Ce trebuie să conțină salata de boeuf. Dilema "cu sau fără mazăre" nu a fost rezolvată nici până acum
Cu legume fierte tocate mărunt sau mai mare, carne şi castraveţi muraţi plus maioneză și muștar vestită și gustoasă salată de boeuf este vedetă pe masa de Revelion.
Dar în ciuda numelui, care sugerează că, ar trebui pregătită cu carne de vită în România, rețeta conține de cele mai multe ori carne de pui, curcan sau porc. Iar dilema cu sau fără mazăre nu a fost rezolvată nici până acum.
Într-un restaurant cu specific tradiţional din Bucureşti, salata de boeuf se pregăteşte după o reţetă veche din Moldova. Se face neapărat cu carne de vită, iar mazărea e obligatorie.
Manager: “Noi facem salata de boeuf după reţeta mamei mele. Carnea de vită, nu înţeleg de ce aş face salata boeuf cu alt tip de carne, ştiu că se obişnuieşte, mazăre, morocov, castraveţi şi gogoşari muraţi, cartofi, maioneză, muştar, şi să ştiţi că e o vânzare constantă tot timpul anului, noi o avem în meniul normal, în perioada asta e o vânzare mai mare.”
În funcţie de regiunea în care este pregătită, salata de boeuf poate să difere însă foarte mult. Un studiu realizat recent de o platformă online cu specific gastronomic arata că doar 64% dintre români pun mazăre în salata boeuf, şi surprinzător, 70% pun carne de pui.
Bucătar chef: “Trebuie să dăm o lege a salatei de boeuf, văd o mare luptă pe online cu cum e salata de boeuf, sigur, salata de boeuf trebuie să fie cu carne de vită, de asta i se spune salata de boeuf, iar când o facem fără carne ar trebui să fie salata a la russe, în rest au apărut tot felul de derivaţii, asta vine din obişnuinţa noastră dinainte de 89 când lumea făcea salata boeuf cu ce avea prin casă, puiul probabil se găsea mai uşor decât vita plus ca noi romanii avem o problemă cu carnea de vită pentru că abia în ultima vreme a început să apară carne de vită premium care e moale, carnea de vită roamaneasca acum 10 ani era talpa. Salata boeuf e cu vita punct, că pui mazăre că nu pui e o chestie ce ţine de gust.”
Manager restaurant: “Până la urmă această salată a la russe îmbunătăţită în România este foarte permisivă. Poţi să o faci cum îţi place, cea clasică se face cu vită, cum îi spune şi numele, ok, dar ce te opreşte să o faci cu altceva, nu cred că trebuie să fim atât de stricţi în materie de nimic.”
Cei din Bucovina sunt categorici în favoarea reţetei cu mazăre. Peste 90% dintre ei susțin că nu trebuie să lipsească din salată. Cu un procent de peste 80%, şi ardelenii folosesc mazărea, în schimb, în Bucureşti şi în Muntenia, majoritatea refuza să adauge mazăre.
Ca în fiecare an, de sărbători, Internetul a fost invadat de filmuleţe cu cei care pregătesc salata de boeuf.
Salată de boeuf este invenţia lui Lucien Olivier, un bucătar belgian care acum mai bine de un secol, lucra într-un restaurant din Moscova. Peste 70% dintre români declara că mănâncă salata boeuf la toate sărbătorile importante.