Ce spune Patriarhia despre "interzicerea" casatoriilor intre ortodocsi si alti crestini. Conditia pusa de Biserica

Dată publicare: 07-07-2016 15:26
Dată actualizare: 10-07-2016 07:32


Fotbalistul formatiei Poli Timisoara, Gueye Mansour si modelul Adelina Ziele s-a cununat religios, dupa ritul ortodox, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.

BOR precizeaza, printr-un comunicat, conditiile in care crestinii ortodocsi se pot casatori cu persoane de alta confesiune.

Comunicatul BOR vine dupa ce recent au aparut diverse zvonuri conform carora Sinodul Bisericii ortodoxe din Creta ar fi interzis casatoriile intre ortodocsi si crestini de alta confesiune. Patriarhia precizeaza insa ca lucrurile nu stau asa – este vorba de o interdictie traditionala, la care se pot face exceptii prind dispensa acordata de episcop. De altfel, o situatie similara exista si in Biserica Catolic.  In schimb, „casatoria dintre ortodocsi si ne-crestini este absolut interzisa, potrivit acriviei canonice”.

Comunicatul Biroului de presa al Patriarhiei Romane: 

In urma discutiilor din presa referitoare la pozitia Bisericii Ortodoxe Romane privind casatoriile religioase mixte, facem urmatoarele precizari:

Pentru a pastra unitatea de credinta si de viata spirituala in familie, traditia canonica stricta a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdictia casatoriei credinciosilor ortodocsi cu persoane de alta confesiune crestina. Totusi, prin iconomie sau pogoramant (exceptie), din ratiuni pastorale in contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxa ingaduie casatoria credinciosilor ortodocsi cu persoane de alta confesiune crestina, dupa obtinerea dispensei (aprobarii speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai inalta responsabilitate pastorala in eparhie.

In acest sens, la cea de-a doua Conferinta Panortodoxa Presinodala din anul 1982, Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat aceasta practica a iconomiei sau dispensei, mentionand insa conditia ca pruncii care se nasc dintr-o casatorie mixta sa fie botezati in Biserica Ortodoxa. Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale pot lua hotarari in privinta aplicarii iconomiei dupa caz si din ratiuni pastorale particulare.
Conform prevederilor art. 88, alin. 1, lit. w din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, numai episcopul conducator al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensa bisericeasca pentru casatorii mixte.

In concluzie, in lumina celor mentionate mai sus, episcopul locului (chiriarhul) poate sa acorde (ca exceptie de la regula) dispensa pentru casatoria religioasa a unei persoane crestin-ortodoxe cu o persoana de alta confesiune crestina.

Precizare (7 iulie 2016): Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe reunit in Creta (16-26 iunie 2016) stabileste faptul ca „posibilitatea aplicarii iconomiei bisericesti cu privire la impedimentele la casatorie trebuie sa fie reglementata de Sfantul Sinod al fiecarei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericesti, in spiritul unui discernamant pastoral, astfel incat sa serveasca mantuirii omului

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO