Washington Post și The Economist, despre România: ”Încă un pas spre erodarea democrației”

Romania, UE, SUA
Getty

Două dintre cele mai respectabile publicații la nivel internațional, Washington Post și The Economist, trag un semnal de alarmă în privința situației tensionate din România, cauzată de partidul de guvernământ - PSD.

Washington Post: ”Încă un pas spre erodarea democrației din Europa Centrală”

Într-un editorial publicat de Washington Post se arată că erodarea democrației din Europa Centrală, care se face încet, dar sigur, a mai avansat cu un pas săptămâna trecută, după ce ”guvernul corupt al României a recurs la forța brută, ca răspuns la protestele organizate împotriva atacului său asupra statului de drept”.

Jurnaliștii americani precizează că, după ce zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Bucureștiului pentru a cere demisia Guvernului, forțele poliției au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și bastoane, lovind violent pe participanții la proteste, pe jurnaliști și chiar pe câțiva turiști israelieni.

Peste 400 de oameni au fost răniți, ”ceea ce reprezintă o cifră șocantă pentru o țară care este membru al Uniunii Europene și al NATO”, mai notează Washington Post.

Citește și
Proteste in Piata Victoriei
Editorial Le Figaro: Bolnavul Europei nu este Polonia sau Ungaria, ci România
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

”Folosirea violenței a fost ultima tactică a partidului de guvernământ, Partidul Social Democrat, în ceea ce a fost o campanie neîncetată de încercare de a se proteja de consecințele unei activități infracționale.

Cel mai mare beneficiar al său este liderul său, Liviu Dragnea, care are deja două condamnări penale la activ, inclusiv una în luna iunie, pentru că a pus resursele PSD pe statele de plată ale Guvernului.

Iar acest rezultat a fost mulțumită eforturilor intense ale Laurei Codruța Kovesi, șeful Direcției Anticorupție, pe care România a creat-o în urmă cu 5 ani, la presiunile Uniunii Europene.. Per total, doamna Kovesi și echipa sa a câștigat prin condamnările a peste 1000 de oficiali, inclusiv 9 foști miniștri și zeci de parlamentari.

Ea a fost recompensată prin forțarea demisiei, luna trecută, de către echipa domnului Dragnea, care de asemenea a aprobat legi ale dezincriminării infracțiunilor și a slăbit puterea independenței procurorilor și judecătorilor.

Veștile bune sunt că românii obișnuiți, la fel ca cetățenii Poloniei care s-au opus unei încercări similare de acaparare a puterii guvernamentale, s-au opus.” - se mai arată în editorialul The Washington Post.

Publicația mai subliniază faptul că, deși popularitatea PSD și a liderului său Liviu Dragnea sunt în scădere, următoarele alegeri parlamentare din România sunt abia peste 2 ani.

”Iar asta înseamnă că democrația din România are nevoie de ajutor din partea liderilor UE și a altor democrații occidentale, inclusiv din Statele Unite ale Americii. Comisia Europeană ar trebui să mărească presiunea asupra Guvernului pentru a anula sau chiar pentru a amenda drastic noile legi. Iar Administrația Trump ar trebui să-i sancționeze pe oficialii români implicați în cazuri de corupție și în actele de violență împotriva demonstranților pașnici, conform Actului Magnitsky, care a fost conceput pentru a aborda astfel de abuzuri.

O realizare istorică, consolidarea democrației în fostele state comuniste din blocul sovietic, este în pericol acum în România, Polonia și Ungaria. Iar națiunile occidentale, care au ajutat la asta, trebuie să facă mai mult decât să privească” - este concluzia jurnalitilor americani de la Washington Post.

The Economist: ”Se poate lupta cu corupția într-unul dintre cele mai corupte state din UE?”

La rândul lor, britanicii de la The Economist, o altă publicație prestigioasă, fac o analiză a situației din România, din perspectiva evenimentelor vioelente din 10 august de la București.

Astfel, ce de la The Economist au postat pe pagina lor de Facebook un material video în care explică celor care îi urmăresc pe pagina de socializare ce se întâmplă în această țară din Europa estică.

Video-ul are și un scurt comentariu din partea autorilor:

”Ce trebuie făcut pentru a curăța un stat corupt? Într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, un procuror a preluat agenda publică, condamnând peste 1000 de oficiali români” - spun jurnaliștii britanici, care precizează că Laura Codruța Kovesi a condus DNA în lupta cu corupția din România.

În video-ul The Economist se arată cum ”protestatarii se luptă cu poliția pe străzi, furioși împotriva Guvernului, în ceea ce ei văd ca o cultură a corupției guvernamentale”.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Citește și...
"O harababură de ordine tâmpite neconforme cu terenul". Ce spune un angajat MAI, sub protecția anonimatului

Agresivitatea de care au dat dovadă jandarmii în Piaţa Victoriei şi ordinele date de cei care i-au coordonat sunt criticate chiar din interiorul Ministerului de Interne.

Editorial Le Figaro: Bolnavul Europei nu este Polonia sau Ungaria, ci România
Editorial Le Figaro: Bolnavul Europei nu este Polonia sau Ungaria, ci România

Nicăieri în UE, nici în Polonia, nici în Ungaria, atacurile asupra justiției sunt atât de violente, abuzurile asupra libertăților atât de numeroase și de grave, iar politicienii aflați la putere atât de corupți ca în Romania, consemnează Le Figaro

Protest ”de comemorare” a victimelor jandarmilor:
Protest ”de comemorare” a victimelor jandarmilor: "Ne-au gazat ca niște naziști”

La o săptămână de la mitingul diasporei, oamenii s-au strâns din nou în Piața Victoriei. Vineri seara au organizat un protest... de "comemorare" a momentelor în care jandarmii au intervenit în forţă, inclusiv cu gaze lacrimogene.

Regulile europene elementare pe care jandarmii le-au încălcat în timpul protestului
Regulile europene elementare pe care jandarmii le-au încălcat în timpul protestului

În ciuda acuzaţiilor celor care au avut de pătimit în Piaţa Victoriei, reprezentanţii Jandarmeriei continuă să susţină că militarii au acţionat corect şi justificat.

Retrospectiva protestelor din Piața Victoriei. GALERIE VIDEO
Retrospectiva protestelor din Piața Victoriei. GALERIE VIDEO

Cele mai importante momente de la proteste.

Recomandări
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie

Țara pădurilor pierdute, partea a III-a. Ca să extindă suprafața împădurită de pe teritoriul României, Ministerul Mediului a finanțat cu sute de milioane de lei plantarea a sute de păduri pe terenuri degradate.  

BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)
BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)

Biroul Electoral Central (BEC) a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă pentru alegerile prezidenţiale.

Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia.
Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia. "Înseamnă că are o viziune diferită"

Candidatul independent la președinție, Mircea Geoană, și-a lansat, duminică, programul politic și a vorbit despre planurile și speranțele pentru țară. A răspuns și acuzațiilor despre legăturile, cu Rusia.