Verificarea RCA în 2024. Cum se face online și care este amenda
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate vehiculele aflate în circulație pe drumurile publice din România. Dar cum putem verifica dacă ne-a expirat RCA sau când trebuie să-l reînnoim?
Prin intermediul unei polițe RCA, un asigurător se obligă să acopere despăgubiri pentru terțe părți afectate într-un accident rutier produs de vehiculul asigurat, inclusiv daune materiale, decese sau vătămări corporale.
Asigurarea RCA protejează șoferul vinovat de plata daunelor survenite în urma unui accident, dar și pe șoferul păgubit, care beneficiază de repararea prejudiciului material sau moral suferit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Verificarea RCA în 2024
Șoferii care vor să își verifice valabilitatea poliței RCA pot să o facă online.
Acest lucru se face cu ajutorul BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România și a site-ului Administrare Istoric Date Asigurator Auto (AIDA).
Dacă intri pe aida.info.ro poți să îți verifici situația mașinii în baza seriei de sașiu sau a numărului de înmatriculare.
Procedura este una simplă pe care orice șofer o poate realiza rapid.
RCA - cum să-l faci online
Pentru început, trebuie să verifici mai multe prețuri la mai multe societăți comerciale, astfel încât să îți alegi polița RCA care ți se potrivește. Pe internet există o mulțime de calculatoare RCA care îți arată cam cât ai plăti în funcție de valabilitate, mașină și societate la care alegi să închei polița.
Polițele de asigurare obligatorie pot fi încheiate lunar, pe multiplu de lună sau maxim un an.
De altfel, procedura de a încheia o poliță RCA online este una foarte simplă, care te scutește de stat la coadă și de un drum în plus.
Alege orice instrument de calcul ca să vezi în timp real ofertele de la toți asiguratorii emitenți din România. Trebuie să introduci datele și îți vor fi afișate toate ofertele din care poți să o alegi pe cea mai avantajoasă pentru tine.
Poți cumpăra și încheia o poliță direct de pe telefon, laptop sau tabletă. Poți plăti online și se va emite pe loc.
Asigurarea obligatorie îți va fi trimisă instant pe email în format electronic și o poți descărca și printa.
Din 2020, șoferii din România pot arăta dovada încheierii poliței RCA către organele de control în format electronic sau pe hârtie.
O asigurare RCA diferă în funcție de tipul autoturismului, categoria bonus/malus, compania de asigurări și alte variabile.
Trebuie doar să completezi în formularul de calcul informațiile din talon, numele tău, adresa din buletin și alte informații.
Vei putea primi o reducere la asigurarea RCA în funcție de vârstă, stare de sănătate sau loc de muncă.
Primesc reduceri persoanele cu handicap, pensionarii, bugetarii și asigurații care au CASCO valabil la unele societăți.
După ce ai completat datele, alege cea mai bună ofertă și cumpără online plătind cu cardul, apoi vei avea asigurarea pe e-mail.
Amenda pentru lipsa RCA
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este imperativă pentru toate vehiculele aflate în trafic pe drumurile publice din România, iar neîndeplinirea acestei cerințe poate atrage sancțiuni substanțiale pentru șoferi.
Chiar și cu aceste avertismente, există încă un număr semnificativ de șoferi care circulă fără o poliță RCA valabilă.
Rolul crucial al poliței RCA devine evident în cazul unui accident, oferind acoperire pentru despăgubiri acordate terțelor persoane afectate.
Aceasta poate include daune materiale, decese sau vătămări corporale, asigurând protecție atât pentru șoferul responsabil, cât și pentru partea vătămată, garantând repararea prejudiciilor materiale sau morale suferite.
Este important de subliniat că, potrivit Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, proprietarii de vehicule trebuie să dețină o poliță RCA valabilă pe toată perioada de înmatriculare, chiar dacă vehiculul nu este utilizat.
În cazul opririi de către Poliția Rutieră, șoferilor li se solicită diverse documente, printre care și polița RCA. Dacă aceasta este expirată, amenda poate varia între 1.000 și 2.000 de lei, iar certificatul de înmatriculare poate fi reținut până la prezentarea unei polițe valabile.
Conform Articolului 37 din lege, încălcarea obligației de asigurare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, iar certificatul de înmatriculare poate fi reținut până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.
În plus, în cazul expirării poliței cu mai mult de trei luni, autoritățile pot decide suspendarea înmatriculării mașinii și, în absența unei polițe valabile în 30 de zile, mașina poate fi radiată din circulație.
Multe societăți care emit asigurări vor avertiza șoferii cu privire la expirarea poliței RCA cu ceva timp înainte, astfel încât aceștia să aibă timp să o reînnoiască.
Diferența dintre CASCO și RCA
Diferența dintre asigurarea CASCO și cea RCA constă în acoperirea evenimentelor și riscurilor. În timp ce polița RCA se axează exclusiv pe despăgubirea terților afectați de asigurat, asigurarea CASCO oferă o protecție extinsă. Aceasta acoperă daunele provocate de șofer mașinii asigurate, inclusiv furtul, vandalismul sau deteriorările cauzate de factori naturali.
Cu toate că polița CASCO oferă o protecție mai cuprinzătoare, costul său este mai ridicat și se calculează în funcție de valoarea autovehiculului asigurat. În comparație, prețul unei polițe RCA este, în general, semnificativ mai mic și se plătește anual.
Este important de subliniat că asigurarea RCA este obligatorie, indiferent dacă se decide sau nu încheierea unei polițe facultative CASCO pentru același vehicul.
Sumele asigurate de cele două tipuri de polițe diferă și ele. În cazul RCA, limitele de despăgubire sunt fixate în funcție de legislația în vigoare, dar suma asigurată de CASCO variază în funcție de valoarea de piață a mașinii.
În timp ce RCA se încheie în beneficiul celorlalți participanți la trafic, CASCO este asigurarea care se încheie pentru șofer, incluzând daunele pe care chiar tu le provoci mașinii tale.
În cazul RCA poți obține un preț foarte avantajos dacă ai un istoric rutier curat. În plus, aceasta poate fi încheiată online, rapid și ușor. În cazul CASCO, lucrurile sunt puțin mai complicate. Această asigurare este obligatorie pentru mașinile sunt achiziționate prin leasing și opționale pentru autovehiculele mai vechi.
De asemenea, asigurarea CASCO acoperă o gamă mai largă de riscuri, inclusiv avarii de orice fel, incendii, explozii, fenomene și dezastre naturale, furtul autovehicului, vandalizare și asistență rutieră.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: rca, casco, masina, soferi, asigurare obligatorie,
Dată publicare:
14-01-2024 09:33