Cum ajunge uleiul de la cartofii prăjiţi în rezervoarele maşinilor

×
Codul embed a fost copiat

Un ulei nu fierbe niciodată, fumegă direct, când este supraîncălzit. Iar în locul apei, prezentă în orice aliment, intră particulele grase. Aşa obţinem gustul la care ne e tare greu să renunţăm.

Scriem astăzi povestea unei prăjeli gustoase. Pregătită, însă inteligent. Folosiţi un vas cât mai mic. Limitaţi, astfel, contactul cu aerul. Apoi, apelaţi la o grăsime stabilă la temperatura: untura sau seul de vită sunt variante mai bune decât orice ulei din comerţ. O singură picătură de ulei, folosită la prăjire, poluează o sută de litri de apă. Aşa se face că firme specializate oferă, la schimb, produse de curăţenie sau ulei proaspăt pentru cel uzat.

Cantitatea ajunge în Olanda, la o fabrică de bio-diesel şi e tranformata în bio-diesel, iar apoi ajunge în rezervoarele maşinilor. În România, reprezintă 5% din ce băgăm la pompa de bio-combustibil.

Prăjeala e gustoasă pentru că în locul apei dintr-un aliment intra grăsimea din tigaie. Cum facem să ne folosim de metodă de preparare. fără să ne punem sănătatea în pericol? Ei bine, din start trebuie spus că riscuri există oricum.

Cel mai stabile grăsimi la prăjire, adică cel care nu dezvolta compuşi toxici în timpul procesului, sunt cele saturate. Grăsimea saturată este solidă la temperatura camerei. Intră în această cegoria: untura, seul, uleiul de cocos sau uleiul de palmier. Se folosesc la prăjire.

Citește și
ulei in apa
Uleiul uzat, aruncat la canal pentru că nu există niciun plan de colectare. La final ajunge în râuri

Grăsimea nesaturată este lichidă la temperatura camerei. Uleiurile sunt nesaturate. Nu ar trebui, deci, să le folosim pentru prăjeli! Aceste uleiuri participa la protecţia inimii şi a vaselor. Dacă le folosiţi în salată sau le puneţi peste orice aliment deja preparat. În niciun caz... pe foc.

Prin prăjire îndelungată şi repetată, uleiurile dezvoltă grăsimile trans, toxice înalte. Gogoşile, cartofii prăjiţi şi şniţelele sunt exemplele la îndemână. Aşadar, când gătiţi în acest mod, folosiţi o grăsime solidă la temperatura camerei. Seu de vită, untura, ulei de cocos, ulei de palmier. Şi lucraţi...într-un vas cât mai mic. Astfel, contactul cu oxigenul este limitat.

Cu cât suprafaţa de contact dintre ulei şi oxigen e mai mare. În contact cu oxigenul, la prăjire apar radicalii liberi - alte substanţe înalt toxice. Unele metale, de pildă coşurile în care se prăjesc cartofii pot acţiona ca promotori pentru autoxidare. E un motiv să evitaţi catofii prăjiţi făcuţi în restaurant sau la fast food.

Pe lângă toate acest detalii, important e să reţineţi că orice aliment scufundat în grăsime se transformă în bombă calorică. Nociva pentru întregul organism. Nu doar un pericol pentru siluetă! Un gram de ulei are în jur de 9 kilocalorii. Explicaţia este simplă. Energia solară e preluată de plante prin fotosinteză. Şi concentrată în seminţe. Din care se face acest ulei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Uleiul de cocos este de fapt dăunător pentru piele. Avertismentul unui dermatolog
Uleiul de cocos este de fapt dăunător pentru piele. Avertismentul unui dermatolog

Uleiul de cocos a devenit foarte popular în rutina de frumusețe a femeilor, însă experții spun că de fapt nu ar fi atât de bun pentru piele.

Uleiul uzat, aruncat la canal pentru că nu există niciun plan de colectare. La final ajunge în râuri
Uleiul uzat, aruncat la canal pentru că nu există niciun plan de colectare. La final ajunge în râuri

De ani de zile, statul nu reuşeşte, să colecteze şi să recicleze aşa cum ar trebui uleiul uzat. Un litru de ulei alimenta folosit şi apoi aruncat la chiuveta ajunge, să polueze 1 milion, de litri de apă - cât are nevoie un om să supravieţuiască 14 ani.

Pompier rănit, în timpul intervenției de la fabrica din Topoloveni: a călcat într-o tavă cu ulei încins
Pompier rănit, în timpul intervenției de la fabrica din Topoloveni: a călcat într-o tavă cu ulei încins

Un incendiu a izbucnit, marți seara, la o hală de producție a alimentelor din localitatea argeșeană Topoloveni. 

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.