Terra, distrusa in liniste. Gaura din stratul de ozon: 7 mil. km patrati
Agentia americana spatiala NASA da un nou semnal de alarma dupa ce gaura din stratul de ozon, din dreptul Antarcticii, a ajuns la cel mai mare nivel de anul acesta.
Daca planuiti o excursie in Antarctica luna aceasta, ar fi bine sa o anulati pentru ca nivelul de radiatii este la cote maxime. Practic, in zona sudica a globului pamantesc stratul de ozon nu mai exista. S-a format o gaura de 7 milioane de kilometri patrati.
Este maximul acestui an, iar fenomenul se produce la fiecare 12 luni, cu o mai mica sau mai mare intensitate.
Totul a pornit de la freoni, acum zeci de ani. Cand au fost inventati, se credea ca sunt niste substante chimice miraculoase si ca nu au impact asupra mediului.
In cele din urma, cercetatorii au descoperit ca efectele nu erau pe termen scurt si ca de fapt acesti freoni omorau planeta, in liniste.
Practic freonii sunt descompusi de radiatiile solare, in straturile superioare ale atmosferei si astfel se produc radicali ai clorului ce transforma ozonul (O3) in oxigen (O2), distrugand stratul protector al Pamantului si lasand ultravioletele solare sa prajeasca planeta.
Asa ca s-a adoptat la nivel international o regula care interzice freonii din componenta sprayurilor sau a instalatiilor frigotehnice. Ziua in care s-a luat aceasta decizie a ramas in istorie ca Ziua internationala a pastrarii stratului de ozon: 16 septembrie 1987.