Cele mai controversate contracte ale administratiei Oprescu. Afacerea de 10 milioane de euro cu sediul municipalitatii

Sorin Oprescu - Agerpres

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut sambata noapte de Directia Nationala Anticoruprie fiind acuzat ca primea 10% din valoarea unor contracte incheiate intre municipalitate si diverse firme.

Primaria Capitalei ruleaza in fiecare an un buget de circa 1 miliard de euro, iar achizitiile publice facute de municipalitate se ridica la cateva zeci de milioane de euro. Poate cel mai controversat contract al administratiei Oprescu este cel privind inchirierea sediului unde municipalitatea isi desfasoara activitatea, platindu-se chirie peste 10 milioane de euro in 4 ani, in loc sa se cumpere cladirea cu acesti bani, potrivit hotnews.ro. O alta afacere controversata o reprezinta pistele pentru biciclete realizate in 2010 si pentru care s-au platit circa 10 milioane de euro, dar care au fost desfiintate de politie fiindca au fost realizate necorespunzator. Controversate sunt si o parte dintre licitatiile facute de municipalitate pentru marile proiecte de infrastructura, unde contracte de milioane de euro au fost atribuite prin incredintari directe sau la licitatii la care au participat mai multe firme, dar doar o oferta a fost declarata admisa.

Afacerea cu sediul Primariei

Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci pana la inceputul anului 2014 a platit anual chirie 2,9 milioane de euro pe an, potrivit contractului de inchiriere aflat pe site-ul Primariei. Sorin Oprescu spune ca a platit chirie doar 1,2 milioane de euro pe an.

In total, pana acum, s-au platit pentru inchirierea acestui sediu, din bani publici, circa 11,6 milioane de euro, varianta din contract si circa 5 milioane de euro - varianta primarului Oprescu. Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamplat.

Citește și
spaga oprescu
Cine ar face parte din piramida castigurilor ilegale de la Primaria Capitalei. Oprescu: "Aveti nitica rabdare"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Firma care detine turnul unde Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea a cerut in 2014 in instanta evacuarea institutiei. Potrivit municipalitatii, Apatel Properties, proprietarul cladirii, refuza recunoasterea prelungirii de drept a contractului de inchiriere ulterior datei de 01.02.2014 refuzand si emitere facturilor fiscale pentru contravaloarea chiriei, precum si pentru utilitati. Primaria se judeca si ea cu Apatel pentru recunoasterea contractului de inchiriere si a leasingului imobiliar.

Peste 10 milioane de euro pentru piste de biciclete care nu exista

Bucurestiul mai are in prezent circa 10 km de piste pentru biciclete, potrivit raportului Organizatiei pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR) pe anul 2015. Asta desi Primaria Capitalei, prin Administratia Strazilor, a platit 11 milioane de euro in 2008 si 2010 pentru amenajarea a 122 km de piste pentru biciclete. Pistele au fost realizate pe trotuar, prin vopsirea asfaltului, fara ca bordurile sa fie aduse la nivel si avand tot felul de obstacole pe traseu (chioscuri de ziare, florarii, stalpi, pomi, tomberoane), iar Politia Rutiera le-a inchis pentru ca nu erau sigure pentru ciclisti.

Primaria Capitalei, prin Administratia Strazilor, a platit 11 milioane de euro in 2008 si 2010 pentru amenajarea a 122 km de piste pentru biciclete. In 2012, Politia Rutiera a inchis aproximativ 80% dintre aceste piste deoarece erau nefunctionale.

In 2011 insa, cu aproape un an inainte sa inchida pistele, Politia Rutiera a cerut Administratiei Strazilor sa remedieze aceste erori.

Cu toate acestea, in acest interval de timp Administratia Strazilor nu a facut nimic. Acum, institutia sustine ca pistele au iesit din garantie si firmele care au incasat cele 11 milioane de euro numai au nicio obligatie. "Pistele pentru biciclisti au fost desfiintate dupa ce au iesit din garantia oferita de firma care le-a construit", a raspuns Administratia Strazilor sec.

In 2008, potrivit informatiilor furnizate de Administratia Strazilor, s-au realizat circa 60 de km de pista pentru biciclete. Realizarea acestora a costat 5 milioane de lei, echivalentul a circa 1 milion de euro. Firma care le-a construit se numeste Marcatin, iar cea care le-a proiectat Global Service. Aceste piste nu au fost semaforizate.

In 2010, potrivit raspunsului dat de Administratia Strazilor la solicitarea HotNews.ro, s-au realizat 68 de km de piste pentru biciclete. Amenajarea acestor piste a costat 50 de milioane de lei - circa 10 milioane de euro, si au fost realizate de firmele DUMAVA si UTI Trafic. Daca facem un calcul, pentru un km de vopsit trotuarul s-au platit 125.000 de euro. In acest pret intra si montarea semafoarelor pentru biciclete, in anumite locuri. Pentru atribuirea contractului Administratia Strazilor sustine ca a facut licitatie.

Si pistele de biciclete din acest pachet au avut un proiectant: firma Search Corporation.

In medie, pentru 1 km de pista pentru bicicleta municipalitatea a platit 150.000 de euro. Ce inseamna pista de bicicleta pentru Administratia Strazilor: un metru de trotuar vopsit cu vopsea grunjoasa verde si galbena, stantata din loc in loc cu cate o bicicleta alba.

Cine plateste pentru prejudiciul cauzat? Nimeni. Potrivit unui raspuns trimis de Administratia Strazilor la solicitarea HotNews.ro, nimeni, deoarece pistele au iesit din garantie. Institutia intentioneaza in acest moment sa construiasca alte piste pentru biciclete, acestea urmand sa fie amplasate pe carosabil.

Afacerea Romprest

Incepand din noiembrie 2012, Primaria Capitalei a atribuit prin incredintare directa, in fiecare an, toate contractele pentru salubrizarea si deszapezirea sectorului 5.
Pe 13 noiembrie 2012, Primaria Capitalei a atribuit acestei companii un contract de aproape 10 milioane de euro pentru salubritare si deszapezire in sectorului 5. Contractul a a fost atribuit prin negociere directa, iar atunci municipalitatea a spus ca a incheiat contractul asa deoarece a avut un timp foarte scurt la dispozitie si nu putea lasa sectorul in mizerie si sub zapada.

Pe 2 iulie 2014 municipalitatea a acordat prin aceeasi procedura un nou contract de peste 2,4 milioane de euro, aceleiasi companii pentru aceleasi servicii.
Pe 19 decembrie 2014, un nou contract incredintat Romprest, iar potrivit documentului, salubrizarea stradala costa lunar peste 760.000 de euro vara, iar pe timp de iarna aproape 2,5 milioane de euro. Din nou s-a motivat printr-o "situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute", de parca nu s-ar fi stiut ca vine iarna si sectorul 5 nu are contract de deszapezire. Cu toate acestea, Primaria sustine in anuntul de atribuire ca "pretul cel mai scazut" a fost criteriul de selectie.

Citeste mai multe pe www.hotnews.ro
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Arestarea lui Oprescu relanseaza planurile pentru castigarea Primariei Capitalei. Basescu:
Arestarea lui Oprescu relanseaza planurile pentru castigarea Primariei Capitalei. Basescu: "As merge pe mana doamnei Udrea"

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a declarat duminica seara ca nu vede printre politicienii din Romania vreun "barbat politic energic" care sa fie candidat la Primaria Capitalei si ca ar merge pe mana Elenei Udrea.

Cine ar face parte din piramida castigurilor ilegale de la Primaria Capitalei. Oprescu:
Cine ar face parte din piramida castigurilor ilegale de la Primaria Capitalei. Oprescu: "Aveti nitica rabdare"

Sorin Oprescu se pregateste pentru o noua noapte in spatele gratiilor.

Ce se va intampla la Primaria Bucuresti dupa arestarea lui Oprescu. Mandatul primarului, suspendat
Ce se va intampla la Primaria Bucuresti dupa arestarea lui Oprescu. Mandatul primarului, suspendat

Mandatul edilului general al Capitalei, Sorin Oprescu, se suspenda in cazul arestarii sale preventive.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.