Cerere uriașă pentru angajarea străinilor în România. Cei mai căutați sunt din Nepal, Bangladesh și India
Cererea pentru angajarea străinilor în România este uriașă. În primele șase luni ale anului, autoritățile au înregistrat peste 80.000 de salariați, din 178 de țări.
MAE a suplimentat personalul de la ambasade pentru ca străinii să obțină vizele mai repede
Cei mai căutați sunt din Nepal, Bangladesh și India. Cum firmele românești caută tot mai mulți angajați, Ministerul Afacerilor Externe a suplimentat personalul de la ambasadele acestor țări, pentru ca oamenii să obțină vizele mai repede.
Tași e din Nepal și lucrează în România, la un restaurant grecesc, de cinci ani. S-a adaptat repede și, în timp, și-a adus și o parte a familiei. Ne spune că îi place la noi și că nu are de gând să se întoarcă în țara lui curând.
Tași, angajat: „Pot să vorbesc și în limba română, dar nu vorbesc foarte bine. Mai mult înțeleg. „Bună ziua! Să fie cu de toate? Aici sau la pachet?” Odată la doi ani, compania ne cumpără bilete de avion și ne dă bani de buzunar”.
Ce obligații are un angajator român
Într-un restaurant lucrează zece nepalezi. Pentru toți, venirea în Romania a însemnat o viață mai bună. Orice angajator român este obligat să le ofere străinilor cel puțin salariul minim pe economie, la care se adaugă masă, cazare și asigurare medicală.
Cei mai mulți muncitori vin din Turcia, Nepal, Sri Lanka și India. Lucrează îndeosebi în construcții, comerț, agricultură, industria prelucrătoare și domeniul ospitalității. În același timp, crește și numărul cetățenilor din Republica Moldova care lucrează la noi. Avem și peste 3.000 de mii de angajați din Ucraina. La Inspectoratul General pentru Imigrări, zeci de străini așteptau să primească permisul de ședere, care le dă voie să muncească în țară după expirarea dreptului acordat de viză.
Muncitor: „Suntem din Nepal. Vrem să primim permis de ședere. În România e mai bine decât în alte țări”.
Muncitor: „Sunt din Bangladesh. Am venit să iau permisul de ședere pentru că lucrez aici în construcții. Este bine, foarte bine”.
Domeniile cu cele mai mari nevoi sunt construcțiile, ajutoarele și serviciile casnice și unitățile de producție
Din cauza numărului mare de cereri din partea firmelor românești, autoritățile romne au decis suplimentarea personalului în țările de unde angajăm cei mai mulți străini.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „Ambasada României la New Delhi, India, am alocat personal suplimentar, a fost trimis personal și din centrală. A fost organizată în perioada aprilie-iulie o misiune consulară în Bangladesh, care a reușit să acorde peste 5.400 de vize de muncă, și avem în pregătire o misiune similară în Nepal. Bangladesh, Nepal, India sunt sursele de forță de muncă străină”.
Anul acesta, cota stabilită de Guvern pentru cetățenii din afara spațiului european care vor să lucreze în România este de 100.000, dublu față de anul trecut și de patru ori față de 2019. Domeniile cu cele mai mari nevoi sunt construcțiile, ajutoarele și serviciile casnice și unitățile de producție.