Cel mai toxic component folosit în producţia alimentară va fi restricționat

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 12 Martie 2018 18:34
Categorie: Actualitate

Cel mai toxic component folosit în producţia alimentară urmează să fie în sfârşit restricţionat. Este vorba despre acidul gras trans nesaturat.

Conform medicilor, ar putea provoca boli de inimă, diabet, cancer, iar anual, moartea a 3000 de romani ar fi legată de prezenţă în exces a acestei substanţe în alimente. Parlamentul urmează să adopte o lege specială care stabileşte până la ce limită poate fi folosită substanţa în industria alimentară.

Duşmanul de moarte a inimii românilor, acidul gras trans nesaturat, se foloseşte la solidificarea uleiului. Este folosit într-o serie de alimente, spun iniţiatorii legii.

De la popcorn, la creme, biscuiţi, torturi, margarine, supe la plic, sosuri, cereale, napolitane, chipsuri, aceste alimente pot conţine acidul în cantitate de peste 50%, se arată în expunerea de motive a legii.

Există un consens ştiinţific referitor la riscurile la care se expun cei care consumă aceste alimente: boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, cancer, boala Alzheimer.

În plus, acidul degradează acizii graşi omega-3 care sunt benefici sănătăţii cardiovasculare.

"Cel mai toxic macronutrient pentru sănătatea cardiovasculară umană, responsabil de aproximativ 50 de mii de decese în Europa. 3000 - 2500 de decese anual în România", spune Adriane Wiener, senator USR, iniţiatorul legii.

Câteva ţări din Europa au limitat deja acizii graşi. În altele, producătorii au promis că fac acest lucru fără să fie nevoie de o lege.

Într-un an, această lege se va resimţi şi la raft. Producătorii vor fi obligaţi să respecte limita de 2 grame de Acizi Graşi Trans Nesaturaţi la suta de grame de grăsime. Cantitatea va apărea pe etichetă, alături de alte ingrediente şi substanţe folosite.

Cantităţi de acizi graşi trans nesaturaţi există în mod natural în carne, grăsime animală. Uleiurile parţial hidrogenate se găsesc în alimente procesate. 77% din produsele studiate conţin 0.5% din acest acid gras. Dar există şi alimente care conţin 40-50%.

La grăsimile vegetale se adauga hidrogen pentru a-i schimba starea uleiului din lichidă în solidă. Astfel, produsele pot fi folosite în alimentaţie ca să nu curgă. Problema este că, spun anumite studii, ”încercam să scădem pe termen mediu şi lung incidente bolilor induse de aceste tipuri de grăsimi. Avem o problemă în România, cele mai multe decese sunt din cauza bolilor cardiovasculare. Fiecare roman care cumpără din magazin să vadă la ce se expune”, a precizat Tudor Ciuhodaru, deputat PSD.

Supermarket jefuit cu excavatorul în Irlanda. Oamenii au furat un seif și alimente
Supermarket jefuit cu excavatorul în Irlanda. Oamenii au furat un seif și alimente
VIDEO PROTVPLUS.RO
droguri aduse la DIICOT
Drogurile găsite sub o barcă pe Dunăre au ajuns la Bucureşti. Cui îi aparţineau. FOTO
O femeie din Galaţi a intrat cu maşina în biroul unui senator PNL. Ce voia să facă
Aglomeraţie uriaşă la metroul din Bucureşti, pe Magistrala 2. Explicaţia Metrorex
Accident în lanț în Bistrița-Năsăud. O întreagă familie a ajuns la spital
Accident grav pe A1. Un bărbat a murit în timp ce încerca să schimbe roata maşinii
Dragnea: Am două hernii, una cervicală, una lombară. Eu vreau să nu ajungem la operaţie
accident Timiș
Accident grav pe A1, lângă Timişoara. Un TIR şi un microbuz s-au răsturnat. VIDEO
Și-a acoperit plăcuțele de înmatriculare și a intrat într-o benzinărie. Ce a facut apoi
Cartoful rezistent la secetă, creat în laborator. ”Vremea nefavorabilă i-a dublat prețul”
Cazurile de violență domestică, monitorizate cu brățări electronice
Întorsătură spectaculoasă în ancheta falsului doctor Matteo Politi
Cea mai nouă autostradă din țară, plină de gropi. Cum și-a spart o șoferiță parbrizul