Ministrul Fifor susține că Dan Nica a fost amenințat cu moartea, după ce a cerut comisie parlamentară

Ultimul update: Duminica 19 August 2018 11:18
Data publicarii: Duminica 19 August 2018 11:02
Categorie: Politic
Mihai Fifor

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, care este și vicepreședinte al PSD, susține că Dan Nica ar fi fost amenințat cu moartea după ce a afirmat că este necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul declarațiilor lui Klaus Iohannis.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Fifor a declarat că dacă jandarmii nu ar fi intervenit la protestele din 10 august, ”putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termină mult mai grav”.

De asemenea, el susține că a doua zi, ”un întreg aparat de propagandă, finanțat pe căi ocolite, a fost pus în mișcare pentru a atacă statul de drept” și că ”a fost declanșată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presa internațională.

CITIȚI ȘI: Washington Post și The Economist, despre România: ”Încă un pas spre erodarea democrației”

”Susțin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost amenințat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primește astfel de amenințări și nu putem permite perpetuarea și accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societății românești. De aceea această comisie trebuie constituită de îndată.” - a concluzionat ministrul Fifor.

Mesajul integral al vicepreședintelui PSD Mihai Fifor:

”Qui prodest?

Aceasta este prima întrebare care se impune atunci când cauți să afli adevărul despre o întâmplare sau altă. Cui folosește ce s-a întâmplat?

Așa trebuie să înceapă și orice discuție despre ziua de 10 august. Dar să derulăm filmul evenimentelor:

1. Pe 10 august a fost anunțat un protest al românilor din diaspora. Deși a fost anunțat că un protest al Diasporei, nimeni – atenție, nimeni – nu și-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru că el urmă să se termine în violențe.

2. Despre această evoluție a lucrurilor au vorbit mai mulți susțînători ai Opoziției politice, dar și reprezentanți ai #Rezist. Nu are rost să aducem dovezi, este plin internetul de atenționări prin care participanții la miting erau sfătuiți să nu vină cu copiii în Piață, dar și de chemări la violențe, respectiv la răsturnarea puterii politice legitime.

3. În ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violență din partea unor grupuri răzlețe de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu în spatele protestatarilor pașnici și au încercat să determine masa de oameni să forțeze dispozitivele jandarmilor.

4. Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulțimea și pentru a nu permite escaladarea violențelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termină mult mai grav.

5. A doua zi, un întreg aparat de propagandă, finanțat pe căi ocolite, a fost pus în mișcare pentru a ataca statul de drept.

6. Tot începând cu 11 august, a fost declanșată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presa internațională. S-au folosit diverse declarații ale unor reprezentanți ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autoritățile din România. În realitate, aceste poziții nu au fost și nu sunt unele oficiale.

Am vrut să derulez doar principalele secvențe ale unui scenariu incredibil de bine pus la punct, pentru că este important să înțelegem gravitatea a ceea ce s-a întâmplat vineri, pe 10 august.

Și ne întrebăm din nou, care este miza? Cui folosește dărâmarea prin violență a guvernului legitim al României? Cui folosește destabilizarea țării într-un moment atât de important cum este cel al pregătirii preluării Președinției Consiliului UE?

În context, va reamintesc faptul că, în luna iulie, la Bruxelles, a avut loc Summit-ul NATO, iar România a fost nominalizată că stat care, prin voință Parlamentului și a Guvernului, își îndeplinește toate obligațiile și condiționalitățile asumate în cadrul Alianței NATO. Important de subliniat faptul că doar 6 state îndeplinesc alocarea de 2% din PIB pentru apărare.

Mai mult, România a fost evidențiată din nou, în cadrul Summit-ului, ca pol de stabilitate și, totodată, drept cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră și în Balcanii de Vest. Cui folosește, în aceste condiții, proiectarea iresponsabilă a unei imagini de țară instabilă, cuprinsă de haos, cu "flăcări și sânge" pe străzile Bucureștiului?

România, prin măsurile luate de Guvernarea PSD-ALDE are cea mai importantă creștere economică și anul acesta. Pe cine deranjează în așa de mare măsură succesul Programului de guvernare votat de milioane de români, încât acest guvern trebuie dărâmat cu orice preț?

Cine se face vinovat de modul iresponsabil în care a fost deturnat protestul pașnic al celor din Piață Victoria?

De ce această disperare că PSD-ALDE să nu guverneze și în 2019, anul alegerilor pentru Parlamentul European și pentru Președinția României?

Toate acestea sunt întrebări care solicită răspunsuri imediate, pentru că, atât românii cât și comunitatea internațională să știe adevărul.

Ieri, și susțin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost amenințat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primește astfel de amenințări și nu putem permite perpetuarea și accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societății românești.

De aceea această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorități parlamentare rezultate în urmă votului democratic și nu prin violente puse la cale în stradă.

Ce încă pare a nu se fi înțeles, este faptul că 2018 este totuși anul Centenar. Anul în care trebuia să celebrăm unitatea și solidaritatea românilor de oriunde s-ar află aceștia. Dar încă nu este prea târziu.”

 

Mihai Fifor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Washington Post și The Economist, despre România: ”Încă un pas spre erodarea democrației”
Washington Post și The Economist, despre România: ”Încă un pas spre erodarea democrației”
"O harababură de ordine tâmpite neconforme cu terenul". Ce spune un angajat MAI, sub protecția anonimatului
Editorial Le Figaro: Bolnavul Europei nu este Polonia sau Ungaria, ci România
Editorial Le Figaro: Bolnavul Europei nu este Polonia sau Ungaria, ci România
Regulile europene elementare pe care jandarmii le-au încălcat în timpul protestului
Regulile europene elementare pe care jandarmii le-au încălcat în timpul protestului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Gabriela Firea
Reacția Gabrielei Firea, întrebată dacă se teme de excluderea din PSD
Firea îl acuză pe Dragnea de „abuz de putere”. „Să aibă bărbăția să recunoască”. VIDEO
Dragnea sugerează că s-ar putea întâmpla orice în cazul imunității lui Tăriceanu
Dragnea, reacție despre demisia ”foarte ciudată” a lui Negrescu: ”Altă întrebare!”
Lege pentru pedepsirea celor care nu respectă sancţiunea prestării de muncă în folosul comunităţii
Tăriceanu: Bănuiesc că, în momentul de faţă, suntem ascultaţi cu asiduitate eu, familia
Klaus Iohannis
Iohannis afirmă că are ”o mare îngrijorare”: ”Nu suntem pregătiți pentru așa ceva”
După incidentul grav din Brăila, Victor Ponta anunță că inițiază un proiect de lege
PNL propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în scandalul Rise Project
Dragnea, despre afirmaţiile lui Iohannis privind demisia Guvernului: Fiecare cu obsesiile lui
Liberalii propun ca angajații din privat să primească al 13-lea și al 14-lea salariu
MAE anunță că o parte din atribuțiile ministrului Negrescu vor fi preluate de altcineva