Cum arată cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei, inaugurat în Argeș. Are suprafața a 200 de terenuri de fotbal
Cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei funcționează, de marți, în Argeș.
Energia produsă de panourile solare amplasate acolo, pe o suprafață mai mare ca cea a peste 200 de terenuri de fotbal, poate asigura necesarul de consum a o sută de mii de case.
Așa arată, filmat de la înălțime, cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei.
Se întinde pe 170 de hectare, pe un teren în Rătești – Argeș, și este vizibil de pe autostrada A1, pe dreapta - când mergi spre Pitești.
Locul a fost ales pentru că este unul dintre cele mai însorite din România. Într-un an, aici sunt 1.200 de ore cu soare.
În parcul fotovoltaic - care are o suprafață comparabilă cu cea a 238 de stadioane de fotbal puse unul lângă celălalt - sunt 135.000 de panouri care produc energie. Puterea lor adunată este de 155 de megawați. Adică 20% din cea a unui reactor nuclear de la centrala de la Cernavodă, dar suficientă să asigure necesarul de consum a o sută de mii de case - cam câte sunt într-un oraș mic.
Stelian Favi, reprezentantul firmei care a făcut investiția: „Solar și nuclear suntem încă departe, dar cred că o să se închidă „gap-ul” ăsta și ajungem foarte repede cu solar.”
Parcul fotovoltaic a fost construit de două firme israeliene. Investiția a fost de peste o sută de milioane de euro.
Energia pe care o va produce parcul va fi introdusă în sistemul național.
Bogdan Asanache, reprezentantul parcului fotovoltaic: „Odată cu creșterea capacităților de producție, cu cât oferta este mai mare, cu atât prețul se va duce în jos. Așa cum s-a întâmplat în cazul altor țări. Vedem Spania, vedem Germania, unde în timpul zilei prețul poate ajunge la valori negative datorită supraproducției.”
Potrivit Asociației Române pentru Energia Fotovoltaică, țara noastră are nevoie de parcuri fotovoltaice cu o putere adunată de 11 GW în 2023, ca să își atingă țintele de energie regenerabilă. Acum suntem la o putere de 2,5 GW.