Expoziție de flori de toamnă, unică în Europa, s-a deschis în Grădina Botanică din Iași
Sute de specii de flori de toamnă, fructe şi seminţe pot fi admirate la Grădina Botanică din Iaşi. Soiurile unicat de crizanteme, obţinute de biologii instituţiei, atrag toate privirile.
Sunt expuși şi cei mai iuţi ardei din lume, care au un preț pe măsură - un kilogram poate ajunge chiar și la 25.000 de dolari.
Expoziția de la Iași este unică atât în țara noastră, cât și în Europa, şi atrage zilnic mii de vizitatori dispuși să admire florile de toamnă.
Expoziția "Flori de Toamnă", ajunsă la cea de-a 45-a ediție, a devenit o atracție turistică în aceste zile, la Iași. Vizitatorii sunt întâmpinați cu tot felul de aranjamente și mozaicuri.
Pensionar: ”E foarte frumos, aer curat, ambient. Explozie de culoare, bineînțeles, toate nuanțele”.
Femeie: ”Am profitat de vremea frumoasă și multă muncă, da, frumos, chiar îmi place foarte mult”.
Zecile de mii de flori colorate şi parfumate sunt aranjate în așa fel încât să atragă toate privirile.
Ana Cojocariu, biolog principal: ”În zona centrală sunt expuse 60 de soiuri de crizantemă, floare tăiată la vaze, în apă, practic, care sunt înlocuite periodic”.
În expoziție pot fi admirați și cei mai iuți ardei din lume, care ajung să coste o avere și care sunt produși în serele Grădinii Botanice.
Accesul este permis doar persoanelor vaccinate
Cristiana Petre, biolog doctor: ”Soiul Arici Charapita, un soi originar din Peru, care, la ora actuală, este considerat cel mai scump ardei din lume, 1 kilogram din fructele acestui soi ajungând undeva la un preț de 11.000-25.000 de dolari. Vizitatorii pot admira și primele 3 cele mai iuți soiuri de ardei din lume”.
Grădina „Anastasie Fătu” din Iași este cea mai veche grădină botanică din România și se întinde pe o suprafață de aproape 90 de hectare.
În fiecare weekend, este vizitată de peste 10.000 de oameni care au ocazia să admire diversitatea de flori, plante și copaci, dar și combinația impresionantă dintre stilurile italienești și spaniole în materie de peisagistică.
Prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iași: ”O colecție impresionantă de specii sălbatice care provin de pe alte continente, e vorba de 25, se găsesc și în spații protejate și în secțiile exterioare”.
Expoziţia „Flori de Toamnă” poate fi vizitată până pe 21 noiembrie, dar accesul este permis doar persoanelor vaccinate.