Zi de curăţenie generală în şcolile care de luni vor primi elevi în clase. Lipsa de spațiu, o mare problemă

06-02-2021 18:06


A fost zi de curăţenie generală în şcolile care de luni vor primi iar elevi în clase. Dascălii şi muncitorii au încercat să bifeze tot ce le-au cerut autorităţile.

Lipsa de spaţiu ridică însă multe semne de întrebare. Tocmai de aceea, specialiştii insistă că aerisirea este cea mai importantă măsură.

Peste 1.000 de elevi din clasele primare şi din anii terminali încep luni cursurile la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Oradea. Mai mult de jumătate din totalul celor înscrişi.

Cu regulile şi cu procedurile primite pe ultima sută de metri, angajaţii au reuşit abia sâmbătă să pregătească clasele. Şcoala e încă în reparaţii, aşa că au fost înlăturate şi bucăţi din schelele exterioare, pentru a elibera intrarea elevilor.

Şi într-o şcoală din Capitală, timp de 48 de ore nu mai are voie să intre nimeni. S-a făcut dezinfecţia prin nebulizare.

Daniela Mărioara Voinea, directorul școlii „Sfinţii Voievozi” din Bucureşti: „Astfel încât să se poată face şi aerisirea sălilor de clasă după ce se aplică această procedură”.
Reporter: „Veţi primi alte măşti pentru copii?”
Daniela Mărioara Voinea: „Nu, în momentul ăsta am”.

Într-o altă școală din București s-au instalat termoscannerele pentru verificarea temperaturii, iar la intare sunt covoare dezinfectante. O clasă este pregătită pentru 37 de elevi, însă în bănci, luni, vor fi 32 de elevi. Cinci vor participa la ore online. Chiar şi aşa, această clasă e supraaglomerată. De distanţare nu poate fi vorba, acea distanţă de un metru nu există, ci e o distanţă de cel mult 40 de cm, încât abia te strecori printre banci.

Dana Corina Bobocea, directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Moisil” din București: „Trebuie să păstreze acelaşi loc în bancă. După amiaza, după dezinfecţia suprafețelor, se ataşează etichete cu numele copiilor, ca ei când revin la şcoală să se aşeze în acelaşi loc”.

În plus, recomandarea specialiştilor este ca geamurile să rămână în permanenţă deschise.

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: „Salvarea aici are să fie geamurile deschise nonstop. Este frig, ştiu. Nu există curent, se ştie în medicină, aerul care se mişca este foarte sănătos în situaţia de acum. Pentru cei care au sinuzită, să stea acasă”.

Tot sâmbătă, autorităţile au lămurit când trebuie completate formularele prin care părinţii îşi dau acordul pentru testarea elevilor.

Florin Cîțu: „Vor fi situaţii excepţionale, când vor fi folosite aceste teste. Nu testam pe toată lumea din prima zi. Sunt copii care vor avea simptome şi atunci va trebuie să fie completat acel formular. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la scoală”.

Ministerul Sănătăţii le-a recomandat totuşi părinţilor să trimită documentul cât mai repede, pentru a uşura procedurile.


VIDEO PROTVPLUS.RO