Ce trebuie să știe părinții despre riscurile Covid-19 din școală. Sfaturile unui specialist
Peste 2,4 milioane de copii revin de luni, 8 februarie, în bănci, adică 80 la sută din numărul total al elevilor din România, potrivit analizei Ministerului Educației.
Numărul cazurilor de infecții cu SARS-COV-2 a scăzut în ultima perioadă, după regulile dure impuse de autorități, însă tulpina mutant, mult mai contagioasă, și-a făcut apariția de ceva vreme și în România.
Masca este obligatorie, sălile de clasă trebuie aerisite înaintea orelor, după ore și în pauze, iar, la un singur caz pozitiv, toți elevii din clasă vor fi testați. La două cazuri, aceștia intră 14 zile în izolare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt aceste măsuri îndeajuns? Ce altceva pot face elevii, fiecare în parte, pentru a se proteja de coronavirus?
Doctorul George Jugulete, medic primar boli infecțioase pediatrie la Institutul "Matei Balș", spune că o atenție deosebită trebuie îndreptată asupra copiilor în pauzele de recreație.
”Trebuie să subliniem un lucru important, în pauză trebuie mare grijă. Dacă copiii rămân în clasă e bine, că un cadru didactic îi supraveghează, dar dacă ei ies în recreație atunci trebuie să avem grijă să-și poarte măscuța și să fie distanțarea respectivă. Sau mai bine zis ar fi bine să o decalăm, recreația, în așa fel încât să se întâlnească cât mai puțini copii în recreație, ca să nu răspândim ..” - a declarat medicul la Știrile Pro TV.
De asemenea, el recomandă ca părinții și bunicii care îi duc pe copii la școală să nu stea prea mult în fața porților unităților de învățământ, ca să nu se formeze aglomerație.
”Este poate cel mai important lucru, pentru că de multe ori sunt aduși de bunici, bunicii cu comorbidități, bunicii cu probleme, și atunci acolo se poate întâmpla multe lucruri neplăcute, adică să se infecteze.” - mai spune dr. Jugulete.
Medicul specialist de la ”Matei Balș” subliniază faptul că, în prezent, riscul cel mai mare în România este dat de noua tulpină a coronavirusului, care este mai contagioasă decât prima versiune. Cu toate acestea, avem și câteva avantaje față de anul trecut.
”Avantajele imunizării unei mari părți a populației, ca urmare a trecerii prin boală, un număr mai mare decât cel raportat, pentru că sunt multe persoane care nu s-au testat, au stat acasă, au făcut boala, s-au imunizat. Și un al doilea avantaj important, vaccinarea. Vaccinare care avansează și pe măsură ce vor fi mai multe persoane vaccinate, în această situație vom avea mai puține cazuri.” - a explicat medcul.
La copii, formele severe de boală după infectarea cu Covid-19 au fost ”foarte, foarte rare”, astfel că cel mai mare pericol este dat de posibila transmitere a virusului acasă, la părinți și bunici.
”La copii, simptomatologia este mult mai ușoară și mult mai ștearsă. Copilul, de multe ori este asimptomatic. Nu trebuie să ne speriem neapărat pentru copii. De aceea nu se iau măsuri importante privind această boală pentru internarea copiilor. Nu trebuie neapărat internați. Dar trebuie știut că ei sunt un vector care pot transmite boala mai departe la părinți și bunici”. - mai spune dr. Jugulete de la Institutul ”Matei Balș”.
De ce este nevoie de acordul părinților pentru testarea rapidă a copiilor? Pentru ca nicio investigație medicală nu se poate face fără acordul scris al pacientului sau al părintelui, când este vorba despre un copil.
Cât despre testele rapide care vor fi făcute copiilor în școli, medicul infecționist spune că este un exudat nazal obișnuit.
”Orice investigație în orice spital sau unde vreți dumneavoastră se face cu acordul pacientului scris, că este vorba de adult sau copil. Când este copil este acordul părintelui sau a tutorelui legal. Deci nu se face nicio investigație fără acordul scris. Testarea este un exudat nazal, la fel ca la streptococ, ca la orice exudat pe care-l efectuăm la orice adult sau copil. Este o investigație, deci ne trebuie acest acord scris. Este obligatoriu să testăm acești copii, pentru că atunci când este simptomatic sau un caz pozitiv depistăm pe cei din jur care sunt așa-zișii purtători, acei asimptomatici care dau boala mai departe la alți copii.” - a mai spus doctorul la Știrile Pro TV.