Cea mai mare gaura de ozon din istorie vine spre Romania
Specialistii europeni in meteorologie spun ca primele efecte se simt deja in sudul Finlandei, unde zilele acestea nivelul de radiatii a depasit limitele normale ale perioadei.
Condusa de curenti, uriasa masa de aer saraca in ozon a pornit dinspre Polul Nord catre continent. Timp de doua saptamani s-a deplasat cu o viteza mica si a ajuns in Finlanda. In urmatoarele zile, cercetatorii spun ca gaura de ozon va cobori din Scandinavia si se va indrepta spre est. Prognozele arata in continuare ca nu va ocoli Romania.
HARTA. Gaura de ozon este deasupra Ucrainei. Radiatiile UV produc arsuri
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De vina este in primul rand poluarea. Pe de alta parte, iarna aceasta a fost una lunga si geroasa. Meteorologii spun ca temperaturile de -78 de grade Celsius din stratosfera au dat nastere unor nori polari la o inaltime de 20 de km. Acest lucru a sporit rarefierea stratului de ozon. Specialistii de la Institutul European de Cercetari Polare spun ca radiatiile vor fi la fel de puternice ca-n plina vara.
Harta stratului de ozon pe data de 4 aprilie
Chiar daca nivelul de radiatii se va incadra in limitele normale ale unei veri, medicii ne recomanda sa folosim ochelari de soare si creme protectoare.
Gaura de ozon ajunge deasupra Romaniei in aprilie
In mod normal stratul de ozon se afla la o distanta intre 10 si 40 de km de Pamant si ar trebui sa protejeze planeta de radiatiile ultraviolete periculoase emise de soare.
Ce este stratul de ozon
Pamantul este inconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtreaza aproximativ doua treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. Daca toate razele acestea ar ajunge pe Pamant, viata de pe planeta ar fi cu totul altfel.
Practic, este vorba de aer ozonat si nu de ozon pur, avand un numar mai mare de molecule de ozon (O3) in compozitie decat aerul obisnuit (care contine mai ales azot si oxigen).
Radiatiile ultraviolete
Specialistii romani de la Administratia Nationala de Meteorologie spun ca fenomentul subtierii stratului de ozon este unul care tine de mai multi factori, dar ca nu este periculos pentru populatie.