Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% și va fi folosit în decembrie
Vaccinul anticoronavirus dezvoltat de gigantul farmaceutic Pfizer și firma germană de biotehnologie BioNTech are o eficiență de peste 90%, potrivit unei analize intermediare a unei comisii independente de evaluare.
Eficiența constatată a produsului realizat de Pfizer și BioNTech a fost de peste 90% în comparație cu un vaccin placebo cu soluție salină, potrivit unei analize intermediare a unui comitet independent de monitorizare a datelor făcută publică duminică, scrie The Washington Post.
Oficialii Pfizer sunt încrezători că, până la sfârșitul anului 2020, vor fi vaccinați împotriva coronavirusului cel puțin 25.000.000 de americani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Albert Bourla, director executiv Pfizer: „Dat fiind impactul, cred că ar fi cel mai mare progres medical din ultima sută de ani. Și este extraordinar că vine într-un moment când lumea are cel mai mult nevoie de vaccin.”
Ștefan Dascălu, imunolog Universitatea Oxford: „Va avea un timp de câteva saptamani in care va putea fi distribuit si administrat pacientilor. Noi sperăm ca vaccinul să fie eficient în contextul actual, imunitatea să fie pe șase luni, ba chiar un an de zile.”
O privire timpurie a procesului în curs de desfășurare oferă o perspectivă inițială decisivă asupra performanței reale a unuia dintre cele patru vaccinuri anticoronavirus aflate în ultimele etape de testare din Statele Unite.
Este cel mai puternic semnal de până acum că încercarea fără precedent de a dezvolta un vaccin care ar putea contribui la sfârșitul pandemiei ar putea avea succes, depășind orice record de viteză a științei.
„Aș spune că este un moment istoric. Așa ceva nu s-a mai întâmplat până acum. În primul rând, lumea s-a confruntat cu o situație atât de groaznică, precum pandemia, dar a putut trece într-un timp atât de scurt prin ceea ce durează de obicei mulți ani", a declarat Kathrin Jansen, șefa departamentului de Cercetare și Dezvoltare a Vaccinurilor de la Pfizer.
„Auzind că la o analiză intermediară suntem eficienți cu peste 90% - a fost aproape uimitor să auzim”, a mai spus ea.
În studiul Pfizer, din cele 44.000 de persoane monitorizate au existat până în prezent 94 de cazuri de Covid-19 la persoane care nu au fost infectate anterior.
Mai puțin de 9 dintre aceste cazuri au fost printre persoanele care au primit două doze de vaccin, un semnal puternic al eficacității acestuia.
Datele nu sunt încă publice sau evaluate de alți cercetători, iar comunicatul de presă al companiei nu a putut fi prezentat unor experți externi în condițiile existenței unui embargo în acest sens.
Creșterea rapidă a numărului de infectări a grăbit realizarea vaccinului
Creșterea rapidă a infecțiilor cu coronavirus în lunile mai reci, deși devastatoare pentru țară, înseamnă totuși că procesul se grăbește spre finalizare mai repede decât anticipau directorii companiei.
Odată cu expunerea mai multor persoane la virus pe fondul creșterii infectărilor, testarea vaccinului devine mai ușoară și mai rapidă.
Comitetul independent de evaluare a datelor nu a remarcat probleme serioase de siguranță. Jansen a spus că profilul efectului secundar al vaccinului este similar cu ceea ce a fost raportat într-un studiu anterior.
Aceasta a inclus durerea la locul injectării și oboseala, frisoanele și febra - care au apărut mai frecvent la participanții mai tineri la studiu decât la adulții cu vârsta peste 65 de ani.
Pfizer și BioNTech au declarat că intenționează să depună o cerere de autorizare de urgență din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) în ultima săptămână a lunii noiembrie, când vor avea două luni de date de urmărire a siguranței cu privire la jumătate din participanții la studiu, împreună cu date asupra procesului lor de fabricație.
Procesul va continua până când va atinge punctul final de 164 de cazuri de Covid-19, despre care Jansen a spus că ar mai putea dura câteva săptămâni.
Dezvoltarea vaccinului anti-Covid, o rară poveste de succes. Vaccinul Pfizer, utilizat până la sfârșitul anului
Dezvoltarea unui vaccin durează de obicei mai mulți ani, chiar decenii.
Dar vaccinurile anti-Covid-19 se dovedesc o rară poveste de succes, capabilă să avanseze datorită înfloririi noilor tehnologii de vaccinare, a corectitudinii muncii anterioare privind agenții patogeni emergenți și a unei mentalități care există rareori în lumea dezvoltării vaccinurilor, prin care guvernele lumii și companiile sunt dispuse să aloce resurse aproape nelimitate pentru a se asigura că un vaccin.
Autoritățile de reglementare stabiliseră o marjă mult mai mică pentru performanța minimă a unui vaccin, de cel puțin 50%.
Vaccinul necesită două doze, administrate la trei săptămâni distanță.
Pfizer și BioNTech lucrează 24 de ore pe zi pentru a extinde producția, în speranța de a avea 50 de milioane de doze - suficient pentru ca 25 de milioane de oameni să primească ambele doze - până la sfârșitul anului și 1,3 miliarde de doze în 2021.
Vaccinul folosește o tehnologie nouă, care nu a mai fost niciodată implementată într-un produs medical aprobat.
Fiecare injecție conține nanoparticule lipidice - bule de grăsime - care înconjoară o bandă de material genetic numit ARN mesager. Materialul genetic poartă schema pentru proteina spike distinctivă care aderă la suprafața coronavirusului.
După injectarea în brațul unei persoane, capsula de grăsime își livrează sarcina utilă către celulele corpului, iar ARN-ul mesager instruiește aceste celule să construiască propria proteină spike, învățând în mod eficient sistemul imunitar cum să recunoască și să blocheze coronavirusul.
Aceeași abordare este utilizată și de Moderna, o companie de biotehnologie care se așteaptă să raporteze rezultatele timpurii în această lună pentru un alt candidat de vârf de vaccin.
Studiul, realizat mai mult de jumătate
Pfizer, spre deosebire de concurenții săi, nu s-a alăturat operației Warp Speed, inițiativa guvernamentală menită să șteargă riscul financiar al dezvoltării vaccinurilor și terapeutice prin acordarea de finanțare companiilor și prin coordonarea studiilor.
În schimb, Pfizer a investit 2 miliarde de dolari din proprii bani în proiect și apoi a încheiat un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru furnizarea a 100 de milioane de doze, în funcție de eficacitatea vaccinului.
Proiectul său a avut un aspect mai deschis decât alte studii din Statele Unite, permițând o privire mai timpurie și mai frecventă asupra datelor.
Acest lucru a stârnit însă îngrijorarea oamenilor de știință, care se temeau că Pfizer ar fi putut solicita autorizarea vaccinului său atunci când avea doar 32 de cazuri de infectare în rândul participanților la studiu.
FDA a împărtășit aceste îngrijorări, potrivit lui Jansen, și a cerut companiei să aștepte să facă public primul set de date până când vor exista mai multe cazuri.
Cercetătorii Pfizer au fost inițial îngrijorați că ar dura prea mult pentru a atinge această etapă, mai ales că se parea că pandemia ar putea fi controlată la sfârșitul verii.
Dar și-au modificat din mers protocolul pentru a aștepta să analizeze datele până la atingerea a 62 de cazuri, pe măsură ce virusul a început să crească și au finalizat documentele săptămâna trecută.
„Am văzut acea creștere uriașă, ne-am dat seama că poate ar trebui să ascultăm și să revenim la sugestia FDA de a avea mai multe cazuri”, a spus Jansen. „Vă arată doar creșterea uriașă a pandemiei, care ne-a surprins cu siguranță, dar și cât de repede a mers cu adevărat studiul”, precizează ea.
Când comitetul independent de evaluare s-a întrunit duminică existau deja 94 de cazuri în proces - ceea ce înseamnă că studiul a fost realizat mai mult de jumătate.
Descarcă de aici noua declarație pe proprie răspundere. Vezi și restricțiile care intră în vigoare luni, pe 9 noiembrie.
Cele mai bune promoţii de Black Friday. Ce trebuie să ştii despre ziua cu cele mai mari reduceri.
Sursa: Cristian Anton
Etichete: vaccin, studiu, Pfizer, anti-covid,
Dată publicare:
09-11-2020 18:20