CFR Călători introduce plata cu cardul în trenuri. Pentru ce bilete se achită o supra-taxă

Ultima actualizare: 15-09-2021 19:54

CFR Călători introduce plata cu cardul în trenuri, la conductor. Deocamdată, printr-un proiect pilot pe ruta Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, însă compania vrea să îl extindă pe toate rutele.

Pot exista, însă, și inconveniente. Dacă nu vă luați bilet din timp de la o casierie, ori de pe siteul CFR, riscați ca în tren să nu găsiți loc. În plus, pentru anumite tipuri de bilete veți achita o supra-taxă.

Plecarea unui tren din Gara de Nord spre Aeroportul Otopeni a fost un moment istoric pentru CFR Călători. Este prima garnitură din România în care conductorul are un aparat POS. Adică pasagerii nu mai trebuie să treacă pe la case sau pe la aparatele din gară pentru a-și cumpără un bilet. O pot face direct în vagoane.

Controlor: Plata se poate face cu cardul, dar doar contactless.
Reporter: Telefonul mobil?
Controlor: Da, smartwatch orice dispozitiv. La casă se oferă cu rezervare de loc, la noi nu se oferă. Dacă vreți, mai plătiți un leu.

E mult mai avantajos și mai rapid să folosești cardul”, spune un călător.

„Nașul” este conectat în permanență la sistemul electronic al CFR Călători, iar astfel știe automat câte locuri sunt în trenul respectiv.

Până acum, în trenurile spre Aeroport existau aparate fixe. Mulți călători aveau însă nevoie de ajutor că să le folosească.

Din luna noiembrie, proiectul pilot se va extinde. Aparate POS va primi și personalul din trenurile cu vagoane de dormit.
Va trebui să cumpărați biletul cu 15 minute înainte de plecare la același preț ca la casă. Desigur, dacă veți mai găsi loc, pentru că unele curse sunt foarte aglomerate, iar biletele se iau în avans.

Pe trenurile InterRegio care circulă pe distanțe lungi e mai bine să vă cumpărați bilete online ori de la casă.

Dacă plecați cu trenul dintr-o gară unde există gară la peron și vreți să plătiți în tren cu cardul, fie la clasa I, fie la clasa II, veți plăti o supra-taxă. Aceasta va fi de 50 la sută din prețul biletului normal. Cu alte cuvinte, dacă plecați din Gara de Nord spre Constanța și veți plăti cu cardul în tren, va costa în loc de 60 de lei, 90 de lei.

Din Gara de Nord a Capitalei pasagerii își pot lua bilete de la casă sau de la automate. Miercuri, la case erau cozi iar aparatele nu erau nefolosite.

Reporter: Preferați să stați la coadă?
Călător: Nu mă grăbesc și am suficient timp.

Potrivit unor studii, deși 9 din 10 români au un card doar 6 din 10 îl folosesc pentru plăți. Restul își scot cu el bani cash din bancomate. La acest capitol suntem la coada Uniunii Europene, după Bulgaria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO