Cel mai faimos spărgător de bănci din estul Europei, născut în România. De ce i se spune "Banditul Whisky"

Ultima actualizare: 31-01-2018 13:38

Cel mai cunoscut spărgător de bănci din Europa, de pe vremea comuniştilor, poreclit banditul Whisky, s-a întors în România natală, cu un film despre viaţa lui palpitantă. În tinereţe, Attila Ambrus a jefuit 30 de bănci şi a stat la închisoare.

Acum, spune cu umor, că merită un premiu, pentru că a contribuit la dezvoltarea sistemului de securitate, din sistemul bancar din Ungaria. “Dat fiind că băncile nu mă susţin sunt nevoit să muncesc, dar per total pot să spun că mă consider un om echilibrat cu o viaţă echilibrată”, sun ele.

În câteva cuvinte, Attila Ambrus de la 51 de ani se poate descrie aşa: om aşezat, cu soţie şi un hobby transformat în afacere: olăritul. Acelaşi Attila era însă, la sfârşitul anilor 80, cel mai temut spărgător de bănci din Europa.

Fugit din România, a dat 30 de spargeri a dat în Ungaria fără să fie prins, într-un stil "original": ducea flori casierelor, nu făcea rău nimănui şi mirosea constant a whisky. Explicaţia sa: “normal sunt fricos dar dacă beau două trei pahare de whisky sunt curajos”.

Le trimitea sticle de vin poliţiştilor care se ocupau de cazul lui şi care s-au chinuit 7 ani să-l prindă. În final, a stat la închisoare 10 ani şi a fost eliberat în 2012. “Nu am primit un premiu Nobel sau Pulitzer alternativ şi nu ştiu ce aduce viitorul dar sunt convins că şi activitatea mea a contribuit la dezvoltarea sistemelor de securitate în băncile din Ungaria, le-am demonstrat cât e de importanta securizării”

Povestea reală de viaţa l-a inspirat pe Nimród Antal, regizor cunoscut pentru Predators, de pildă, care a transformat-o într-un film care va rula de joi în cinematografele noastre. O singură mâhnire a avut banditul whisky: banca lui favorită din Ungaria nu i-a permis să filmeze în sediu. Altfel, nu se apropie de bănci. Nu are cont şi nici card.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!