HARTA. Gaura de ozon este deasupra Ucrainei. Radiatiile UV produc arsuri

Dată publicare: 05-04-2011 17:30
Dată actualizare: 15-09-2012 19:51


Episoade de crestere a radiatiilor ar putea sa apara chiar si in Europa Centrala. Atentionarea vine de la specialistii germani care au vorbit, la Viena, despre cea mai mare gaura din stratul de ozon arctic din istorie.

De-a lungul ultimelor zile, gaura din stratul de ozon a pendulat intre Norvegia, Suedia si tarile baltice, pana in Ucraina, iar acum se duce spre Rusia.

Deja in Peninsula Scandinava s-au inregistrat niveluri mai ridicate decat in ​​mod normal de radiatii ultraviolete, mai ales in timpul zilelor insorite. Pe masura ce curentii atmosferici din stratosfera duc aceasta masa spre est, ea se deplaseaza si spre sud, a anuntat la Viena cercetatorul Markus Rex de la Institutul Polar si de Cercetare Marina, Alfred Wegener.

Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record in aceasta primavara deasupra Arcticii, din cauza persistentei in atmosfera a substantelor nocive si a unor temperaturi foarte scazute la nivelul stratosferei, a anuntat, marti, Organizatia Meteorologica Mondiala.

Astfel de pierderi masive de ozon n-au mai avut loc pana acum in emisfera de nord, care este mult mai dens populata fata de zona sudica si astfel atrage atentia cercetatorilor, dar si oamenilor care se tem sa nu fie afectati. 

Gaura de ozon ajunge deasupra Romaniei in aprilie

Cercetatorii germani sunt de parere ca, la persoanele sensibile, intensitatea la care ajung la suprafata Terrei radiatiile UV ar putea duce la arsuri solare in doar cateva minute de expunere, chiar si in luna aprilie.

Astfel oamenii sunt sfatuiti sa urmareasca prognozele institutiilor locale de meteorologie si sa stie ca, in cazul in care gaura de ozon ajunge chiar deasupra teritoriului tarii lor, nivelurile ridicate ale radiatiilor UV se mentin cateva zile si in acele perioade este indicat sa folosim creme cu factor de protectie solara ridicat. Hainele trebuie sa fie de asemenea adecvate, iar copii trebuie protejati mult mai intens.

Atentie! Orice arsura solara creste riscul de cancer de piele.

Pozitia gaurii de ozon pe 4 aprilie

Pozitia gaurii de ozon la sfarsitul lunii martie

Ce este stratul de ozon

Pamantul este inconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtreaza aproximativ doua treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. Daca toate razele acestea ar ajunge pe Pamant, viata de pe planeta ar fi cu totul altfel.

Practic, este vorba de aer ozonat si nu de ozon pur, avand un numar mai mare de molecule de ozon (O3) in compozitie decat aerul obisnuit (care contine mai ales azot si oxigen). 

Radiatiile ultraviolete

Specialistii romani de la Administratia Nationala de Meteorologie spun ca fenomentul subtierii stratului de ozon este unul care tine de mai multi factori, dar ca nu este periculos pentru populatie.


VIDEO PROTVPLUS.RO