astazi, 15 septembrie, la sediul Ministerului Transporturilor cu reprezentantii CN CFR, CFR Marfa si CFR Calatori, sub patronajul Ministerului Transporturilor. Organizatiile sindicale au protestat ferm fata de atitudinea conducerilor celor trei societati feroviare, care tergiverseaza negocierile. in aceste conditii, conducerea organizatiilor sindicale solicita o intalnire de urgenta cu ministrul Transporturilor, care sa aiba loc joi, 17 septembrie 2015. De asemenea, sindicalistii solicita ca solutiile la revendicarile lor sa fie discutate in proxima sedinta de Guvern, dat fiind ca pentru aplicarea acestor solutii este necesara exprimarea vointei politice a Guvernului ca intreg", se arata in comunicatul citat.

Totodata, sindicatele din domeniul feroviar au declansat in perioada 22-24 septembrie, o greva generala de tip japonez, avertizand ca in perioada urmatoare exista probabilitatea ca lucratorii feroviari sa declanseze greve spontane, cu incetarea lucrului.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO