Ce riscă un șofer care nu are poliță RCA. Amenzile ar putea crește chiar și de 15 ori
Tarifele maxime pentru polițele RCA ar putea fi înghețate încă trei luni, până pe 30 iunie. Măsura ar opri o posibilă explozie a prețurilor la polițele auto, spun responsabilii. Oricum situația din trafic este îngrijătoare.
Deși suntem campionii Europei la accidente, 3 milioane de mașini din 10 nu au asigurare obligatorie.
Posibila prelungire a plafonării tarifelor RCA, cu încă trei luni, până la 30 iunie, a fost anunțată de Ministerul Finanțelor, după discuții cu reprezentanții autorității care supraveghează piața asigurărilor. Ar fi a patra oară când e luată această măsură - una necesară pentru a combate creșterea bruscă, excesivă a prețurilor care poate avea loc pe fondul dezechilibrelor din piață, menționează inițiatorii.
Cu toate acestea, președintele Autorității de Supraveghere Financiară crede că prețurile nu vor sări în aer după ce plafonarea va expira. Dar nici nu poate să estimeze până unde ar putea merge tarifele după 30 iunie.
Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară: „Un mesaj pentru asigurători: nu sunt motive de creștere a RCA. Există un întreg set de circumstanțe din care reiese prețul unei piețe și de aceea nu putem generaliza un preț. Este un dezechilibru între cerere și ofertă, efecte care rămân din urma ultimilor doi ani.”
Plafonarea nu a oprit însă majorarile. Înghețarea tarifelor s-a făcut la cele mai mici prețuri practicate de fiecare asigurător înainte de aprilie 2023 dar, potrivit celor mai recente date oficiale, prima medie a ajuns anul trecut la 1200 de lei, cu 5% mai mult față de 2022.
Datele din trafic sunt tot mai îngrijorătoare: în fiecare an, se produc peste 25.000 de accidente în România. Iar 3 milioane de șoferi nu au o poliță RCA, deși este obligatorie.
Adrian Codirlașu, Asociația Analiștilor Financiari: „România are una dintre cele mai mari rate de accidente din Europa. Automat asigurarea este mai scumpă, față de alte țări. Trebuie lăsată piața să funcționeze liber, iar prețul poliței să fie corelat cu riscul pe care-l introduce acel șofer pe stradă.”
Iată ce riscă un șofer care nu are poliță RCA:
Claudiu Costea, Brigada Rutieră: „Polițistul rutier dispune o sancțiune cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, se dispune reținerea certificatului de înmatriculare și retragerea plăcuțelor cu număr de înmatriculare eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.”
În Parlament, o lege care așteaptă votul final mărește amenzile pentru lipsa RCA de 15 ori și prevede ca verificarea poliței să fie făcută cu ajutorul camerelor video din trafic, ca la rovignete.