Cum ajunge uleiul de la cartofii prăjiţi în rezervoarele maşinilor

×
Codul embed a fost copiat

Un ulei nu fierbe niciodată, fumegă direct, când este supraîncălzit. Iar în locul apei, prezentă în orice aliment, intră particulele grase. Aşa obţinem gustul la care ne e tare greu să renunţăm.

Scriem astăzi povestea unei prăjeli gustoase. Pregătită, însă inteligent. Folosiţi un vas cât mai mic. Limitaţi, astfel, contactul cu aerul. Apoi, apelaţi la o grăsime stabilă la temperatura: untura sau seul de vită sunt variante mai bune decât orice ulei din comerţ. O singură picătură de ulei, folosită la prăjire, poluează o sută de litri de apă. Aşa se face că firme specializate oferă, la schimb, produse de curăţenie sau ulei proaspăt pentru cel uzat.

Cantitatea ajunge în Olanda, la o fabrică de bio-diesel şi e tranformata în bio-diesel, iar apoi ajunge în rezervoarele maşinilor. În România, reprezintă 5% din ce băgăm la pompa de bio-combustibil.

Prăjeala e gustoasă pentru că în locul apei dintr-un aliment intra grăsimea din tigaie. Cum facem să ne folosim de metodă de preparare. fără să ne punem sănătatea în pericol? Ei bine, din start trebuie spus că riscuri există oricum.

Cel mai stabile grăsimi la prăjire, adică cel care nu dezvolta compuşi toxici în timpul procesului, sunt cele saturate. Grăsimea saturată este solidă la temperatura camerei. Intră în această cegoria: untura, seul, uleiul de cocos sau uleiul de palmier. Se folosesc la prăjire.

Citește și
ulei in apa
Uleiul uzat, aruncat la canal pentru că nu există niciun plan de colectare. La final ajunge în râuri

Grăsimea nesaturată este lichidă la temperatura camerei. Uleiurile sunt nesaturate. Nu ar trebui, deci, să le folosim pentru prăjeli! Aceste uleiuri participa la protecţia inimii şi a vaselor. Dacă le folosiţi în salată sau le puneţi peste orice aliment deja preparat. În niciun caz... pe foc.

Prin prăjire îndelungată şi repetată, uleiurile dezvoltă grăsimile trans, toxice înalte. Gogoşile, cartofii prăjiţi şi şniţelele sunt exemplele la îndemână. Aşadar, când gătiţi în acest mod, folosiţi o grăsime solidă la temperatura camerei. Seu de vită, untura, ulei de cocos, ulei de palmier. Şi lucraţi...într-un vas cât mai mic. Astfel, contactul cu oxigenul este limitat.

Cu cât suprafaţa de contact dintre ulei şi oxigen e mai mare. În contact cu oxigenul, la prăjire apar radicalii liberi - alte substanţe înalt toxice. Unele metale, de pildă coşurile în care se prăjesc cartofii pot acţiona ca promotori pentru autoxidare. E un motiv să evitaţi catofii prăjiţi făcuţi în restaurant sau la fast food.

Pe lângă toate acest detalii, important e să reţineţi că orice aliment scufundat în grăsime se transformă în bombă calorică. Nociva pentru întregul organism. Nu doar un pericol pentru siluetă! Un gram de ulei are în jur de 9 kilocalorii. Explicaţia este simplă. Energia solară e preluată de plante prin fotosinteză. Şi concentrată în seminţe. Din care se face acest ulei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Uleiul de cocos este de fapt dăunător pentru piele. Avertismentul unui dermatolog
Uleiul de cocos este de fapt dăunător pentru piele. Avertismentul unui dermatolog

Uleiul de cocos a devenit foarte popular în rutina de frumusețe a femeilor, însă experții spun că de fapt nu ar fi atât de bun pentru piele.

Uleiul uzat, aruncat la canal pentru că nu există niciun plan de colectare. La final ajunge în râuri
Uleiul uzat, aruncat la canal pentru că nu există niciun plan de colectare. La final ajunge în râuri

De ani de zile, statul nu reuşeşte, să colecteze şi să recicleze aşa cum ar trebui uleiul uzat. Un litru de ulei alimenta folosit şi apoi aruncat la chiuveta ajunge, să polueze 1 milion, de litri de apă - cât are nevoie un om să supravieţuiască 14 ani.

Pompier rănit, în timpul intervenției de la fabrica din Topoloveni: a călcat într-o tavă cu ulei încins
Pompier rănit, în timpul intervenției de la fabrica din Topoloveni: a călcat într-o tavă cu ulei încins

Un incendiu a izbucnit, marți seara, la o hală de producție a alimentelor din localitatea argeșeană Topoloveni. 

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Avertisment DRDP: „Nu depășiți utilajele de deszăpezire. Nu circulați în apropierea lor”. Pericolele la care se expun șoferii
Avertisment DRDP: „Nu depășiți utilajele de deszăpezire. Nu circulați în apropierea lor”. Pericolele la care se expun șoferii

Oficialii DRDP Craiova avertizează șoferii să nu depășească utilajele de deszăpezire și să nu circule în imediata apropiere a acestora, pe fondul ninsorilor.