Ce spune ministrul Justiției despre prezența procurorului militar la protestele din 10 august

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 20 August 2018 09:45
Categorie: Actualitate
tudorel toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost întrebat luni dimineață de jurnaliști dacă i se pare normal faptul ca la protestele din 10 august a participat în calitate oficială și un procuror militar.

Toader a declarat că, în opinia sa, procurorul general al României este cel care trebuie să se pronunțe în acest caz controversat.

”Întrebați-i pe dânșii. Au procuror general care ne asigură, spuneam și ieri într-un alt context, procurorul general ne asigură că această anchetă va fi una, cred că a spus obiectivă.

N-aveam nevoie de aceste asigurări, pentru că toate anchetele trebuie să fie obiective.” - a răspuns Tudorel Toader.

Precizările sale vin la scurt timp după ce maiorul Laurenţiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a declarat, că pe durata mitingului respectiv a interacţionat în mod direct cu un procuror militar, care s-a aflat la faţa locului.

"Începând cu ora 17,00 mi-a fost prezentat procurorul militar mie. Am interacţionat în mod direct cu el, la faţa locului. Mi s-a prezentat că ar fi procuror militar în serviciu", a declarat Laurenţiu Cazan, comandant al acţiunii din Piaţa Victoriei, joi, la TVR 1, potrivit Agerpres.

Întrebat cine i l-a prezentat, Cazan a răspuns:

"Un coleg de-al meu (...) A fost prezent la faţa locului (...) până la terminarea misiunii, estimez eu ora 4,00 dimineaţa. A stat în zona Piaţa Victoriei, în zona unde efectivele de jandarmerie au acţionat (...) A fost prezent acolo (...) Nu am avut nicio problemă, am considerat că este mai bine aşa, să fie un reprezentant al Parchetului Militar la faţa locului, să observe cu propriile simţuri ce se întâmplă acolo".

Totodată, chestionat dacă legislaţia permitea sau nu prezenţa unui procuror la faţa locului, Laurenţiu Cazan a precizat:

"Nu vorbesc eu acum dacă putea să se autosesizeze (...) sau nu putea să se autosesizeze, astea sunt aspecte care exced competenţelor noastre (...) Am considerat că este foarte bine că e prezent la faţa locului, nu avem ce ascunde, este bine că observă cu propriile simţuri ceea ce se întâmplă acolo şi vede modul de acţiune al întregului dispozitiv. El a fost un om de foarte bună credinţă".

De asemenea, Laurenţiu Cazan a precizat că, în momentul în care lucrurile au degenerat în Piaţa Victoriei, a vorbit direct cu comandanţii de dispozitiv din faţa Guvernului, la discuţie fiind prezent şi respectivul procuror.

"Când am văzut că lucrurile degenerează în piaţă, că tensiunile cresc, am simţit nevoia să am o relaţionare directă cu principalii comandanţi de dispozitiv din faţa Guvernului, moment în care le-am adus la cunoştinţă că e posibil ca aceste tensiuni să crească, că nu avem grupuri de persoane care pleacă din piaţă, adică observăm că numărul lor este în creştere (...) Vedeam efectiv cum colegi de-ai mei sunt scoşi din dispozitiv cu piciorul rupt, cu mâna ruptă, cu capul spart şi mă aşteptam ca lucrurile să degenereze (...) Nu plecasem cu această idee, că voi restabili ordinea publică, îmi luasem în calcul şi această variantă, dar lucrurile mă conduceau către acea decizie. La momentul respectiv, când am discutat şi cu acei comandanţi de dispozitive, noi am fost toţi prezenţi acolo, inclusiv domnul procuror", a arătat Laurenţiu Cazan.

Totodată, el a precizat că pe parcursul acţiunii din Piaţa Victoriei a fost în permanenţă în contact cu toate autorităţile publice.

"În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16,00. Punctul de comandă din zona Guvernului a fost operaţional", a spus Laurenţiu Cazan.

Potrivit acestuia, lucrurile au început "să degenereze progresiv".

"Tensiunea a fost progresivă. Violenţe împotriva forţelor de jandarmerie au crescut în mod constant (...) încă de la ora 17,00, când noi am avut primii răniţi, (...) am avut jandarmi loviţi în dispozitiv, cu fracturi, cu capete sparte (...) Când am văzut pur şi simplu că lucrurile încep să degenereze, (...) am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că, dacă lucrurile vor degenera, dacă nu reuşim să avem un moment când (...) atacurile efectiv asupra forţelor de ordine nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă.

Dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice. I-am adus în atenţie acest lucru, am fost la faţa locului împreună tot timpul, am văzut despre ce este vorba şi atunci pot să spun că s-a luat decizia pentru a avea un ordin de restabilire a ordinii publice (...) Lucrurile au fost (...) în jurul orelor 20,00", a mai afirmat Cazan.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog s-a aflat în Piaţa Victoriei la protestul din 10 august, pentru că se afla în drum spre domiciliu, dar, văzând ce s-a întâmplat acolo, s-a sesizat din oficiu - iar asta reiese dintr-un proces verbal înregistrat a doua zi.

Precizările au fost făcute de prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, pe 15 august, care a susținut că a rămas surprins de declaraţia făcută de un reprezentant al Jandarmeriei Capitalei, care a spus că procurorul a fost prezent în punctul de comandă începând cu ora 17.00 până dimineaţă.

Corbu a spus că cei din conducerea MAI au fost dezinformaţi, pentru că procurorul Pîrlog a fost un “simplu observator” şi nu a făcut parte din Centrul Mobil de Comandă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

tudorel toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres Pro TV

Carmen Dan: Sute de persoane violente identificate în rândul civililor; 5 în rândul jandarmilor
Carmen Dan: Sute de persoane violente identificate în rândul civililor; 5 în rândul jandarmilor
Ministrul Fifor susține că Dan Nica a fost amenințat cu moartea, după ce a cerut comisie parlamentară
Ministrul Fifor susține că Dan Nica a fost amenințat cu moartea, după ce a cerut comisie parlamentară
Washington Post și The Economist, despre România: ”Încă un pas spre erodarea democrației”
Washington Post și The Economist, despre România: ”Încă un pas spre erodarea democrației”
"O harababură de ordine tâmpite neconforme cu terenul". Ce spune un angajat MAI, sub protecția anonimatului
VIDEO PROTVPLUS.RO
vanatoare, balc, stefano ricci
Ar putea fi cel mai bun an pentru Vânătoarea de la Balc. Reacția designerului Stefano Ricci
Scandal între traficanți de țigări și poliție într-o piață din Drobeta Turnu Severin
Isprava unui tânăr din Bacău care a vrut să-şi impresioneze iubita
Reacția recidivistului care a bătut un bătrân în Galaţi şi i-a furat 500 de euro şi telefonul
Fata ucisă, din Constanța, s-ar fi certat cu tatăl ei din cauza internetului. Mărturia mamei
Cum a murit de fapt fata de 14 ani, din Constanța, ucisă de tatăl ei
droguri
Trei reţinuți pentru trafic de droguri de mare risc. Ajungeau și în cluburile din Capitală
Accident cu 3 răniți lângă Timișoara. Ambii șoferi erau băuți
A intrat cu țigara aprinsă în garsonieră și a provocat o explozie devastatoare
Cutremur cu magnitudine peste 6 în Pacific
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat