Cei care au centrale de apartament riscă să fie taxaţi în câţiva ani. Măsura, la nivel european

×
Codul embed a fost copiat

Cei care au centrale de apartament riscă să fie taxaţi în câţiva ani. Poluarea provocată de încălzirea rezidenţială este la fel de gravă ca cea din trafic, aşa că vor fi descurajate centralele individuale pe gaze.

O măsură în acest sens va fi anunţată la nivel european.

Comisia Europeană va prezenta în această vară un plan de măsuri pentru a ajunge la ţinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Vizate sunt inclusiv centralele de apartament.

Răzvan Nicolescu, Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice: „Exista discuţii şi mă aştept ca o astfel de taxă să fie introdusă în toată Europa, probabil înainte de 2025-2026. Deja există în câteva state membre ale UE, Germania, Polonia”.

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: „Cred că trebuie să avem în vedere că România, în ultimii 30 de ani, a avut o politică puternică pro-instalare gaz pentru încălzire. O posibilitate pentru cei care stau la casă reprezintă pompele de căldură, respectiv centralele pe peleti. Sistemul care rămâne este încălzirea electrică, dar este mult mai scumpă”.

O soluţie de tranziţie ar putea fi centralele de bloc.

Ca să înţelegem cât de mult poluează centralele individuale, putem face o comparaţie cu o maşină pe combustie, care la fiecare pornire a motorului are un consum mai mare de combustibil şi o cantitate mai mare de noxe emise, până să ajungă la un regim normal de mers. Şi centralele de apartament au mai multe porniri şi opriri decât una de bloc. La fel, un autobuz cu 50 de persoane, de exemplu, poluează mai puţin decât 50 de maşini.

Deja mulţi dezvoltatori imobiliari aleg să instaleze centrale de bloc şi au renunţat la cele individuale.

Antoanela Comșa, Asociația Investitorilor Imobiliari din România: „Ne dorim ca clădirile noastre să consume cât mai puţini combustibili. Estetic este mult mai bine. Nu există o lege. A fost la un moment dat o iniţiativă, de interzicere a centralelor de apartament”.

Reprezentanţii Ministerul Energiei spun că vor fi programe de finanţare pentru noile construcţii.

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei: „Dezvoltatorii imobiliari sau persoanele fizice care doresc să dezvolte noi unităţi locative vor avea acces la fonduri, la granturi, pentru a le echipa cu noi instalaţii de producere a energiei şi a agentului termic din surse regenerabile”.

Investiţii vor fi făcute şi în modernizarea sistemelor centralizate ale oraşelor, pentru a reduce atât numărul avariilor, cât şi poluarea.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
România, una dintre cele mai poluate țări din Europa. Care este situația în Capitală. “Poluarea este un ucigaș tăcut”
România, una dintre cele mai poluate țări din Europa. Care este situația în Capitală. “Poluarea este un ucigaș tăcut”

Trăim într-una dintre cele mai poluate țări din Europa. Confirmarea vine și de la „Observatorul Calității Aerului”, lansat joi de Agenția Europeană a Mediului, care plasează orașele românești la coadă.

Recomandări
Cătălin Cherecheș are cameră de rugăciune la închisoare. Va mai sta în Germania, pentru că a refuzat extrădarea simplificată
Cătălin Cherecheș are cameră de rugăciune la închisoare. Va mai sta în Germania, pentru că a refuzat extrădarea simplificată

Arestat în Germania, Cătălin Cherecheș se ține tare. Nu a fost de acord cu procedura simplificată de trimitere a lui, în România.

Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.