Cele mai noi aeronave americane de luptă, trimise în România. "Cel mai puternic avion din lume"

Ultimul update: Luni 20 August 2018 22:53
Data publicarii: Luni 20 August 2018 22:20
Categorie: Actualitate
Avioane F-22

Două avioane F-22 Raptor, cele mai noi avioane de luptă americane, au sosit luni, în premieră, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, pentru a lua parte la un exercițiu de pregătire româno-american.

Între cei care au întâmpinat avioanele de luptă F-22 la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-au numărat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, informează Agerpres.

Avioanele F-22 provin de la Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare, de la Baza Aeriană Tyndall din Florida şi au sosit în Europa la începutul acestei luni, deplasarea la Câmpia Turzii fiind făcută de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania.

Potrivit datelor furnizate de Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană de la Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie, şi oferă alimentare pentru dislocarea în România.

În România, avioanele F-22 vor zbura şi se vor antrena cu avioanele americane F-15 staţionate temporar la Baza Aeriană Câmpia Turzii, precum şi cu avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate la baza Aeriană Borcea.

„Această dislocare înaintată, realizată cu cooperarea deplină a României, aliat NATO, demonstrează angajamentul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa de a disloca şi folosi aeronave de generaţia a cincea în zona de responsabilitate a Comandamentului Forţelor Armate ale SUA din Europa. Această dislocare evidenţiază şi angajamentul SUA faţă de apărarea colectivă a Alianţei şi dorinţa SUA de a disloca şi folosi cele mai avansate echipamente pentru a descuraja orice potenţială agresiune. Interacţiunea dintre piloţii americani şi români va creşte interoperabilitatea Aliaţilor şi va spori securitatea regională", mai precizează sursa citată.

Unul dintre cei doi piloţi americani care au sosit la Baza Aeriană din Câmpia Turzii la manşa unui F-22 Raptor, Jekyll Etheridge, a declarat că această aeronavă este cel mai puternic avion din lume.

„Este cel mai puternic avion din lume şi atunci când îl pilotezi eşti conştient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat. (...) A fost extraordinar, ne aflăm aici pentru a ajuta partenerii noştri şi pentru a crea o prezenţă în zona europeană a acestui avion din a cincea generaţie. Am efectuat mai multe zboruri alături de partenerii noştri internaţionali şi am avut mereu un feed back pozitiv. Cea mai mare diferenţă dintre F-22 şi F-16 este că primul, fiind un avion din generaţia a cincea, faţă de cel de-al doilea, din generaţia a patra, are avionica integrată, deci toată aparatura de bord comunică în aşa fel încât să-i creeze pilotului o imagine de ansamblu care să-i permită să realizeze intercepţii în spaţiul de luptă; de asemenea, are capacitatea de a atinge viteza Mach iar apoi, datorită motoarelor, se poate menţine la viteza de 1,2 Mach; are, de asemenea, o semnătură radar mult redusă faţă de alte tipuri de avioane. Această capacitate de a nu fi vizibil pentru inamic sau de a avea oportunitatea de a trage primul în anumite situaţii de luptă, deci de a distruge capacităţile inamicului înainte ca aceasta să te poată observa", a arătat Jekyll Etheridge.

Pilotul a subliniat că prezenţa acestor avioane F-22 în spaţiul european este o descurajare a posibilelor acţiuni agresive.

Potrivit lui Jekyll Etheridge, pentru a pilota un astfel de aparat este nevoie de pregătirea de pilot militar de bază, care durează aproximativ un an, iar apoi e nevoie de încă un an pentru a învăţa să zbori pe F-22.

„Această pregătire presupune multe ore de zbor simulat, pentru că nu există versiuni de două scaune ale acestui avion, deci prima dată când zbori eşti singur. De aceea e foarte important ca înainte să te pregăteşti în simulatorul de zbor, să înveţi procedurile de urgenţă şi toate acţiunile pe care trebuie să le faci. Apoi eşti singur în carlingă şi poţi să simţi puterea extraordinară de accelerare a acestor motoare. Este cel mai puternic avion din lume şi atunci când îl pilotezi eşti conştient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat", a precizat Jekyll Etheridge.

Comandantul Escadrilei 53 Vânătoare de la Feteşti, comandorul Cătălin Micloş, a arătat că aeronavele F-22, sosite în România, împreună cu aeronavele F-15 ale americanilor şi F-16 ale românilor vor participa la un exerciţiu comun de sincronizare, Iron Hand 2018.

„Suntem parte a unui exerciţiu, Iron Hand 2018, şi după cum bine ştiţi, exerciţiile în comun cu partenerul american sunt foarte importante pentru forţele aeriene române. Astăzi zburăm în comun cu F-15, F-22 - în premieră în România, în premieră în zbor comun cu noi, au mai fost în România acum doi ani - şi F-16 româneşti. Avioanele F-22 sunt doar parte a Forţelor Aeriene Americane, ne bucurăm de prezenţa lor aici şi orice zbor împreună cu forţele americane reprezintă un câştig pentru Forţele Aeriene Române. (...) Tehnologia e de un real ajutor şi în forţele aeriene, cu un impact foarte mare asupra îndeplinirii misiunilor. O misiune se execută şi se planifică într-o reţea şi atât timp cât eşti parte a acelei reţele, toate lucrurile devin mai uşor de planificat şi de executat. F-16 poate fi parte a acelei reţele, poate zbura foarte bine şi poate executa misiuni foarte bine", a arătat comandorul Cătălin Micloş.

Hans Klemm: România, singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit avioanele F-22

În acest context, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat că România este singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit aceste aparate de zbor.

„Sunt mândru că pot fi prezent astăzi aici alături de domnul ministru Fifor şi de cele două avioane F-22. Este pentru a doua oară când acest tip de avion este prezent în sud-estul Europei, asta s-a întâmplat tot în România, cu doi ani în urmă. Este un exerciţiu bilateral, care are scopul de a le demonstra partenerilor din NATO că putem aduce în zona estică a comunităţii transatlantice cel mai performant avion de război din lume, că acesta poate decola de aici şi că putem asigura toată structura necesară în acest sens. Este vorba de încredere, mă repet, România este singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit aceste avioane şi este un semn de încredere din partea SUA către partenerul nostru strategic, România", a declarat Hans Klemm.

Diplomatul a arătat că reprezentanţii SUA sunt mulţumiţi „şi chiar mândri" de progresul pe care România l-a înregistrat în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţii sale militare, a interoperabilităţii, atât din punctul de vedere al standardelor NATO, cât şi din punctul de vedere al standardelor SUA.

„Este una dintre puţinele ţări din NATO care au alocat 2% din PIB Apărării, ceea ce este în concordanţă cu angajamentele NATO de a suporta echitabil cheltuielile legate de apărarea alianţei. Faptul că România investeşte în sisteme de apărare care vor creşte capacitatea de apărare, atât a ţării, cât şi a NATO, faptul că România susţine eforturile din Irak, spre deosebire de alte ţări din alianţă, toate acestea contribuie la creşterea încrederii SUA în acest partener strategic", a afirmat Hans Klemm.

Mihai Fifor: Atunci când aduci în România avioanele F-22, le aduci într-o ţară partener de încredere

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat că aducerea în România a celui mai avansat avion de luptă în acest moment dovedeşte că ţara noastră este un partener de încredere şi un aliat de nădejde.

„Este, într-adevăr, o zi foarte importantă pentru noi, este, aş putea spune, a doua oară când în România avem avioanele F-22 Raptor, dacă vreţi, cea mai avansată tehnică de zbor, cel mai avansat avion de luptă în acest moment, care, iată, soseşte la Câmpia Turzii. Este un exerciţiu comun, pe care îl salutăm, pentru că asta nu face decât să arate că, atunci când aduci în România avioanele F-22, le aduci într-o ţară partener de încredere, partener de nădejde. Asta arată că România este considerată de partenerii noştri strategici, SUA, ca un aliat pe care se pot baza în orice moment. Spun că este un eveniment important pentru că, aşa cum spuneam la începutul declaraţiei mele, în 2016 am mai avut un astfel de exerciţiu comun. De altminteri, în 2016 era pentru prima dată când avioanele F-22 aterizau într-o ţară din Europa de Est. Astăzi, continuăm acest parteneriat cu SUA, prin această colaborare cu un exerciţiu comun cu avioanele F-22", a declarat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării a subliniat că, în continuare, România rămâne extrem de dedicată parteneriatului strategic cu SUA. „Ne dorim să arătăm că aici, la Marea Neagră, suntem furnizorul cel mai important de securitate şi spun lucrul acesta ori de câte ori am ocazia să o fac", a afirmat Fifor.

„În continuare, Guvernul României este dedicat îndeplinirii angajamentelor pe care România şi le-a luat în calitate de ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice şi cred că lucrul acesta se vede cu prisosinţă. Spun că suntem una dintre cele şase ţări care alocă, în momentul de faţă, 2% din PIB pentru Apărare. Este al doilea an consecutiv şi Guvernul României este mobilizat să facă lucrul acesta şi în perioada următoare, pentru anii care vin, pentru că, repet, este foarte important să arătăm că, în această zonă, suntem un pol de stabilitate, suntem furnizorul cel mai important de securitate între marea Neagră şi Balcanii de Vest", a precizat Mihai Fifor.

În privinţa exerciţiilor bilaterale, ministrul Apărării Naţionale a spus că acestea întăresc interoperabilitatea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA iar noua tehnică de luptă adusă în ţară demonstrează că există o deschidere cu totul specială faţă de România.

„Învăţăm, învăţăm împreună, împreună arătăm că suntem o forţă, pentru că toţi suntem parteneri NATO. Desigur, exerciţiile acestea comune nu fac altceva decât să întărească interoperabilitatea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA. Faptul că avem tehnică de ultimă generaţie la Câmpia Turzii, în momentul de faţă, arată că există o deschidere cu totul specială faţă de România şi faţă de exerciţiile acestea bilaterale între cele două armate. Este, cred, extrem de important să putem să lucrăm împreună. De altfel, avem în plină desfăşurare exerciţiul Dacian Eagle 2018. Avem prezente aici avioanele F-15, împreună cu care piloţii noştri se antrenează până la jumătatea lunii septembrie, adică exerciţii comune care nu fac altceva decât să întărească, repet, cooperarea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA", a subliniat ministrul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Avioane F-22 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Canada trimite avioane de luptă în România. Ce misiune vor avea
Canada trimite avioane de luptă în România. Ce misiune vor avea
RAF:”Șase bombardiere ruseşti, interceptate deasupra Mării Negre”. Rușii neagă incidentul
RAF:”Șase bombardiere ruseşti, interceptate deasupra Mării Negre”. Rușii neagă incidentul
Avioane de luptă F-16 româneşti, trimise în Ucraina în contextul tensiunilor NATO-Rusia
Avioane de luptă F-16 româneşti, trimise în Ucraina în contextul tensiunilor NATO-Rusia
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
vulcanizare
Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă? Deja s-au format cozi mari la vulcanizări
Băiețel de 3 ani, dat în urmărire națională. Cine l-a luat de acasă
Câte mii de deţinuţi au ieşit din închisori cu "marea eliberare" a lui Tudorel Toader
Un timişorean care a vopsit blocul în culorile tricolorului, amendat de poliţie
O traficantă de droguri şi-a primit banii înapoi de la statul român
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
foto craciun
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut