Primul parc fotovoltaic plutitor din sud-estul Europei a fost instalat la Constanța. Câtă energie poate produce
Primul parc fotovoltaic plutitor din sud-estul Europei a fost instalat în Portul Constanța și alimentează deja sistemul de iluminat, dar și navele din apropiere.
Este pregătit să reziste la valuri de maximum un metru și a fost proiectat să producă 15.000 de kilowaţi anual. Cercetătorii, dar și specialiștii în energie verde, caută acum și alte zone de pe litoral, unde mai pot fi montate astfel de sisteme.
O insulă de 100 de metri pătrați produce deja energie electrică, adică aur curat, în actualul context energetic. Este montată în Portul Constanța, a fost construită în patru luni și a costat 31.000 de euro.
Energia produsă poate alimenta o clădire cu cinci etaje timp de un an
Cele 22 de panouri captează energia solară şi o transmit mai departe către sistem. 15.000 de kilowaţi se produc anual aici şi alimentează partea de iluminat public şi remorcherele ancorate în imediata apropiere. Ca să vă faceţi o idee, energia produsă aici este suficientă, spun specialiştii, pentru a alimenta o clădire cu cinci etaje timp de un an.
Florin Vizan, director CN Administraţia Porturilor Maritime Constanța: „Este primul proiect de producere a energiei fotovoltaice în Portul Constanța și primul proiect realizat în sud-estul Europei. Acesta ar putea fi multiplicat în zonele unde nu au acces la energie electrică.”
Sistemul furnizează deja energie pentru iluminatul public din zona danei 99 și pentru navele din apropiere, mai ales pentru remorchere. Nu este conectat la sistemul național de electricitate pentru că înmagazinează energia în baterii.
Acum, specialiștii caută și alte zone din apropierea țărmului unde să monteze aceste sisteme: Constanța-Sud Agigea, Midia şi Portul Mangalia ar putea fi luate în calcul pentru acest proiect de anvergură.
Ciprian Bulgaru, șef Sucursala Energetică Administraţia Porturilor Constanța: „Flotoarele au fost proiectate pentru valuri de maxim un metru. În largul mării sunt valuri mai mari de un metru, rămâne de analizat. La acest moment avem tehnologie doar pentru un metru.”
Litoralul românesc poate adăposti ferme de energie fotovoltaică
Reprezentanții companiilor de energie verde urmăresc acest proiect în premieră pentru că, în plină criză, litoralul nostru poate adăposti astfel de ferme de kilowați.
De exemplu, în Singapore aproape toate întinderile de apă liniștită au devenit suprafețe de captare a energiei solare. La noi, Marea Neagră are un potențial uriaș.
Sebastian Enache, reprezentant companie energie verde: „Pentru Marea Neagră se pot pune în porturi sau în zone îndiguite unde diferența de nivel și valurile nu sunt foarte mari, toate lacurile de acumulare din România sau există soluții tehnice foarte bune pentru canalele de irigații.”
Și Belgia are instalate astfel de platforme plutitoare pe mare, iar Franța și Germania pe apele interioare, lacuri și bazine de acumulare.
Hidroelectrica a anunțat că intenționează să construiască un parc fotovoltaic cu putere instalată de cel puțin 300 MW în județul Brașov, pe amplasamentul unui lac de acumulare din zona Făgăraș-Hoghiz.