Ce se întâmplă cu persoanele care se vaccinează antigripal după ce au avut Covid-19
Viaţa după coronavirus cere noi precauţii şi îi face pe experţii în sănătate să caute răspunsuri pentru cei care ies din convalescenţă.
În Statele Unite, autorităţile medicale au publicat primul ghid de vaccinare pentru cei care au fost infectaţi cu Covid-19. Recomandarea pentru copiii şi adolescenţii foşti pozitivi este să facă vaccinul injectabil, şi nu varianta spray, cu virus viu.
Vaccinarea antigripală e, pentru multe familii, o prioritate. Mulţi părinţi se întreabă însă dacă există contraindicaţii speciale pentru cei care au fost infectaţi cu coronavirus.
Părinte: „Noi ne-am vaccinat antigripal pe 23 octombrie. Copiii au făcut vaccinul nazal. Mă bucur că am putut, că am reuşit să facem treaba asta de îmbolnăvire. Copiii mei au fost asimptomatici. Nu ne facem griji.”
Făcut înainte de infectare, vaccinul a crescut numărul de anticorpi pentru gripă, deşi organismul copiilor trecea prin infecţia Covid.
Ce spun cercetările însă în privinţa vaccinului de gripă, administrat după Covid?
Institutul Naţional de Sănătate al Statelor Unite transmite că nu există date privind scăderea eficienței vaccinului când este făcut pacienţilor care au avut deja coronavirus. „Pe baza practicii ulterioare altor infecţii respiratorii acute, recomandăm ca persoanele cu Covid-19 să primească un vaccin pentru gripă cu virus inactivat", transmite Institutul Naţional de Sănătate al SUA.
Precauţia este legată de ipoteza unei furtuni de citokine, declanşate de virusul atenuat din vaccin, la scurt timp după cea indusă de coronavirus. De altfel, acest răspuns exagerat al sistemului imun se numără printre complicaţiile rare ale Covid-19 la copii. În România sunt documentate cel puţin 10 cazuri de sindrom inflamator pediatric.
Dr. Irina Costache, medic pediatru: „Au fost cazurile de copii ai căror părinţi au fost pozitivi și ei n-au mai fost testaţi, au rămas în izolare. Şi o lună mai târziu au dezvoltat sindrom post-covid”.
În România, Institutul de Sănătate Publică nu a emis către medici indicaţii pentru pacienţii care au trecut prin Covid-19.
Dr. Mizumschi Dana, medic de familie: „Singura sursă de informare este experiența clinică a colegilor mei pediatri şi infecţionişti. Autorităţile nu au dat niciun fel de informare oficială în această privinţă. La 21-28 de zile după boală, sistemul imunitar este suficient de refăcut şi de puternic pentru a produce alţi anticorpi, care să ne protejeze împotriva gripei. Şi eu indic mai degrabă imunizarea injectabilă decât cea intranazală.”
Ce facem cu vaccinările recomandate în schema naţională, copiilor până la 14 ani şi gravidelor? Le facem! Şi Centrul pentru Controlul Bolilor şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Ministerul Sănătăţii indică administrarea vaccinurilor împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, conform calendarului şi recuperarea cât mai rapidă a celor întârziate. Americanii subliniază că a face o boală ce poate fi prevenită în această perioadă creşte riscul de complicaţii.