Cel mai toxic component folosit în producţia alimentară va fi restricționat
Cel mai toxic component folosit în producţia alimentară urmează să fie în sfârşit restricţionat. Este vorba despre acidul gras trans nesaturat.
Conform medicilor, ar putea provoca boli de inimă, diabet, cancer, iar anual, moartea a 3000 de romani ar fi legată de prezenţă în exces a acestei substanţe în alimente. Parlamentul urmează să adopte o lege specială care stabileşte până la ce limită poate fi folosită substanţa în industria alimentară.
Duşmanul de moarte a inimii românilor, acidul gras trans nesaturat, se foloseşte la solidificarea uleiului. Este folosit într-o serie de alimente, spun iniţiatorii legii.
Alegeri 2024
12:30
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze la două secţii din oraş. Poliţia face verificări
12:26
Unde votăm la alegerile prezidențiale 2024. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
De la popcorn, la creme, biscuiţi, torturi, margarine, supe la plic, sosuri, cereale, napolitane, chipsuri, aceste alimente pot conţine acidul în cantitate de peste 50%, se arată în expunerea de motive a legii.
Există un consens ştiinţific referitor la riscurile la care se expun cei care consumă aceste alimente: boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, cancer, boala Alzheimer.
În plus, acidul degradează acizii graşi omega-3 care sunt benefici sănătăţii cardiovasculare.
"Cel mai toxic macronutrient pentru sănătatea cardiovasculară umană, responsabil de aproximativ 50 de mii de decese în Europa. 3000 - 2500 de decese anual în România", spune Adriane Wiener, senator USR, iniţiatorul legii.
Câteva ţări din Europa au limitat deja acizii graşi. În altele, producătorii au promis că fac acest lucru fără să fie nevoie de o lege.
Într-un an, această lege se va resimţi şi la raft. Producătorii vor fi obligaţi să respecte limita de 2 grame de Acizi Graşi Trans Nesaturaţi la suta de grame de grăsime. Cantitatea va apărea pe etichetă, alături de alte ingrediente şi substanţe folosite.
Cantităţi de acizi graşi trans nesaturaţi există în mod natural în carne, grăsime animală. Uleiurile parţial hidrogenate se găsesc în alimente procesate. 77% din produsele studiate conţin 0.5% din acest acid gras. Dar există şi alimente care conţin 40-50%.
La grăsimile vegetale se adauga hidrogen pentru a-i schimba starea uleiului din lichidă în solidă. Astfel, produsele pot fi folosite în alimentaţie ca să nu curgă. Problema este că, spun anumite studii, ”încercam să scădem pe termen mediu şi lung incidente bolilor induse de aceste tipuri de grăsimi. Avem o problemă în România, cele mai multe decese sunt din cauza bolilor cardiovasculare. Fiecare roman care cumpără din magazin să vadă la ce se expune”, a precizat Tudor Ciuhodaru, deputat PSD.