De ce vaccinul anti-Covid Pfizer va fi probabil mai eficient decât un vaccin antigripal. INFOGRAFIC
Compania americană Pfizer și firma germană BioNTech au anunțat la începutul săptămânii că vaccinul lor împotriva Covid-19 are o eficienţă de peste 90%, fiind primii care raportează rezultate pozitive după încheierea studiilor clinice.
Eficiența de 90 la sută a fost raportată în baza rezultatelor obținute după analizarea a 94 de cazuri de boală, scrie businessinsider.com.
Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) susținea anterior că orice vaccin cu o eficiență de cel puțin 50 la sută va primi autorizația de punere pe piață.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Majoritatea experților au sperat pentru o eficiență de 70% sau mai mare.
Nu toate vaccinurile pe care le cunoaștem până în prezent sunt la fel de eficiente, scrie Business Insider.
Unele, precum cele pentru grupa sezonieră, au o eficiență sub 60%. În schimb cel pentru poliomelită este eficient aproape 100 la sută.
În graficul de mai jos se poate vedea o comparație între eficiența vaccinului anti-covid al celor de la Pfizer și cea a celorlalte vaccinuri existente.
Multe vaccinuri existente necesită, de asemenea, două doze pentru a fi mai eficiente, inclusiv vaccinurile pentru rujeolă și varicelă. Două doze de vaccin pentru pojar, oreion, rubeolă sunt 97% eficiente în protejarea cuiva de rujeolă, în timp ce o singură doză este 93% eficientă.
De ce vaccinul anti-Covid va fi probabil mai eficient decât un vaccin antigripal
Virusurile se modifică în timp: pe măsură ce se reproduc, erori minuscule sunt introduse în codul genetic al virusului, iar acestea se pot răspândi. În timp ce majoritatea mutațiilor nu au consecințe, ocazional poate apărea una care afectează imunitatea oamenilor. Dar noul coronavirus se modifică lent, ceea ce înseamnă că un vaccin ar fi cel mai probabil eficient pe termen lung.
În schimb, gripa sezonieră suferă mutații rapid, motiv pentru care este necesar un nou vaccin în fiecare an.
Grupul american Pfizer a anunţat luni că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficienţă de peste 90% şi a publicat datele preliminare obţinute în urma studiului său clinic de fază 3. Datele referitoare la siguranţa vaccinului, dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech, urmează să fie publicate la sfârşitul acestei luni.