Macelul din paduri, de Craciun. Ce sanctiuni riscati in cazul in care cumparati un brad taiat ilegal


Ultimul update: Miercuri 11 Decembrie 2013 06:52
Data publicarii: Duminica 08 Decembrie 2013 19:20
Categorie: Stiri actuale

Dezastrul din padurile noastre ia amploare in aceasta perioada cand hectare intregi de brazi sunt distruse de hoti. Politistii au confiscat peste 8.400 de pomi si au dat amenzi de 2,5 milioane de lei.

Atentie! Sunt sanctionati si cei care cumpara brazii furati, nu doar cei care ii taie ilegal. Asadar, asigurati-va ca bradul pe care-l luati acasa are un crotaliu, o eticheta prevazuta cu sigiliu si o serie.

Doar in Dambovita politistii au confiscat in ultima perioada 2.500 kilograme de cetina, 2.000 de coronite si peste 500 de brazi. Intreaga cantitate a fost adusa la Ocolul Silvic Moroeni.

Padurarii trag un semnal de alarma si spun ca daca hotii vor continua sa taie brazi, in curand vom vorbi despre un adevarat dezastru in padurile din Dambovita.

Ivan Mihai, padurar: "Se suie tiganii in brad si-i golesc pana sus si fac coronite. Lasa arborii fara nicio creanga, care peste un an se usuca. Se distruge padurea. Urmeaza sa-i tai, risca pamantul sa o ia la vale, daca e zona de alunecare!".

Politistii din Dambovita au intensificat controalele in ultima perioada, mai ales in nordul judetului, unde patrulele sunt prezente 24 de ore din 24. Si cumparatorii ar trebui sa fie atenti, insa, la brazii pe care-i cumpara. Arborii taiati timpuriu raman imediat fara ace.

Brazii furati au ajuns si in pietele din Bucuresti, unde comerciantii, manati doar de profit, sunt dispusi sa-i vanda mai departe.

Daca nu vreti sa fiti partasi la astfel de afaceri ilegale, trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte cand mergeti sa va cumparati pomul de Craciun. Fiecare brad are un crotaliu, o eticheta alb cu verde, prevazuta cu sigiliu si o serie.

Mai ales ca vor fi pedepsiti nu doar cei care taie ilegal brazii, ci si cei care ii cumpara. 5000 de lei este amenda, atunci cand luati un pom fara sigiliu.

La nivel national, politistii au confiscat, in perioada 15 noiembrie - 6 decembrie, peste 8.400 de brazi, 7.000 de coronite si au dat amenzi de 2,5 milioane de lei.
 

Cum functioneaza mafia lemnului. Silvicultorii si politicienii distrug impreuna padurile Romaniei
Metodele prin care Regia Nationala a Padurilor isi protejeaza angajatii corupti
De ani de zile ne batem joc de padurile noastre. Iata noile dovezi ale dezastrului din Romania
VIDEO PROTVPLUS.RO