Cine ar face parte din piramida castigurilor ilegale de la Primaria Capitalei. Oprescu: "Aveti nitica rabdare"

×
Codul embed a fost copiat

Sorin Oprescu se pregateste pentru o noua noapte in spatele gratiilor.

Au incercat sa-l imbarbateze cei trei avocati ai sai, care luni au stat pret de cateva ore la sectorul vizite, pentru a stabili strategia pentru judecarea contestatiei pe care primarul a declarat-o impotriva arestarii sale.

Din spatele gratiilor, primarul Capitalei le transmite bucurestenilor cateva mesaje: in primul rand, ca nu va demisiona din functie si le cere oamenilor sa aiba "nitica rabdare", pentru ca va incerca sa-si dovedeasca nevinovatia.

De altfel, Sorin Oprescu nu este departe de a accepta testul cu detectorul de minciuni, insa vrea sa le propuna anchetatorilor sa audieze mai multi medici care ar fi fost in locuinta sa din Ciolpani, in seara in care ar fi primit cei 25.000 de euro.

Aceste persoane, spun avocatii, ar putea sa demonstreze ca banii nu ar proveni dintr-o mita, ci dintr-un imprumut necesar pentru a-si achita datoriile catre Fisc.

Citește și
Sorin Oprescu, retinut - 4
Ce se va intampla la Primaria Bucuresti dupa arestarea lui Oprescu. Mandatul primarului, suspendat

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Primarul Capitalei Sorin Oprescu isi va petrece urmatoarele 30 de zile dupa gratii. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis ca edilul sa mearga in arest preventiv.

UPDATE 20:05 Cinci persoane, arestate preventiv, iar doua in arest la domiciliu

Este vorba de trei functionari din Primaria Municipiului Bucureşti, Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, adjunctul sau, Florin Supeala, Si Octavian Mircea Constantinescu, director economic in cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti, toti trei fiind acuzati de luare de mita.

De asemenea, au fost arestati preventiv fostul sofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, zis Grenada, acuzat de complicitate la luare si dare de mita, si omul de afaceri Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de complicitate a spalarii banilor.

La propunerea DNA, judecatorii au mai decis ca Bogdan Popa, director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, si Romeo Albu, sa fie plasati in arest la domiciliu.

Decizia instantei nu este definitiva.
 

Sorin Oprescu are la dispozitie o cale de atac - sa conteste decizia judecatorului de drepturi si libertati, care a dispus arestarea sa preventiva pentru 30 de zile. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti vor lua in discutie contestatia edilului undeva spre sfaritul saptamanii, insa, dupa cum apreciaza specialistii, sansele ca el sa fie eliberat sunt destul de reduse, cata vreme printre probele DNA se afla si flagrantul delict - proba pe care, de altfel, Sorin Oprescu continua sa o conteste.

Sorin Oprescu, spun procurorii Anticoruptie, ar fi doar varful unei piramide a castigurilor ilegale, din care se infruptau directorii si apropiatii sai din primaria Capitalei.

5 dintre acestia au ajuns, la randul lor, in spatele gratiilor, retinuti pentru luare de mita, dare de mita sau chiar spalare de bani.

Toti vor fi anchetati si nu este exclus ca multe alte contracte sa fie verificate de procurorii anticoruptie. Prin urmare, nu este exclus nici faptul ca si alti oameni de afaceri sa inceapa sa faca denunturi impotriva lui Oprescu.

Si nu doar libertatea celor care au fost retinuti in acest scandal este in joc, ci si bunurile lor. Procurorii DNA vor trece si la sechestrele asiguratorii si vor incerca sa identifice toate proprietatile, bunurile mobile si imobile, dar mai ales conturile bancare si eventualele obiecte de arta pe care acestia le detin.

Agentia Nationala de Integritate a declansat procedura de verificare a averii primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, au declarat pentru Agerpres surse din Agentie.

De asemenea, inspectorii de integritate verifica si averea celor trei functionari retinuti de DNA in dosarul lui Oprescu, respectiv Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, adjunctul sau, Florin Supeala, si Octavian Mircea Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei.

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de trei functionari din Primaria Municipiului Bucuresti, Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, adjunctul sau, Florin Supeala, si Octavian Mircea Constantinescu, director economic in cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti, toti trei fiind acuzati de luare de mita.

De asemenea, procurorii au cerut arestarea fostului sofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, acuzat de complicitate la luare si dare de mita, si a omului de afaceri Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de complicitate a spalarii banilor.

Cristian Stanca, zis Grenada, este acuzat de complicitate la luare de mita si trafic de influenta. Grenada avea o relatie speciala cu Sorin Oprescu. Era un fel de sofer personal, platit de Oprescu, nu de primarie. Procurorii il considera direct implicat in circuitul spagii insa Grenada neaga acuzatiile prin avocatul sau.

Procurorii sustin insa ca Grenada era cel care ar fi mers la oamenii de afaceri ca sa colecteze banii, uneori insotit de un alt apropiat. Tot el ar fi intervenit pe langa oamenii de afaceri sa plateasca mita, promitandu-le in schimba ca Oprescu va aproba virarea banilor pentru lucrarile facute la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti.

Contractul de reparatii la gardul Centrului Cultural este din 2010 sustin suse din randul anchetatorior. Initial, era in valoare de 25 de milioane de lei, apoi, la doar 7 luni, suma s-a marit cu 10 milioane, printr-o hotarare de consiliu local, fara licitatie, sustin aceleasi surse, pe motiv ca "lucrarile, produsele si serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant din motive artistice."

Procurorii nu au stabilit daca zecile de mii de euro au ajuns la Sorin Oprescu. Ei insa i-au pus sub acuzare si retinut pe Ruxandra Petroi Avasiloae si adjunctul sau, Florin Supeala, zis "Sfantul", pentru luare de mita.

Procurorii spun ca dupa Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, administratia cimitirelor a devenit o "vaca de muls". Poate si de aceea institutia a beneficiat, in 2014 si 2015, de un buget atipic de mare, cum il caracterizeaza anchetatorii. Cu el, s-au platit lucrari in 4 cimitire din Capitala.

In Cimitirul Ghencea, de exemplu, lucrarile pentru extinderea sistemului de apa si canalizare au fost finalizate la inceputul verii, insa urmele se pot vedea si acum. Totul a costat aproximativ 1,2 milioane de euro, bani platiti de Primaria Capitalei. Vorbim insa in total de aproximativ 4 milioane de euro pentru ca in acest proces de modernizare au mai fost incluse si alte 3 cimitire din Capitala.

Adica cimitirul Iancu Nou, Metalurgiei si Sfanta Vineri. Lucrarile ar fi produs mita pentru Sorin Oprescu si anumiti subordonati ai lui.

Aceasta suma uriasa, spun anchetatorii DNA, se impartea la 3: o parte lua primarul, alta subordonatii si alta constructorul. Uluitor este faptul ca edilul si cei care faceau parte din grupare, sustin procurorii, luau cea mai mare parte din suma: adica doua treimi.

Insa cei doi directori nu puteau sa faca nimic daca nu primeau banii de la Mircea Octavian Constantinescu. Directorul economic in cadrul Primarei Bucuresti, retinut si el, ar fi cerut parte din mita ca sa deblocheze banii catre lucrarile ce erau aprobate pentru a fi efectuate.

Avocatul lui Mircea Constantinescu: "Dansul a avut o operatie foarte complicata, in care a slabit 47 de kilograme si aceasta operatie a creat o anumita stare de spirit. Omul e la patru luni de la operatie grea, daca stai de vorba cu el, nici nu realizeaza pe ce lume e."

Daca acesta era palierul care se ocupa de colectarea spagii, grupul infractional mai avea nevoie de un singur personaj. Cel care sa transforme banii murdari in unii curati. Un om de afaceri din Bacau incheia contracte fictive cu cei 4 denuntatori, ca sa spele peste 6 milioane patru sute de mii de lei.

Scandalul de coruptie in care a intrat Sorin Oprescu

Sambata noapte, politistii au gasit in casa, dar si in masina lui Oprescu, 25.000 de euro, bani pe care era inscriptionat cuvantul "MITA". Procurorii DNA spun ca suma ar fi reprezentat doar o transa dintr-un total de 60.000 de euro.

Totodata, acestia il acuza ca vreme de doi ani ar fi facut parte dintr-un grup bine organizat care percepea bani de la patronii firmelor, care primeau contracte valoroase. Partea lui Oprescu, spun cei de la DNA, ar fi fost de 10 la suta.

Dupa mai bine de 40 de ore de audieri maraton si perchezitii, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a ajuns in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, unde a incercat sa le explice implicarea lui in uriasul scandal de coruptie. Asta dupa ce la audieri a refuzat sa dea declaratii.

Mai mult decat atat, Oprescu ar fi incercat sa isi stabileasca si o strategie de aparare. Acesta i-ar fi cerut unuia dintre suspecti sa nu spuna nimic procurorilor pana nu vin avocatii si l-ar fi intrebat daca banii gasiti acasa erau marcati, se arata in referatul de arestare al procurorlior.

Viorel Mocanu, avocat: "Este o frantura, o frantura dintr-un context mai larg".

Banii despre care vorbesc procurorii, sunt 25.000 de euro, gasiti in urma cu doua zile, asupra lui. Suma ar fi fost primita chiar de la un denuntator o persoana de incredere, care conduce o institutie din capitala. Conform ''Agerpres'' momentul ar fi fost filmat chiar de denuntator. Procurorii DNA l-au acuzat ca ar fi avut in subordinte o retea organizata a mitei. Directori si functionari din primarie care ajutau firmele care voiau sa castige contracte cu primaria. Asta insa contra cost.

Pretul: primarul general Sorin Oprescu primea 10 la suta din valoarea contractelor alocate. Firmele isi pastrau apoi doar 30-33 la suta din profitul realizat dupa executia lucrarilor, iar restul functionarilor implicati luau 67-70 la suta din profit. Spaga ii era dusa acasa, sustin procurorii, chiar de denuntatori. Intotdeauna, primarul ii astepta seara acasa in living si le cerea sa lase punga in care erau banii sub o perna de pe canapea.

In plus, edilul le-ar fi cerut celor care ii aduceau spaga sa isi lase telefoanele intr-un foisor din curtea vilei. Acolo, sustine unul dintre denuntatori, Oprescu ar fi avut un aparat de bruiaj, tocmai ca sa impiedice autoritatile sa il asculte. Duminica noapte, in fata judecatorilor, Oprescu a negat existenta unui astfel de aparat.

Reporter: "Spun procurorii ca ar fi avut un aparat de bruiaj?"
Viorel Mocanu, avocat: "Da, care nu s-a gasit astazi la domiciliul din Ciolpani. Sunt din nou informatii nereale ale denuntatorului, asa cum, desi astazi mai bine de jumate din parchetul din aceasta casa a fost scos, cautand milionul de euro, nu s-a gasit niciun ban".

Procurorii anticoruptie sustin ca prin aceasta schema, Sorin Oprescu ar fi primit aproape un milion de euro, in peste 20 de astfel de vizite ale denuntatorilor, la locuinta lui.

Duminica, 6 septembrie, si o parte dintre apropiatii cu care edilul ar fi facut afaceri au fost retinuti pentru 24 de ore. Printre ei, directoarea Palatului Cultural Mogosoaia si adjunctul institutiei si fostul sau sofer. Printre cei retinuti se afla si Mircea Constantinescu, directorul directiei economice din cadrul Primariei. Procurorii il acuza ca ar fi luat si el o spaga de 7.000 de euro. Avocatul sau a incercat insa sa il apere de acuzatii si le-a spus procurorilor ca directorul se afla intr-o stare confuza din cauza unei operatii recente

Avocatul lui Mircea Constantinescu: "Dansul a avut o operatie foarte complicata, in care a slabit 47 de kilograme si aceasta operatie a creat o anumita stare de spirit. Omul e la patru luni de la operatie grea, daca stai de vorba cu el, nici nu realizeaza pe ce lume e".

Sorin Oprescu a fost retinut in urma cu doua zile, iar duminica dimineata procurorii i-au perchezitionat locuinta. Dupa sase ore in care procurorii si politistii i-au rascolit locuinta in cautare de dovezi, edilul Sorin Oprescu a iesit din vila sa din Ciolpani, Ilfov, sub escorta. A fost dus la DNA, unde, in fata institutiei, mai multi biciclisti au organizat un protest inedit, cantandu-i ... "La multi ani!".

Vestea retinerii lui Sorin Oprescu a ajuns si la Presedintele Klaus Iohannis: "Este un eveniment foarte trist, dar, pe de alta parte, pentru mine este un semnal ca lupta anticoruptie merge in forta mai departe si acesta este un lucru bun".

O reactie a avut si fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, care a declarat intr-un interviu la o televiziune ca nu isi aduce aminte ca in ultimii zece ani sa fi primit vreo sesizare cu privire la o ilegalitate comisa de primarul Capitalei: "Daca nu eram la nivelul de relatie la care sa pun mana pe telefon, macar public ii dadeam un semnal: atentie ce faceti la Primaria Capitalei. Dar nu a fost cazul in ceea ce-l priveste pe Sorin Oprescu. Timp de 10 ani nu-mi aduc aminte sa fi fost vreo sesizare si Sorin Oprescu nu-i tipul de politician peste care sa treci usor cu vederea - am vazut o informare dar am uitat de ea. Nu, e primarul Capitalei, e al doilea om ca numar de voturi dupa presedintele Romaniei".

Sorin Oprescu este primar al capitalei la al doilea mandat. In declaratia sa de avere a mentionat ca are doua terenuri, unul in Ilfov si altul in Predeal. Una apartament in Bucuresti si vila de 500 de metri patrati din Ciolpani, Ilfov. Detine obiecte de arta si cult de 56.000 de euro, dar si bijuterii de 25.000 de euro.
 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Liviu Dragnea: Competitia politica pentru Primaria Capitalei se reseteaza total dupa retinerea lui Oprescu
Liviu Dragnea: Competitia politica pentru Primaria Capitalei se reseteaza total dupa retinerea lui Oprescu

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara ca, in urma celor intamplate lui Sorin Oprescu, competitia politica pentru Primaria Capitalei se "reseteaza" total.

Ce se va intampla la Primaria Bucuresti dupa arestarea lui Oprescu. Mandatul primarului, suspendat
Ce se va intampla la Primaria Bucuresti dupa arestarea lui Oprescu. Mandatul primarului, suspendat

Mandatul edilului general al Capitalei, Sorin Oprescu, se suspenda in cazul arestarii sale preventive.

OPRESCU, ARESTAT PREVENTIV. Referat DNA: Mita de un milion de euro de la un denuntator, aparat de bruiaj si bani sub perna
OPRESCU, ARESTAT PREVENTIV. Referat DNA: Mita de un milion de euro de la un denuntator, aparat de bruiaj si bani sub perna

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis duminica arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mita.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.